סלרי/כרפס וקציצות ברוטב חמצמץ שחייבים להגיש עם לחמניות ביתיות חמימות. תבשיל שאני מכינה בימי שישי בצהריים בחורף כשעונת הסלרי בעיצומה


קציצות עם סלרי היה ויהיה תמיד התבשיל האהוב עליי ביותר בימי שישי בצהריים. כשאמא שלי רצתה לפנק אותי, הייתה מכינה לי קציצות עם סלרי בתוך לחמנייה של בית ומבחינתי זה היה מושלם! את האהבה לסלרי עם קציצות העברתי גם לבנים המהממים שלי וחובה חובה לידם לחמניות של בית חמימות, אווריריות וקלות כמו נוצה. יש מאכלים שמעבר לזה שהם טעימים, הם מזכירים תקופה בחיים, מזכירים את הילדות, את ימי השישי סביב הסירים בבית עם ריחות התבשילים ואותנו מחכים בלי סבלנות לארוחת הצהריים שתגיע כבר. עד היום, כשאני מבקרת אצל ההורים שלי ולא משנה באיזה יום זה בשבוע, אמא שלי שולחת את אבא שלי לשוק, לקנות סלרי טרי ומכינה סיר ענק עם קציצות ולחמניות של בית.

את גבעולי הסלרי אני קולפת עם קולפן כדי להיפטר מהסיבים, מבשלת עם המון מים עד לריכוך מלא ורק אז מתחילה בבישול התבשיל. התבשיל עצמו חמצמץ עם טעמים עמוקים של הסלרי הטרי והקציצות משתלבות בצורה מושלמת בתבשיל.

סלרי/כרפס וקציצות ברוטב חמצמץ
מצרכים לקציצות בשר
- 250 גרם בשר בקר מספר 10 (צוואר) טחון טרי
- 250 גרם בשר בקר מספר 2 (צלעות) טחון טרי
- 100 גרם בשר שפונדרה טחון טרי
- חצי פרפר חזה עוף טרי טחון
- 1 בצל גדול קלוף וחתוך לרבעים
- חופן עלי סלרי שטופים
- ½ חבילה פטרוזיליה
- ¼ כוס שמן זית
- מלח
- 1/3 כפית פלפל שחור
- 1/3 כפית כורכום
- ½ כפית בהרט לקציצות
- ¼ כפית קינמון
- 2 כפות פירורי לחם
מצרכים לתבשיל
- 1 ראש סלרי עלים גדול
- סיר גדול עם מים לבישול הסלרי
- 1/3 כוס שמן זית (כמות שתכסה את בסיס הסיר)
- 4-5 כפות ציר בקר או עצמות מח
- 2 עגבניות רכות פרוסות
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות (אני קונה של muti)
- מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- ½ כפית כורכום
- 3 כוסות מהנוזלים בהם בישלנו את הסלרי
אופן הכנה
- מכינים את תערובת הקציצות: שמים במעבד מזון בצל, עלי סלרי ופטרוזיליה וטוחנים יחד.
- שמים בקערה את כל הבשרים הטחונים, מוסיפים את הירק והבצל הטחונים, מוסיפים שמן זית, מלח, פלפל שחור, כורכום, בהרט, קינמון ופירורי לחם ומערבבים עם הידיים את הקציצות היטב, ממש ללוש את התערובת כדי לשחרר מהבשר את החלבון שיש בו. שמים במקרר שעה.
- מכינים את התבשיל: מפרקים את כל ענפי הסלרי ושוטפים היטב. בעזרת קולפן ירקות קולפים את החלק החיצוני של הגבעולים וחותכים לחתיכות באורך של 8-10 ס"מ. חותכים גס את העלים.
- שמים את כל הסלרי בסיר גדול עם הרבה מים ומבשלים על אש בינונית כשעתיים עד שהסלרי רך ומוכן לאכילה.
- מסננים את הסלרי ושומרים את המים שבהם בישלנו אותו.
- בסיר רחב מחממים שמן זית, מוסיפים ציר בקר או עצמות מח ומטגנים כמה דקות כדי לשחרר את הטעמים לתוך הסיר.
- מוסיפים עגבניות פרוסות וקופסת עגבניות מרוסקות ומטגנים כמה דקות עד שהן מתרככות ומעין נמסות לתוך הסיר.
- מוסיפים תבלינים: מלח, פלפל שחור וכורכום ומטגנים 2 דקות.
- מוסיפים לסיר את הסלרי המבושל, מטגנים כמה דקות, מערבבים כדי לעטוף את הסלרי בתבלינים.
- מוסיפים את המים שבישלנו בהם את הסלרי ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10 דקות.
- משמנים את הידיים בשמן זית ומכינים קציצות ושמים בסיר. עושים כך עם כל הבשר.
- מבשלים כשעה וחצי על להבה נמוכה עד שהרוטב מצטמצם ומסמיך. הרוטב אמור להיות חמצמץ מהעגבניות. אם הוא לא מספיק חמצמץ לטעמכם, אפשר להוסיף עוד קצת מיץ לימון טרי ולהמשיך לבשל עוד 15 דקות.
- מגישים עם לחמניות ביתיות וזה טעים בטירוף!
היי נשאר לי מהתערובת של הקציצות עם מנגולד שהכנתי.. האם אפשר להשתמש בהן גם לתבשיל הזה? תודה רבה
עדי
היי עדי. אפשרי בהחלט
מדמיינת את הטעם של חלה / לחם שלך בתוך התבשיל הטעים הזה מושלםםם 🙂
???
מושלם!!!עכשיו נזכרתי באימי ז"ל …כל כך טעים, השוני היחיד היה ללא עגבניות מיוטי
ובלי מרק עוף שכל כך היו צמודים אליו 🙂 תודה אהובה