לחם חלב יפני מנומר עם בטטה סגולה. מי צריך צבעי מאכל סינתטיים כשיש לנו צבעים כאלה מטורפים באופן טבעי.
בטטה סגולה היא אחת הבטטות הכי יפות, טעימות ובריאות שיש לנו ואני בחרתי לשלב אותה בלחם המדהים הזה שגם ככה הוא טעים בטירוף ועם תוספת הבטטה הוא הרבה יותר טעים ולא רק יפה
הייתם מאמינים שהצבע הסגלגל המטורף הזה טבעי לחלוטין? אז תתפלאו, זה טבעי וזה כל כך טעים ומיוחד שאם לא תכינו לא תדעו כמה מיוחד. אז מאיפה הצבע אתם שואלים? בטח ראיתם את התשובה בכותרת המתכון:) 🙂
אז מי את בטטה סגולה, מאיפה הגעת ומה זה הצבע המעלף הזה שיש לך??
הבטטה הסגולה הגיעה אלינו מקולומביה ודרום מרכז אמריקה, אחרי שקולומבוס גילה אותה היא הובאה לאסיה, והצבע הסגול המיוחד שלה התפתח על האי היפני אוינאווה. כיום היא גדלה בהוואי ליד ארצות הברית ומשם מתבצע ייבוא שלה למגוון מקומות בעולם.
את הלחם המנומר אני רוצה להכין כבר מלא זמן והוא נדחק הצידה לטובת מתכונים אחרים, אבללל הגיע זמנו והנה הוא במלוא הדרו, יופיו וטעמו המושלם! צילמתי גם סרטון וגם תמונות ותראו כמה זה פשוט להכנה אבל לפני כן, כדי שתבינו כמה היא בריאה, חפרתי קצת אצל דר' גוגל והנה כמה תכונות בריאותיות של הבטטה המהממת הזו:
היא מורידה את לחץ הדם. צריכה של בטטות סגולות הראתה ירידה של בן 3-4% בלחץ הדם – ללא עלייה במשקל.
היא מכילה סיבים תזונתיים שחשובים לנו לצריכה יום יומית כדי לשפר את מערכות הגוף, הם עוזרים לוויסות של מערכת העיכול ולפעילות תקינה שלה, גורמים לנו להרגשה קלילה וטובה יותר ובטטות סגולות הן מקור עשיר, טעים ובריא לקבל את מנת הסיבים היומית שלנו.
הבטטה עוזרת למנוע סרטן. בטטות סגולות מכילות בטא קרוטן שהוא נוגד חמצון מצוין, החומר הזה מסוגל להילחם ברדיקלים חופשיים ולשפר את מערכת ה-DNA שלנו, מספר מחקרים שבוצעו על מאכלים שמכילים בטא קרוטן מצאו שיש קשר בין צריכה שלו לסיכון מופחת בלחלות בסרטן השד.
עוזרות להורדה במשקל הקונוטציה הראשונה שעולה לנו מתפוחי אדמה, או בטטות זה פחמימה משמינה אבל, צריכה של בטטות סגולות (לא מטוגנות בשמן כמובן) דווקא עוזרות להפחית את רמת הכולסטרול הרע בדם, מכילות סיבים תזונתיים שעוזרים לתחושת שובע ומשפרות את וויסות הסוכר בדם.
הבטטה היא מקור עשיר בויטמין A. ויטמין A הוא משמעותי וחיוני לגוף שלנו, הוא עוזר לשפר את מערכות הראייה, עוזר לחזק את מערכת החיסון, עוזר בייצור תאים ושמירה על העור ועוד.
יש עוד הרבה תכונות בריאותיות לבטטה, אבל נראה לי שהבנתם כמה היא חיונית ובריאה לגוף כדי להתחיל לצרוך בטטה סגולה.
מתחילים באפיית הבטטות בתנור. מראש אני אומרת שצריך כמות ממש קטנה לבצק אבל הכנתי מלא ואת השאר נשנשנו, זה טעים וזה בריא מאוד. מעכתי לפירה וזה ייכנס לחלק מהבצק
השלב הבא זה להכין בצק חלב. מתחילים עם הכנת טנזונג, שזה למעשה רביכה שמכינים מקמח ומים או חלב. פשוט מבשלים קמח ומים על הגז למשך 2-3 דקות עד שמקבלים את זה.
