חלת מפתח נוהגים להכין בשבת הראשונה שאחרי פסח לפרנסה טובה. בחרתי להכין חלה מתוקה שתמתיק לנו את התקופה הקשה שאנחנו שרויים בה ונישא תפילות להחזרת כל החטופים


חלת מפתח מכינים בשבת הראשונה שאחרי פסח. לפי האמונה הרווחת, יום למחרת הפסח לא היה יותר מן ובני ישראל החלו לאכול מעבור הארץ ולהזדקק לפרנסה טבעית. מפתח, כי לכל מקום נצור יש מפתח שיכול לפתוח את הדרך – לפרנסה, לזיווג, לפוריות ועוד. לכן מכינים חלה בצורת מפתח שתהיה פרנסה טובה כל השנה. יש כאלה שמכינים חלה ומטביעים בתוכה מפתח ויש כאלה כמוני, שמכינים חלה בצורת מפתח.
הפעם, כדי להמתיק את התקופה בחרתי להכין חלה מתוקה מרוחה בסירופ סוכר ומקושטת בסוכר גבישי.


חלת מפתח מתוקה לפרנסה טובה
היכנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון ההכנה
לפני שמתחילים
- נכנסים לאינסטגרם ועושים לי follow
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק
- יש לי גם טיק טוק
- הפעם החלטתי להכין את החלות מפתח שלי כחלות מתוקות. אפשר להכין גם חלות רגילות לפי כל מתכון שיש בבלוג.
- דוגמאות נוספות לחלת מפתח יש פה.
- אחרי חלוקת הכדורים בשביל החלה, נותר עוד מעט בצק שממנו ניתן להכין חלה קטנטונת.
מצרכים לחלה אחת גדולה
- 400 מ"ל / גרם מים
- 2 כפות שמרים יבשים (22 גרם)
- 3/4 כוס סוכר (150 גרם)
- 2 ביצים גדולות
- 1/2 כוס שמן (125 מ"ל)
- 1 ק"ג קמח מניטובה מנופה
- 30 גרם מלח
למריחה: 2 חלמונים
לפיזור: שומשום שחור + סוכר גבישי
סירופ סוכר
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס מים
- מיץ מחצי לימון
אופן הכנה
מכינים את הבצק: שמים בקערת המיקסר מים ושמרים ומערבבים עם כף. מוסיפים סוכר, ביצים ושמן ומתחילים ללוש. מוסיפים תוך כדי לישה את הקמח בהדרגה. באמצע הלישה מוסיפים מלח. ממשיכים ללוש 10 דקות, עד שמתקבל בצק רך וגמיש (לא דביק). מרססים את הקערה והבצק קלות בתרסיס שמן, מכסים ומתפיחים כשעה וחצי – שעתיים. הבצק לא מכפיל את הנפח כמו בצק חלות רגיל כיוון שיש בו הרבה סוכר.
מחלקים את הבצק לכדורים באופן הבא: 4 כדורים במשקל 130 גרם, 4 כדורים במשקל 30 גרם, 10 כדורים במשקל 10 גרם, 8 כדורים במשקל 80 גרם, 2 כדורים במשקל 150 גרם.
מעצבים לחלה – מכינים את הבסיס: עובדים על נייר אפייה על מנת שנוכל לנייד את החלה לתבנית ואפשר לעבוד ישירות בתוך התבנית. יוצרים שתי רצועות משני כדורים במשקל 130 גרם ומלפפים אותם יחד לצמה משתי רצועות. יוצרים 4 רצועות מכדורים במשקל 30 גרם ומלפפים 2 בחלק העליון ושניים בחלק התחתון של הצמה שהכנו קודם. מעצבים שתי חלות מ – 5 רצועות מהכדורים במשקל 10 גרם והם יהיו הלשוניות של המפתח. מכדור במשקל 130 גרם יוצרים צורה כמו הסמל הצהוב למען החטופים ומניחים אותו בחלק העליון של הצמה כאשר את הקצוות מכניסים מתחת לצמה. מכינים מכדור במשקל 130 גרם לחמניית פרח ומניחים בתוך העיגול שנוצר מהסמל למען החטופים. יוצרים 8 רצועות בצק מהכדורים במשקל 80 גרם ומגלגלים כל רצועה סביב עצמה לצורת שבלול ומניחים מסביב (בתמונה אלה הלחמניות עם השומשום השחור במרכז). יוצרים שתי רצועות ארוכות (85 ס"מ) מהכדורים במשקל 150 גרם, מלפפים אותם יחד ומניחים מסביב ללחמניות.
מתפיחים את החלה כ – 40-50 דקות (בחורף יכול לקחת גם שעה וחצי).מורחים את החלה בחלמון טרוף, מניחים שומשום שחור במרכז כל לחמנייה ואופים על חום של 180 מעלות כ – 25-30 דקות או עד שהחלה נראית שחומה ומוכנה.
בזמן שהחלה בתנור מכינים את הסירופ סוכר: מבשלים את כל חומרי הסירופ יחד כ – 20 דקות עד לקבלת סירופ סמיך מעט עם צבע ענברי. מורחים סירופ קר על לחם חם או להפך – סירופ חם על לחם קר ומקשטים עם סוכר גבישי.