לחם ללא לישה שמכינים ממינימום חומרים ויוצא כל כך טעים ומיוחד. בניגוד למתכוני שמרים, פה רק מערבבים את החומרים ומתפיחים 12-18 שעות (כן!) יוצא מושלם!
את הלחם הזה ללא לישה ראיתי כבר לפני כמה וכמה שנים בכל מיני אתרים ובלוגים. הוא תמיד נראה לי טעים בטירוף אבל משום מה לא ניסיתי. אולי כי הטלתי ספק בתוצאה שיכולה לצאת מבצק ללא לישה או בגלל שאי אפשר במקרה הזה להיות ספונטניים ולהכין אלא דרוש תכנון יום מראש ואני כידוע אוהבת הכל כאן ועכשיו. ואז ….באחד ממפגשי הבלוגרים, מירב גביש המהממת, הלא היא גבישס הביאה את הלחם הזה איתה למפגש ואחרי שטעמתי ידעתי שאני חייבת להכין אותו ולהפיץ אותו לעולם כי הוא כל כך קל להכנה וכל כך מושלם. מכלום חומרים וכלום עבודה יוצא לחם הכי טעים בעולם. החיסרון היחיד זה זמן התפחה ארוך – בין 12 ל- 18 שעות תפיחה. חן שוקרון מהבלוג "מתוקים שלי"מצאה מתכון ללחם ללא לישה שמכינים רק בשעתיים התפחה. לא ניסיתי את המתכון שלה אבל אני עוד אנסה. את הפיצה המדהימהההה שלה ללא לישה כן ניסיתי ויצאה מעולה. את הלחם הכנתי בהשראת סיגל ברמר מהבלוג "אפייה ביתית" שגם הכינה אותו. אני בחרתי לשלב בבצק שבבי בצל יבש. הלחם יצא מושלם ביותר ובתכנון שלי להכין בעוד טעמים.
כל מה שצריך זה קמח, שמרים, מלח ומים. זהו!! את הלחם אופים בשיטה מיוחדת שמדמה מעין טאבון. אני אפיתי בסיר ג'חנון. מחממים את הסיר בתנור על החום הכי גבוה בערך חצי שעה, ואז מעבירים את הלחם לסיר הרותח, סוגרים ואופים כשעה. אחרי שעה פותחים את הסיר ומשחימים עוד קצת את הלחם. יוצא אחד הלחמים הכי טעימים שתכינו. קריספי מבחוץ ואוורירי מבפנים.
מכינים בצק רך מכל החומרים ומתפיחים מינימום 12 שעות
מוציאים את הבצק מהקערה ומגלגלים אותו על קמח
מחממים את הסיר בתנור על החום הכי גבוה בערך חצי שעה, ואז מעבירים את הלחם לסיר הרותח, סוגרים ואופים כשעה
אחרי שעה פותחים את הסיר ומשחימים עוד קצת
מקררים את הלחם על רשת כשהוא הפוך
לחם ללא לישה
חומרים ללחם עגול בינוני
- ½3 כוסות קמח רגיל
- ½ כפית שמרים יבשים
- ½1 – 1 + 3/4 כוסות מים (תלוי בספיגת הקמח)
- 1 כפית גדושה מלח
- 1 כוס שבבי בצל (אפשר לוותר כדי לקבל לחם נייטרלי)
- סיר שנכנס לתנור (אני הכנתי בסיר ג'חנון ויצא מעולה)
אופן הכנה
- מערבבים בקערה קמח ושמרים. מוסיפים את המים והמלח ומערבבים רק עד שנוצר בצק דביק מעט. מוסיפים את שבבי הבצל וערבבים לתוך הבצק. מניחים בקערה משומנת קלות, מכסים בניילון ומתפיחים 12-18 שעות.
- בעזרת ידיים רטובות מקפלים את הבצק לתוך עצמו ונותנים לו לנוח חצי שעה. חוזרים על פעולת הקיפול עוד פעם אחת.
- מקמחים משטח עבודה ואת הידיים ומעבירים אליו את הבצק מבלי להוריד לו את הנפח.
- יוצרים מעין כדור ומניחים לו לנוח כשעה בזמן שמחממים את התנור.
- מחממים תנור על החום הכי גבוה שיש ומכניסים לתנור את הסיר. מחממים היטב במשך כחצי שעה.
- מוציאים את הסיר, מנמיכים את חום התנור ל- 180 מעלות, מעבירים אל הסיר את כדור הבצק (בזהירות כי הסיר רותח),סוגרים את הסיר ואופים שעה. אחרי שעה, פותחים את המכסה של הסיר ואופים עוד כ – 15 דקות עד להזהבה יפה של הלחם.
- מוציאים את הלחם מהתנור ומניחים על גבי רשת כשהלחם הפוך לצינון מוחלט. לפרוס רק כאשר הלחם הצטנן לחלוטין.
- הלחם נשאר טרי וטעים גם למחרת.
היי אשמח בבקשה לדעת איזה גודל סיר הגחנון.
תודה
היי שירלי, 28 ס"מ
האם אפשר להכין עם קמח שיפון?
היי מיקי,
לא ניסיתי. אשמח שתנסה/י ותעדכנו
בזמן במנוחה שהתנור מתחמם יש לכסות את הבצק?
לא צריך. הוא עטוף בקמח. אבל לא עקרוני
אם אין סיר ג׳חנון אפשר משהו אחר
היי שרי,
אפשר כל סיר שנכנס לתנור עם מכסה
הי יהודית יקרה,
להשתמש בכוס מידה?
תודה
תמיד
הסיר אינו משומן או מקומח? הלחם יוצא בקלות?
היי נאוה, יוצא בקלות
אפיה בטורבו או אפיה רגילה?
היי נטלי,
לא טורבו
נראה מדהים…האם יצא כך גם באפייה בתנור?
תודה רבה אוסנת. אפיתי בתנור
הבצק בהתפחה למחר.. מקווה שיצא לי טעים חח נראה לחם אשש
בהצלחה נטלי,
ייצא מעולה
היי
אפשר להכין עם קמח מלא/שיפון?
לדעתי חצי חצי – כלומר חצי מלא וחצי לבן אחרת ייצא ממש דחוס
האם אפשר להמיר את הקמח הלבן בשמן כוסמין?
היי יסמין,
התכוונת בקמח כוסמין. אין בעייה
האם מתפיחים במקרר? מניחה שכן
לא במקרר. מחוץ למקרר
ג'ודי הלחם הורססס יצא לך מושלם !! אני מסוגלת לאכול אותו בלי הפסקה !! תודה על כל הפרגון האין סופי , נשיקות 🙂