תבשיל של שישי בצהריים אצלנו בבית. לימי שישי שמורים אצלנו תבשילים מסויימים שמקבלים טעם אחר בגלל אווירת השבת, כאלה שביום חול לא יהיה להם את אותו טעם, זה אחד מהם


תבשיל של אפונה, שומר וקציצות בשר שהכנתי בשישי האחרון. אני לא אדם של חורף כלל וכלל אבל, אם יש משהו שאני כן אוהבת בחורף זה את הירקות והפירות האהובים עליי שבחורף הם בשיא הבשלות והטעם – סלרי, שומר, תותים, בננות ועוד. הקייץ מביא איתו מלא פירות שווים אבל אם לומר את האמת, בשנים האחרונות לפירות אין ממש טעם ועד שנופל לידנו פרי טעים זה באמת נדיר. פעם היו לפירות והירקות טעם אמיתי, שהיום אנחנו רק יכולים להתגעגע אליו. רוב הפירות והירקות מיובאים מחו"ל, כנראה שנקטפים לפני הזמן וכנראה ששוהים פה במקררים לא מעט זמן לפני שיוצאים למדפים והתוצאה – חוסר טעם מוחלט 🙁 בכל מקרה יש עכשיו שומר טרי וטעים אז הייתי חייבת להכין את התבשיל הזה ושילבתי אפונה כי אנחנו מאוד אוהבים.

קציצות בשר עם אפונה ושומר
כנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון ההכנה
לפני שמתחילים
- נכנסים לאינסטגרם ועושים לי follow
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק.
- יש לי גם טיק טוק.
- אפשר להכין את התבשיל גם עם סלרי, רק שאת הסלרי צריך לקלוף ולבשל בישול מקדים עד ריכוך ורק אז להכין את התבשיל.
- את הקציצות שלי אני מכינה תמיד עם בשר בקר מעורב עם בשר שווארמה או חזה עוף. השילוב מניב קציצות רכות אבל לא מידי אלא במרקם מושלם.
- בדרך כלל אני מתחילה את הבישול עם צריבה של עצמות מח שיתנו לי טעם עמוק לתבשיל. הפעם לא מצאתי עצמות מח טריים אז החלטתי להשתמש בשומן בקר ויצא מצויין.
מצרכים לתערובת הקציצות
- 500 ק" ג בשר טחון טרי (צוואר מספר 10)
- 200 גרם בשר שווארמה נקבה טחון/חזה עוף טרי טחון
- 2 בצלים גדולים
- 1 כוס עלי סלרי
- 1/2 חבילה פטרוזיליה
- 1/4 כוס שמן זית
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית קינמון
- 1/4 כפית בהרט לקציצות
- 1/4 כפית כורכום
- 3 כפות פירורי לחם
מצרכים לתבשיל
- 1-2 עצמות מח/50 גרם שומן בקר
- 2 בצלים גדולים
- 1 כפית גדושה מלח ים אטלנטי
- 1 כפית פלפל שחור
- 1 כפית פפריקה חריפה/מתוקה
- 2 עגבניות גדולות
- 1 כוס עלי סלרי
- 2 ראשי שומר גדולים
- 1 שקית אפונה עדינה קפואה
- מים רותחים
אופן הכנה
מכינים את תערובת הקציצות: שמים בקערה את שני סוגי הבשר הטחון.
שמים במעבד מזון את הבצל, הסלרי ועלי הפטרוזיליה וטוחנים. מוסיפים לקערת הבשר. מוסיפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל שחור, קינמון, בהרט, כורכום ופירורי לחם. מערבבים את כל התערובת עם הידיים במשך כמה דקות עד לקבלת עיסה דביקה. מכסים ושמים במקרר מינימום שעה. בינתיים מכינים את הסיר אליו ייכנסו הקציצות.
מכינים את התבשיל: מחממים שמן זית בסיר רחב וצורבים את שומן הבקר/ עצמות המח כמה דקות כך שישחררו את הטעם שלהם לסיר. חותכים את הבצל לרצועות ומוסיפים לסיר. מתבלים במלח, פלפל שחור ופפריקה ומערבבים. מטגנים את הבצל עד להזהבה יפה.
קולפים את העגבניות וחותכים לקוביות קטנות, קוצצים גם את עלי הסלרי ומוסיפים אותם לסיר. מערבבים ומטגנים כמה דקות עד שהעגבניות מאבדות מעט מהנפח.
חותכים את ראשי השומר לרבעים. מזיזים לצד אחד את כל הירקות שיש בסיר ובחלק הפנוי מניחים את ראשי השומר בשכבה אחת. צורבים אותם כמה דקות משני הצדדים וכשהם צרובים דים מוציאים אותם לצלחת.
מוסיפים לסיר את האפונה ומערבבים כמה דקות. מחזירים לסיר את השומר ומוזגים מים רותחים בכמות שתכסה את כל הירקות. מבשלים 10 דקות, טועמים ומתקנים תיבול.
משמנים קלות את הידיים ויוצרים קציצות. מסדרים בסיר את הקציצות, סוגרים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית – נמוכה במשך כשעה וחצי ועד שהרוטב מסמיך ומצטמצם אבל עדיין נשאר רוטב. אם אחרי שעה וחצי נשאר הרבה רוטב, פותחים את הסיר חלקית ומבשלים על להבה בינונית עד שהרוטב מצטמצם.
אפשר להגיש עם אורז או לחם טרי.
יהודית שלום,
אני רואה כי כלל אין ביצים בתערובת הקציצות. מדוע?
תודה
היי עירית,
כי אין צורך, הסיבה ששמים ביצים זה בגלל החלבון שקושר את הקציצה. בבשר יש המון חלבון ואם לשים את הבשר החלבון משתחרר וקושר את החומרים. אז אין צורך בביצה וזה יוצא מושלם