בורקס טורקי במילוי בשר ותפוחי אדמה. בצק מושלם מושלם שיוצא טעים במיוחד וקריספי. בדרך כלל אני ממלאת אותו בגבינות ותרד, והפעם אחרי שמילאתי בגבינות נשאר לי בצק ומילאתי בבשר. יצא מדהים!
בשבוע שעבר הכנתי שוב בורקס גבינות ותרד לשבת בבוקר. תמיד כשאני מכינה בורקסים נשארים לי כדורי בצק שמהם אני מכינה שוב בורקסים במהלך השבוע. הפעם עם שאריות הבצק הכנתי בננה לוטי שיצא מדהים וגם שבלול בורקס משפחתי במילוי בשר ותפוחי אדמה שיצא מדהים. את הבשר חיזקתי עם התבלין האהוב עלי – שומן טלה שמשדרג את המילוי כמה רמות למעלה. אפשר כמובן להכין בורקסים אישיים או שבלול גדול משפחתי שאותו חותכים למשולשים יפהפיים.
בורקס טורקי במילוי בשר ותפוחי אדמה
היכנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון הדגמה
- בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם
- יש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
- יש לי גם טיק טוק
- הבצק הזה מאוד פשוט וקל וגם תהליך ההכנה מאוד פשוט. אני משתמשת בקמח מניטובה או בקמח פיצה שהם קמחים עשירים בחלבון ויכולים בלי בעייה בכלל להחזיק אפילו שלושה ימים במקרר. מראש אני אומרת שלא הכנתי עם קמח רגיל כי לדעתי הוא לא ישרוד את התהליך כמו שצריך וחבל לי על העבודה. קמח מניטובה או קמח פיצה ניתן להשיג היום בחנויות אפייה או באינטרנט.
- את הבצק מכינים לילה מראש, לא לקצר תהליכים בבקשה. תכננו את זמני ההכנה. סך הכל הבצק מאוד סלחן ואפשר להכין אותו מראש ולשמור במקרר עד שלושה ימים.
- כמות הבצק מספיקה ל – 13 בורקסים אישיים או 2-3 שבלולים משפחתיים, תלוי בגודל השבלול. אני הכנתי שבלול מ – 5 כדורי בצק ומהשאר הכנתי בורקס אישי במילוי גבינות וגם בננה לוטי.
- אני טוחנת לבד את הפלפל השחור, זרעי הכמון והכוסברה כי זה טעם שונה לחלוטין מלקנות אותם טחונים. אפשר לכתוש במכתש ועלי או לטחון במכונת תבלינים. אם ממש אין ברירה – תקנו טחון.
- אפשר להקפיא את הבורקסים לפני אפייה ואפשר להקפיא גם אחרי האפייה ולחמם לפני ההגשה כדי להחזיר את הפריכות.
- הבורקס כמו כל בורקס הכי טעים בשעה הראשונה אחרי שיצא מהתנור אבל טעמתי בערב ועדיין היה מעולה ואפילו לא חיממתי אותו. אז הוא לא קריספי כמו אחרי אפייה אבל עדיין ממש טעים.
- שקלתי את כל המצרכים כדי לדייק במקסימום.
לבצק – ל- 2-3 שבלולים או 13 בורקסים אישיים
- 1 ק"ג קמח מניטובה/קמח פיצה
- 25 גרם שמן זית
- 25 גרם מלח
- 35 גרם חומץ
- 10 גרם סוכר
- 550 מ"ל מים
נצטרך גם
- בערך 1 עד 1.5 כוסות שמן (לטבילת כדורי הבצק)
מלית בשר ותפוחי אדמה – הכמות כאן מספיקה לשבלול אחד שמורכב מ – 5 כדורי בצק
- 500 גרם בשר בקר טחון טרי שמן
- 100 גרם שומן טלה טחון
- 1 בצל סגול/לבן גדול
- 1/3 כוס שמן זית (להכנת הבשר)
- 700 גרם תפוחי אדמה (8-10 יחידות)
- 1/3 כוס שמן זית (לטיגון תפוחי האדמה)
- 1 כפית זרעי כמון שלם
- 1 כפית זרעי כוסברה שלמים
- 1.5 כפיות מלח ים אטלנטי
- 1 כפית פלפל שחור
- 1 צרור עלי פטרוזיליה קצוצים
- חופן גדול צנוברים
אופן הכנה
מכינים את הבצק: מכינים בצק: שמים את כל חומרי הבצק במיקסר חוץ מהמים. מתחילים ללוש על מהירות נמוכה ומוסיפים מים תוך כדי לישה. לשים 10 דקות לבצק רך וגמיש. מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות, מכסים עם ניילון ומשאירים למנוחה של מינימום שעה ואפשר גם שעתיים שלוש אם יש לכם זמן. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל של 125 גרם. מעצבים לכדור חלק ומניחים בתבנית משומנת. כשמסיימים להכין את כל הכדורים מוזגים עליהם כוס – כוס וחצי שמן, כך שהשמן יגיע עד לשליש מגובה הכדורים. מכסים ומשאירים לילה שלם על השייש (בקייץ כשחם מומלץ להכניס למקרר). ניתן לשמור את הכדורים במקרר 3-4 ימים בכלי עם מכסה. כשרוצים להכין בורקס מהבצק יש להוציא אותו מהמקרר ולהביא לטמפרטורת החדר לפני שמתחילים לפתוח אותו.