מה זה בעצם טנזונג ולמה לטרוח להכין אותו?
טנזונג זו למעשה רביכה שמורכבת מקמח, חלב או מים או גם וגם כמו בלחם שהכנתי פה, שמבשלים יחד כמה דקות עד שנוצר מעין בצק, מקררים אותו ומוסיפים אותו לבצק של הלחם עצמו. ולמה? כי לכל קמח יש יכולת ספיגה מאוד מסויימת ומוגבלת של נוזלים. בשיטה הזו אנחנו למעשה מחדירים כמות גדולה יחסית של נוזלים, אבל עדיין נקבל בצק במרקם רך, כזה שאפשר לעבוד איתו וליצור לחמניות או לחמים יציבים.
אחרי שיש לנו פירה בטטה ואת הטנזונג מכינים את הבצק עצמו במיקסר ומשלבים את הטנזונג. הבטטה תיכנס רק לחלק מהבצק.
אחרי לישה של 10 דקות במיקסר, נחלק את הבצק לשני כדורים: כדור אחד ישקול 210 גרם ואליו נשלב את פירה הבטטה שלנו. פשוט נחזיר את החלק הקטן של הבצק למיקסר יחד עם הבטטה ונלוש עד שהבטטה תיטמע בתוכו ונקבל שני כדורים מהממים: אחד לבן גדול והשני סגלגל קטן יותר.
את הכדורים האלה נתפיח עד להכפלת הנפח
אחרי שתפחו נחלק כל אחד מהם ל – 10 כדורונים. פשוט שוקלים את הבצק בשלמותו ומחלקים ל- 10. ניתן להם מנוחה של 10 דקות ונמשיך
בשלב הזה המטרה היא להכניס את הבצק הסגול לתוך הלבן. מרדדים כדור בצק לבן למעין אליפסה, מהבצק הסגול יוצרים רצועה קצת יותר קטנה מהבצק ומניחים במרכז הבצק הלבן. סוגרים את הבצק הלבן על הסגול ומהדקים היטב. חוזרים לרצועה הראשונה שהכנו ומאריכים אותה לאורך של כ – 25 ס"מ. ממשיכים עם כל שאר הרצועות.
מניחים את הרצועות אחת על השנייה בתבנית מרופדת בנייר אפייה להכפלת הנפח. בשלב הזה לא למהר, לתת לבצק ממש לתפוח כדי שנקבל לחם אוורירי מאוד. לי בעונה הקרה הזו לקח שעתיים. בקייץ זה ייקח פחות.
פורסים ומתעלפים מהיופי הטבעי
לחם חלב יפני מנומר עם בטטה סגולה
היכנסו כאן לסרטון הדגמה בערוץ היוטיוב שלי
לפני שמתחילים
- יש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
- בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח
- אני מאוד ממליצה להיעזר בסרטון כדי להבין את העיקרון, זה מאוד פשוט להכנה והלחם יוצא כל כך רק וטעים שזה מושלם.
- את כל החומרים שקלתי במשקל, כן גם את הנוזלים, כדי לדייק מאוד.
מצרכים ללחם אחד בתבנית מאורכת בגודל 30*11 ס"מ
- 20 גרם קמח
- 90 גרם מים
- 320 גם קמח לחם
- 1 כפית שמרים יבשים (10 גרם)
- 45 גרם סוכר
- 160 גרם חלב פושר
- 1/2 כפית מלח (5 גרם)
- 30 גרם חמאה רכה
- 70 גרם בטטה סגולה (משקל נטו)
- למריחה על הלחם: חלמון ביצה מהול במעט חלב
אופן הכנה
מכינים טנזונג: שמים בקלחת 20 גרם קמח ו – 90 גרם מים ועל להבה בינונית מבשלים 2-3 דקות עד שנוצר מעין בצק אחיד ודביק. מקררים לטמפרטורת החדר.
