תבשיל של בשר ותפוחי אדמה בלימון כבוש. התבשיל הזה אמנם מתאים יותר לחורף אבל תאמינו לי שהוא טעים בטירוף גם בקייץ הלוהט. תדליקו מזגן על 16 מעלות, תקנו לחם טרי ואתם מסודרים
התבשיל הזה אמנם מתאים יותר לחורף, כי בחום המטורף הזה לאכול תבשיל מהסוג הזה ועוד חריף, דורש מזגן על 16 מעלות ותגבור של מאוורר. מה שכן, הוא טעים בטירוף, חמצמץ וחרפרף בו זמנית. זה מעין סופריטו אלא שאצלנו זה לא נקרא סופריטו אלא תבשיל של בשר ותפוחי אדמה.
את הצבע העמוק הוא מקבל גם מטיגון של תפוחי האדמה וגם מזמן הבישול. אני משלבת בתבשיל לימון כבוש שמכין החצי שלי אחת לשנה, כך שהתבשיל יוצא חמצמץ – חרפרף טעיםםםם ברמות.
בשר ותפוחי אדמה בלימון כבוש
- 1.5 ק"ג בשר בקר טרי רצוי עם עצם (השתמשתי בצוואר מספר 10)
- 1/3 כוס שמן זית
- 2 ק"ג תפוחי אדמה מזן אדום (10-12 יחידות)
- שמן לטיגון תפוחי האדמה +מלח
- 12 שיני שום
- 1 פלפל צ'ילי טרי
- 4-5 פלפלים סודניים יבשים
- 1-2 לימונים כבושים גדולים
- 1-2 כפיות פפריקה מתוקה/חריפה (לפי הטעם)
- 1 כף מלח
- 1 כף כמון
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1/4 כפית כורכום
- 3-4 כוסות מים/ציר בקר (מוסיפים מים רק בכמות שתכסה את התבשיל ועוד 2-3 ס"מ מעליו)
אופן הכנה
- הכנת הבשר: מבקשים מהקצב שיחתוך את הבשר לקוביות כמו לגולש.
- מחממים בסיר רחב שמן זית. כשהשמן ממש חם, מניחים את קוביות הבשר אחד אחד ולא נוגעים כמה דקות עד שהבשר נצרב היטב ורק אז הופכים וצורבים מצד שני.
- מוסיפים לסיר מים בגובה שיכסה את הבשר ועוד 5 ס"מ מעליו ומבשלים אותו עד שהוא רך לחלוטין.
- הכנת תפוחי האדמה: קולפים את תפוחי האדמה וחותכים לפלחים גדולים לאורך.
- מחממים שמן בגובה 4-5 ס"מ בסיר ומוסיפים מעט מלח. מטגנים כל פעם כמות של תפוחי אדמה ממש כמו שמטגנים צ'יפס, עד שהם מזהיבים יפה ומוציאים לנייר סופג. המלח גם נספג בתפוחי האדמה וממליח אותם וגם מונע מהם להידבק אחד לשני בזמן הטיגון.
- הכנת התבשיל: לאותו סיר שבו בישלנו את הבשר מוסיפים את תפוחי האדמה המטוגנים. מוסיפים שיני שום קלופות, פלפל צ'ילי ופלפלים סודניים. חותכים את הלימון הכבוש לפלחים, נפטרים מהגרעינים ומוסיפים לסיר.
- בקערית קטנה שמים מים רותחים/ציר בקר ומערבבים לתוכם את התבלינים: פפריקה, מלח, כמון, פלפל שחור וכורכום. *** מוסיפים מים/ציר בקר רק בכמות שתכסה את התבשיל ועוד 2-3 ס"מ מעליו.
- מוזגים את המים והתבלינים לתוך הסיר ומבשלים עוד 30-40 דקות עד שהרוטב מסמיך. כיוון שתפוחי האדמה סופחים את הנוזלים, לא מאדים את כל הנוזלים אחרת התבשיל ייצא יבש. משאירים די הרבה רוטב בסוף הבישול. באמצע הבישול טועמים ומתקנים תיבול בהתאם לטעם האישי.