מכינים את הבשר: מחממים 1/3 כוס שמן זית בסיר סוטאז' רחב. קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים 2-3 דקות. מוסיפים את הבשר הטחון ושומן הטלה ומפוררים אותו בעזרת כף עץ. מערבבים וממשיכים לצרוב את הבשר על להבה בינונית כחצי שעה, עד שהבשר צרוב היטב. מכבים את הלהבה ושמים אותו בצד.
מטגנים את תפוחי האדמה: קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות בגודל 1*1 ס"מ. במחבת רחבה מחממים את 1/3 שמן הזית הנותר ומטגנים את תפוחי האדמה. כדי לזרז את תהליך הריכוך שלהם מומלץ לכסות את המחבת עם מכסה ומידי פעם לערבב. תפוחי האדמה מוכנים כשהם רכים וזהובים.
מכינים את המלית: מעבירים את הבשר למחבת עם תפוחי האדמה ומערבבים כמה דקות על להבה בינונית. כותשים את זרעי הכמון והכוסברה במכתש ועלי או טוחנים במטחנת תבלינים ומוסיפים למחבת, מתבלים גם במלח ופלפל שחור ומערבבים 2 דקות. מכבים את הלהבה ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה וצנוברים ומערבבים. מקררים היטב לפני שממלאים את הבצק.
מכינים שבלול בורקס: מחממים תנור לחום של 220 מעלות על מצב סטטי (עליון תחתון). משמנים קלות משטח עבודה (אפשר להשתמש בשמן ששמנו בכדורי הבצק). לוקחים כדור בצק ועם הידיים מתחילים לפתוח אותו. לאט לאט מתחילים למתוח את הבצק לעלה הכי דק שהבצק מאפשר לנו. חייבים שהבצק יהיה ממש דק ושקוף אחרת הבורקס לא יוצא מוצלח. לא נורא אם הוא קצת נקרע בקצוות, בגלגול לא יראו את זה. מניחים לרוחב הבצק מהמלית וסוגרים למעין רולדה הדוקה. מרפדים תבנית בנייר אפייה ומעצבים לצורת שבלול במרכז התבנית. מכינים עוד כדור בצק וממשיכים לעצב את השבלול – מניחים את הבצק השני מהקטע שבו נגמרה הרצועה של השבלול הראשון. ממשיכים כך עם עוד 3 כדורי בצק. מורחים את השבלול בביצה ומפזרים עליו מלא שומשום. אופים כ – 30 דקות עד שהשבלול ממש ממש שחום וקריספי גם בחלק התחתון. אל תחששו לאפות כמו שצריך כי זה כל הטעם והמרקם של הבורקס. במידה והוא יהיו בהיר מידי, הוא יהה צמיגי ולא קריספי. מגישים עם טחינה וסלט עגבניות חריף.
בתאבון!
היי, האם אפשר לקצר ולהשתמש בבצק פילו או בצק מוכן אחר לבורקס?
ברור שכן אבל זה משהו אחר לחלוטין מבחינת הטעם והמרקם. פילו זה טעים בכל מקרה
אה סליחה. ראיתי שכבר סיפקת את המידע עבור השאלה השנייה שלי.
תודה לך על המתכונים שלך.
כל המתכונים שלך מקסימים לקריאה ועוד יותר מקסימים להכנה.
יש לי כמה שאלות:
1. האם אפשר להכין את הבורקס חצי יום מראש ולאחסן אותם במקרר לפני האפייה?
2. האם אני יכול לאחסן את הבורקס במקפיא ואם כן, לפני או אחרי שאני אופה אותם?
תודה רבה
תודה רבה אלי.
1. אפשר להכין מראש ולהקפיא. לא במקרר. המלית תרטיב את הבצק במקרר והוא ייקרע.
2. אפשר להקפיא גם לפני וגם אחרי אפייה. אם מקפיאים אחרי, מומלץ להפשיר בחוץ ואז לחמם בתנור על חום של 160 מעלות כדי להחזיר את הפריכות ובעצם לייבש את הלחות שהצטברה מהמקפיא.
ואוו זה נראה מגרה בטירוףף!!
בא לי ממש להכין את הבצק!!
יש אולי עו דאופציות למילוי? לא בשרי??
תפוא לבד ילך?
תודה!ֱ
בוודאי שיש. תיכנסי לפה: https://www.yehudit-aviv.co.il/%d7%9e%d7%90%d7%9b%d7%9c%d7%99-%d7%a2%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%a2%d7%93%d7%95%d7%aa/%d7%91%d7%95%d7%a8%d7%a7%d7%a1-%d7%aa%d7%95%d7%a8%d7%9b%d7%99-%d7%91%d7%99%d7%aa%d7%99-%d7%9e%d7%95%d7%a9%d7%9c%d7%9d/