עראיס דגים מדג אמנון טרי היא אחת המנות היותר קלות וטעימות שהכנתי, מפתיעה ממש בטעם והמראה שלה מהמם בעיני.
10 דקות הכנה ועוד 10 דקות צלייה, זה כל מה שצריך ויש לנו מנה הורסת של דג מאוד מאוד טעים, בריא ועשיר בוויטמין D.
מכירים את המנה הזאת שכל עם ישראל מתעלף עליה? כן, זו ששמים בפיתה בשר טחון וצורבים -נו, עראיס 🙂 אז הכנתי את אותה מנה בגרסה של דג. הלכתי על דג הכי נגיש וממש טעים שאני מכינה איתו מלא דברים ובעיקר את הדג המרוקאי כל יום שישי. דג אמנון הוא דג ישראלי שמגדלים בבריכות ובשנים האחרונות ניתן למצוא אותו בכל סופר או חנות דגים, טרי ולא יקר בכלל.
כעיקרון אני הכי אוהבת דגים נאים. סביצ'ה וקרפצ'יו דג הכי עושים לי את זה ואם אני צריכה לבחור בין דג נא למבושל, אבחר תמיד דג נא. את העראיס הכנתי כמעט כמו שאני מכינה את הסביצ'ה שלי. הדג חייב להיות טרי, גם בגלל הטעם וגם בגלל שהוא עשיר בוויטמינים ובמיוחד ויטמין D שכל כך מומלץ עכשיו לצרוך. מנה קלה מאוד להכנה ויפהפייה להגשה ואירוח.
ידעתם שבדג אמנון יש פי כמה יותר ויטמין D מהכמות המומלצת לצריכה היומית? הוא זמין ונגיש בכל סופר וחנות דגים, הוא בשרני וטעים. כמובן שאפשר עם כל דג אחר שאתם אוהבים, רק תקפידו שיהיה טרי. דג קפוא לא יתאים למנה הזו!
את הדג חתכתי לקוביות קטנות וכך גם את הבצל ועשבי התיבול. תיבלתי, שמתי שעה במקרר (אפשר אפילו כמה שעות מראש) וכשרצינו לאכול מילאתי חצאי פיתות וצליתי על מחבת. בשלב הראשון צולים את החלק הפתוח כך שיסגור את המלית בתוך הפיתה, לאחר מכן הנמכתי את הלהבה וצליתי משני הצדדים על חום נמוך ומחבת מכוסה כדי שהדג יהיה עשוי טוב מבפנים. כל הצלייה לוקחת משהו כמו 10 דקות.
מה שנוזל שם זה טחינת יוגורט ועמבה שממש מרעננת את הביס ומתאימה בדיוק לעראיס דג. כמובן שאפשר להכין גם טחינה רגילה, אבל תנסו טחינת יוגורט ותתאהבו כמוני.
כך נראית התערובת לפני הצלייה – ממש כמו סביצ'ה
עראיס דג מדג אמנון טרי
כנסו פה לערוץ היוטיוב שלי לצפייה בסרטון הדגמה מלא
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- יש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
- אפשר להכין את המלית כמה שעות מראש ולפני שרוצים לאכול, ממלאים חצאי פיתות וצורבים על מחבת עם שמן זית. כל תהליך הצלייה אורך כ – 10 דקות, כך שממש אפשר לתכנו ולתזמן את ההכנה.
- אני הכנתי את העראיס עם דג אמנון טרי. אפשר עם כל דג אחר שאתם אוהבים, רק תקפידו שיהיה טרי כי דג קפוא לא מתאים במקרה הזה.
מצרכים ל – 10 חצאי פיתות
- 5 פילטים של דג אמנון טרי (כ – 800 גרם)
- 1 בצל סגול
- 1/2 חבילה כוסברה טרייה
- 1/2 חבילה פטרוזיליה טרייה
- 1/2 פלפל צ'ילי אדום
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1 כפית זרעי כוסברה כתושים במכתש ועלי או 1/2 כפית כוסברה יבשה טחונה (קונים בחנות תבלינים)
- 1 כפית זרעי כמון כתושים במכתש ועלי או 1/2 כפית כמון טחון
- 4 כפות שמן זית + 4 כפות למריחה על הפיתות
להגשה
- 1 גביע יוגורט שאתם אוהבים
- 2-3 כפות טחינה גולמית(תשחקו עם הכמויות עד שתגיעו לסמיכות שאתם אוהבים)
- 1-2 שיני שום (תתחילו עם שן אחת ואם אתם אוהבים טעם מודגש יותר של שום, תוסיפו עוד שן).
- מלח
- קורט פלפל שחור
- 1 כפית עמבה (לא חובה)
אופן הכנה
מכינים את תערובת הדגים: בעזרת סכין חדה קוצצים את הדג לקוביות קטנות ושמים בקערה. קוצצים את הכוסברה, הפטרוזיליה והצ'ילי קטן קטן ושמים בקערת הדגים הקצוצים. מתבלים במלח ופלפל שחור. אם יש מתכש ועלי כותשים זרעי כוסברה וזרעי כמון לאבקה ומוסיפים לתערובת. אם אין מכתש ועלי שמים כוסברה יבשה וכמון טחונים. מוסיפים 4 כפות שמן זית ומערבבים עם כף. עוטפים בניילון נצמד ושומרים במקרר לפחות שעה ואפשר אפילו כמה שעות.
צולים את הפיתות: מוציאים את תערובת הדגים מהמקרר ומערבבים. חותכים כל פיתה לחצי וממלאים אותה בנדיבות במלית.
מחממים מחבת או סיר רחב ונמוך על להבה גבוהה עם 4 כפות שמן זית. מניחים את הפיתות על החלק הפתוח שלהן וצורבים כמה דקות עד להזהבה. בזמן שהפיתות נצרבות מורחים אותן עם שמן זית מכל הכיוונים. זה נוח לעשות את המריחה כשהפיתות במחבת, בזמן הצלייה כי זה פחות מלכלך.
מנמיכים את הלהבה לבינונית והופכים את הפיתות על הצד. צורבים את הפיתות משני הצדדים עם סיר מכוסה, עד שהן זהובות. זמן הצלייה אורך כ – 10 דקות, זה הזמן שדרוש לדג להיות עשוי לגמרי מבפנים ועדיין להישאר עסיסי.
מכינים טחינת יוגורט – עמבה: שמים את כל החומרים בקערה ומערבבים. אם אוהבים סמיך יותר – מוסיפים טחינה ואם דליל יותר – אפשר להוסיף קצת מים. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם לטעמים שאתם אוהבים. העמבה מוסיפה פה ממש טעם עדין וגם אני שלא מתחברת לטעמים חזקים של עמבה אהבתי. כמובן שאפשר לוותר על העמבה ואפשר גם להכין טחינה בלי יוגורט אלא כמו שאתם אוהבים, אבל, טחינת יוגורט זה אחד הדברים הטעימים.
בתאבון!
היי יהודית, האם אפשר שלא להשתמש בכוסברה היבשה (עלים או זרעים) ובמקום זה לשים רק כוסברה
טריה? האם הטעם יהיה מספיק מורגש?
כל תבלין מוסיף טעם ועומק. ממליצה לקנות
שלום האם קוצצים את הדג עם העור או בלי העור?
האם אפשר להוסיף לימון לתערובת או אין צורך?
היי נטלי,
הדג בלי עור ואין צורך בלימון