ריבת חצילונים מדהימה וגם מדריך להכנת קונפיטורות ביתיות מושלמות. פוסט שלם שמסביר את כל הטיפים הכמוסים להכנת ריבות ביתיות
ריבת חצילים היא אחת הריבות אם לא ה…….שאני הכי אוהבת בעולם!! היא מתובלת וטעימה וזה בהחלט מסוג הדברים שאני לא עומדת בפיתוי בפניהם. אז אם כבר מתכון, אני אתן פה גם את כל הטיפים שלי מניסיוני האישי להכנת ריבה ביתית מושלמת.
לפני שמתחילים בהכנת ריבות/קונפיטורות ביתיות חשוב לדעת כמה דברים חשובים:
- להכנת קונפיטורות בבית משתמשים בפירות טריים ומוצקים. לא משתמשים בפירות בשלים מידי או רחמנא ליצלן רקובים שחבל לנו להזביל, להכנת ריבה. הפירות שיתנו את התוצאה הטובה ביותר הם הטריים ביותר ומוצקים.
- כדי שהריבה תישמר לאורך זמן, היחס בין הסוכר לפרי יהיה לא פחות מ- 60% ממשקל הפרי. הסיבה לכך היא כי הסוכר משמש למעשה כחומר המשמר של הריבה. העיקרון הוא שאורגניזמים לא יכולים להתפתח בסביבה שבה אחוז הסוכר עולה על 55%.
- נקודת הקרישה: ההחלטה מתי לסיים את הבישול או מתי מגיעה הריבה ל"נקודת הקרישה" היא סוגייה בפני עצמה אבל לגמרי פתירה. השלב הקריטי של כל ריבה היא נקודת הקרישה. זה מה שיקבע את המרקם, הצבע והטעם של הריבה. בנקודה הזו התערובת שבישלנו תהפוך לסירופ סמיך ריבתי. מידת ומהירות הקרישה תלויה בסוג הפרי שאנחנו מכינים ממנו ריבה. כל פרי מכיל אחוז אחר של פקטין שהוא למעשה החומר המקריש. הפקטין נמצא בכל הפירות בכמות מסויימת. אגב, ניתן לרכוש פקטין בחנויות מתמחות כדי לזרז את תהליך הקרישה. אני מעדיפה בלי למעט בריבת תותים שבה אני כן שמה כדי לשמור על הצבע האדום שלה. כדי לבדוק את נקודת הקרישה נשתמש בשיטת הצלחת: מניחים צלחת במקפיא כדי שתצטנן היטב. מטפטפים קצת מנוזל הריבה על הצלחת הקרה.עם האצבע עושים "שביל" בתוך הנוזל. אם השביל אינו נסגר סימן שהריבה מוכנה. בישלתם יותר מידי והרוטב התמצק מידי…לא נורא, לא זורקים. מוסיפים קצת מים רותחים, מערבבים היטב, אם יש צורך מבשלים 5 דקות ובודקים שוב. עם הזמן והניסיון יודעים כבר מתי הריבה מוכנה גם בלי השיטה הזו. שיטה נוספת לחסרי ניסיון היא להכין את הריבה ולהשאיר אותה בסיר לילה לצינון מוחלט. למחרת, כשהריבה כבר קרה לחלוטין אתם תראו בדיוק את המרקם הסופי שלה. אם דלילה אז מוסיפים עוד זמן בישול. בכל מקרה לפני שמכניסים לצנצנת מרתיחים שוב את הריבה.
- לימון: הלימון בריבה ביתית משמש גם לאיזון הטעמים המתוקים של הסוכר וגם מונע את התגבשות הסוכר כשהריבה מתקררת. אני אוהבת להוסיף די הרבה לימון לריבות וגם לבשל את הלימון עצמו יחד עם הריבה.
- עיקור צנצנות: יש המון שיטות לעיקור. בעיקרון צריך להשמיד את החיידקים שיש על הצנצנת על מנת שלא יווצר עובש על הריבה. אני מרתיחה את הצנצנות במשך 5 דקות בתוך סיר עם מים על הגז.
- אחסון הריבה: כשהריבה עדיין חמה, יוצקים אותה לתוך צנצנת זכוכית עם מכסה מתכת וסוגרים מייד. זה מבטיח שהריבה תישמר שנה ויותר.
ריבת חצילונים מדהימה וגם מדריך להכנת קונפיטורות
- 1 ק"ג חצילונים
- 1 ק"ג סוכר
- 1 כוס מים
- 1 לימון שטוף ופרוס לפרוסות דקיקות
- 3-4 מקלות קינמון
- 5-6 יחידות הל שלם
- 5-6 מקלות תבלין ציפורן שלם
- 1/4 כוס מיץ לימון טרי
אופן הכנה
- בעזרת סכין קטנה וחדה להוריד את העוקץ שמסביב לחציל בזהירות לא לחתוך את הגבעול.
- בעזרת קולפן לקלוף את החציל לגמרי.
- בעזרת מזלג קטן או שיפוד עץ עדין לנקב חורים בחצילים.
- בסיר רחב לשים את הסוכר, המים, הלימון הפרוס, מקלות הקינמון, הל והציפורן ולהביא לרתיחה. לבשל 5 דקות על אש בינונית.
- להניח את החצילונים בשכבה אחת בתוך הסיר ולבשל על אש בינונית שעה – שעה וחצי עד שהסוכר הופך לסמיך וריבתי. לקחת בחשבון שכאשר הרוטב מתקרר הוא נעשה עוד יותר סמיך.
- לאחסן בצנצנת מעוקרת. הריבה נשמרת שנה ויותר.
היי, קודם כל שאפו על האתר והמדריך המפורט!
אני מכין קונפיטורות מזה כמה שנים, והייתי בטוח, כך קראתי, שאחוז הסוכר המינימלי הדרוש לשימור הוא 35%. אני מכניס סביבות 40% סוכר וזה מחזיק יפה די הרבה זמן.
בנוסף, ציינת לגבי המכסה שיהיה ממתכת, מה הסיבה?
ועוד באותו עניין, הדגשת שעוד כשהריבה חמה מכניסים לצנצנת וסוגרים (יש שאף הופכים את הצנצנת), כך שהריבה תתקרר ויווצר ואקום.
כך אני עושה, רק שהרבה פעמים מחום הריבה נוצרות טיפות מים בתוך הצנצנת ונדמה לי שכתוצאה מכך הריבה נעשית דלילה יותר… אשמח לעצתך 🙂
תודה רבה
היי ישראל. תודה רבה.
האמת שקראתי שוב אחרי הרבה זמן כי הפוסט ישן ולכל פעולה יש הסבר למה לעשות כך. תקרא שוב. אם הריבה דלילה זה לא בגלל שאתה הופך את הצנצנתאלא כי היא כנראה צריכה עוד זמן בישול. כל םרי מתנהג שוהה ולכל פרי זמן בישול אחר
בשמחה 🙂
תודה שוב 🙂