מכינים בטטה: מרככים את הבטטה. אפשר במיקרוגל ואפשר בתנור. בתנור עוטפים אותה בנייר כסף ואופים על חום של 180 מעלות 30-40 דקות, או עד שהיא רכה לחלוטין. כשהבטטה רכה קולפים אותה, מועכים לפירה ושוקלים 70 גרם.
מכינים בצק: שמים בקערת המיקסר עם וו לישה 320 גרם קמח, שמרים, סוכר וטנזונג (הבצק שבישלנו קודם והתקרר) ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה. תוך כדי לישה מוסיפים חלב פושר ולשים 5 דקות. מוסיפים מלח וחמאה ולשים עוד 5 דקות, עד שכל החמאה נטמעת בבצק ומקבלים בצק אחיד וגמיש.
מוצאים מהמיקסר ומחלקים את הבצק לשני כדורים כאשר כדור אחד ישקול 210 גרם. את הכדור השני, הגדול יותר מורחים מעט בשמן ומניחים בקערה מכוסה להתפחה. את הכדור הקטן יותר (זה ששוקל 210 גרם) מחזירים למיקסר יחד עם פירה הבטטה. לשים כמה דקות טובות עד שהבטטה נטמעת לחלוטין בבצק. מוציאים מהמיקסר, משמנים קלות ומתפיחים את שני הבצקים כשעה וחצי או עד שמכפילים את הנפח.
מכינים את הלחם המנומר: מחלקים את הבצקים ל – 10 כדורים. הכדורים הלבנים במשקל 42 גרם והסגולים 28 גרם. מכסים את הכדורים ומשאירים למנוחה של 10 דקות.
מרדדים כדור לבן למעין צורת אליפסה באורך של כ – 15 ס"מ. מהכדור הסגלגל יוצרים מעין גליל טיפה קצר יותר מאורך הלבן ומניחים אותו במרכז הבצק הלבן. סוגרים את הבצק הלבן ומהדקים היטב. מניחים בצד ועושים כך עם כל שאר הכדורים. חוזרים לרצועה הראשונה שלנו ומאריכים אותה לאורך של כ – 25 ס"מ.
מניחים את הרצועות בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מכסים, מניחים במקום חמים ומתפיחים ממש עד שהתבנית מתמלאת בבצק. לי זה לקח שעתיים, בקייץ זה ייקח פחות כי חם יותר.
מחממים תנור לחום של 180 מעלות. מורחים את הלחם בחלמון מהול במעט חלב ואופים 25-30 דקות, עד שמקבלים צבע זהוב יפה.
מוציאים מהתנור, מעבירים לרשת צינון ועוטפים את הלחם במגבת מטבח נקייה (בלי ריח של מרכך:))
הלחם במיטבו ביום האפייה אבל נשאר מעולה וטעים גם למחרת. אפשר כמובן להקפיא את הלחם ולהפשיר כשרוצים לאכול.
אם בטעות נשאר לכם לחם, תכינו לחם פודינג הכי טעים בעולם!
שאלה לי. לפעמים קרה לי שבצק שתפח מעולה, צנח כשהכנסתי אותו לתנור. יש לך מושג אולי למה זה קורה? זה מתסכל אותי נורא 🙂
תודה מראש
יי קארין, זה נשמע כמו תפיחת יתר
חשבתי שאולי התנור חם מדי… מה זה תפיחת יתר?
היי קארין,
תפיחת יתר זה כשהבצק תפח יותר זמן ממה שהוא צריך ואז הוא פשוט מאבד את רשת הגלוטן וצונח. זה בקצרה, תקראי עוד בגוגל
לא הבנתי מה עושים עם הטנזונג הוא כאילו לא מופיע בתהליך מתי משתמשים בו ?
צודק אבי, זה נשמט.
תודה ששמת לב. תוקן
את מפתיעה אותי כל פעם מחדש ,עם מתכון או חידוש ,יבורכו ידייך מחכה לספר שלך ?
תודההה קובי
אולי זה יקרה מתישהו
חזק!
ממש אהבתי
תודה רבה אפרת ♥