סלט פטריות וטופו בטריאקי.
סלט שהוא ארוחה שלמה שמתאימה לטבעוניים אבל לא רק. ירקות טריים שמשולבים עם ירקות שהקפצתי בטריאקי יצרו ביס מושלם
אני יכולה לחיות על סלטים, לא סתם סלטים אלא סלטים שהם מעין ארוחה שלמה. זה משביע אותי וטעים לי הרבה יותר מכל ארוחה אחרת. אני גם מאוד מאודדד אוהבת טעמים אסיאתיים. השילוב של המתוק עם עקיצה של חריף עושים לי את זה ממש ממש. חבל שבבית אצלי כולם קרניבורים ומעדיפים בשר (והרבה!) וסלטים לא ממש מדברים אליהם, כך שאין לי פרטנרים לסלטים בדרך כלל.
מזל שלפעמים אני מארחת טבעוניים/צמחוניים שהאוכל העיקרי שלהם הוא ירקות ואז אני חוגגת לי עם סלטים. השבוע ניצלתי את המשימה שלי להכין מאכל מטופו שהוציאה לאחרונה חברת "תנובה" והזמנתי חברים טבעוניים לשבת. הסלט הזה, שהוא סוג של מנה שלמה בפני עצמה, די גנב את ההצגה על השולחן והאמת, שכולם כולם, כולל הקרניבורים אהבו בסופו של דבר את הסלט ולא נשארה ממנו אפילו שערת אורז אחת 🙂
אז מה זה בכלל טופו??
טופו הוא מאכל סויה שהמקור שלו בסין. הוא עשוי מחלב סויה שעובר תהליך של גיבון (מהמילה גבינה). הטופו הוא מצרך בסיסי בסין, יפן ותאילנד והוא מוגש בכל מיני וריאציות – מוקפץ ברוטב או בתוך מרקים. יש טופו נוקשה שדומה במרקם שלו לעוף או ויש טופו רך שמתאים יותר למאכלים קרים (תודה לוויקיפדיה על המידע). הטעם של הטופו הוא נייטרלי וזה מאפשר לו לספוג טעמים ולהשתלב בכל מנה בצורה מושלמת. היתרונות הבריאותיים שלו הפכו אותו למאוד פופולרי בקרב טבעוניים ולמעשה הוא מהווה עבורם חומר גלם עיקרי בתפריט התזונה שלהם.
האמת היא שטעמתי טופו אולי פעמיים בכל החיים. אני לא טבעונית ולא צמחונית אם כי אני תמיד מעדיפה מאכלי ירקות על פני בשר ואני לא טבעונית כי אני חיה על מוצרי חלב ואוהבת אותם יותר מכל דבר אחר. בכל מקרה, לא ממש זכרתי את הטעם והמרקם של הטופו אבל אני יודעת שהוא בעל טעם נייטרלי ושאפשר לשלב אותו עם כל טעם.
את הסלט הזה רקחתי במוחי וידעתי פחות או יותר איך אני רוצה שיוגש. התוצאה בסופו של דבר יצאה מושלמת! השילוב של ירקות חיים וטריים יחד עם ירקות מבושלים והטופו הרך שקלט אליו את טעם הטריאקי יצרו ביס מושלם. בלי קשר לטבעונות/צמחונות, הסלט הזה יצא מעולה וטעים לכולם אבל היה חגיגה שלמה לאורחים הטבעוניים שלי.
סלט פטריות וטופו בטריאקי
- ¼ כרוב לבן
- ¼ כרוב סגול
- ½ בצל סגול
- 1 גזר גדול
- 1 קולורבי
- 1 בטטה גדולה
- 1 סלסלת פטריות שמפיניון חצויות לשניים (אם הן קטנות – משאירים שלמות)
- 1 קופסת טופו בטעם טבעי של תנובה
- 100 גרם אטריות אורז דקיקות
- חופן נבטים
- 2 כפות שמן זית
- ½ כוס טריאקי (השתמשתי בטריאקי עם שומשום)
- 1 כפית שמן שומשום
- 1 כפית סילאן
- 1 כפית סויה בהירה
- מלח לפי הצורך
- קורט פלפל שחור
רוטב לסלט
- 1 כף סויה בהירה
- 1 כף שמן זית
- 1 כף סילאן
- ¼ כפית שמן שומשום
- ½ כף חמאת בוטנים
- מלח
- ¼ כפית פלפל שחור
אופן הכנה
- מכינים את הירקות לסלט: פורסים את שני סוגי הכרוב לרצועות דקיקות, שוטפים במים ומניחים במסננת להגרת הנוזלים או מייבשים במייבש חסה.
- פורסים גם את הבצל לרצועות דקיקות ואת הגזר והקולורבי לג'וליינים.
- מניחים בקערה גדולה את הירקות החתוכים.
- מרתיחים סיר עם מים ומבשלים את אטריות האורז כ- 3 דקות, עד שהן רכות ומוכנות לאכילה. מסננים ומוסיפים לקערת הירקות.
- מכינים את הרוטב לסלט: לוקחים צנצנת עם מכסה ומכניסים לתוכה את כל חומרי הרוטב לסלט. משקשקים דקה עד שמקבלים רוטב חלק. מוזגים את הרוטב על הירקות שהנחנו בקערת ההגשה ומערבבים היטב כך שהרוטב יעטוף את כל הירקות.
- מכינים את הטופו והירקות בטריאקי: קולפים את הבטטה וחותכים לקוביות בגודל של 1*1 ס"מ. מחממים שמן זית במחבת ומטגנים על להבה נמוכה את קוביות הבטטה מכל הצדדים עד שהן רכות. מוציאים לכלי.
- חותכים את הטופו לקוביות בגודל של ½1 *½1 ס"מ וצורבים אותן על אותה מחבת מכל הצדדים לצבע שחום בהיר. מוציאים לכלי.
- באותה מחבת מוסיפים עוד מעט שמן זית ומטגנים מעט את הפטריות תוך ערבוב עד שהן מתחילות לאבד מהנפח שלהן. מוסיפים למחבת טריאקי, שמן שומשום, סילאן וסויה. מתבלים במלח ופלפל שחור ומוסיפים למחבת את הטופו, הבטטה והנבטים ומטגנים 2-3 דקות תוך ערבוב עד שהירקות מתרככים מעט אבל לא יותר מידי.
- מניחים מעל הירקות המתובלים את הטופו והפטריות בטריאקי ומגישים מייד.
- הסלט במיטבו בשעתיים הראשונות לאחר הכנתו אבל היה טעים גם אחרי כמה שעות טובות.
רוצים עוד מתכונים שווים עם טופו?
כנסו לבלוג המקסים של שירה ש "מנסה במטבח" והכינה סלט טופו קייצי – לא רק לטבעוניים ולבלוג הטעים של רויטל אמיר הלא היא "המערוך המקפץ" שהכינה פסטה עם ירקות ירוקים וטופו.
משגע- אין ספק שטיבול אסייתי וטופו זה שילוב מנצח!
תודההה שירה…לגמרי מנצח