חלה טבעונית לשבת קלועה מ – 6 רצועות, ללא ביצים וללא מוצרי חלב. החלה נשארת טרייה וטעימה גם למחרת בזכות בצק מקדים שמכינים יום מראש ומעניק לחלה גם טעמים עמוקים וגם מרקם מושלם.
יש סרטון הדגמה לקליעה משש רצועות


בדרך כלל אני מכינה את החלות שלי לשבת עם ביצים ובצק מקדים. הביצים מעניקות לחלה עוד רכות וטעם עשיר , כי למעשה זה סוג של שומן וגם צבע שחום עמוק. הבצק המקדים מעניק לה טעם עמוק ומרקם מדהים ומיוחד ובנוסף, היא נשארת רכה וטעימה גם אחרי יום יומיים ללא חומרים משמרים למיניהם.

השאלה שאני נשאלת לא מעט פעמים על החלות שלי, זה מה אני מורחת על החלה כך שהיא יוצאת עם צבע כזה שחום. אז בחלות הלא טבעוניות שלי, אני מורחת ביצה, רק ביצה. צריך לתת לחלות זמן אפייה בלי פחד. האפייה עושה לחלה רק טוב! היא מצליחה להיאפות מבפנים כמו שצריך ולקבל את הצבע המטריף גם מבחוץ. זמן האפייה הוא קריטי לקבלת חלה רכה ואוורירית, אז בלי חשש, תנו לה זמן.

הפעם הכנתי חלה טבעונית, עם בצק מקדים כמו שאני רגילה, רק בלי הביצים. שמתי יותר שמן מהרגיל כדי שהחלה תישאר רכה גם בלי הביצים ומרחתי בסילאן כדי לקבל את הצבע השחום העמוק. יצאה חלה מושלמת! רכה ואוורירית וגם נשארה טרייה וטעימה למחרת.

חלה לשבת טבעונית קלועה משש רצועות
לחצו פה לסרטון הדגמה בערוץ היוטיוב שלי
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- יש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
- במידה ורוצים חלה לא טבעונית, יש לי קולקציה שלמה של חלות עם כל מיני סוגים של קליעות.
- אפשר להכין את החלה הזו גם באופן ספונטני ללא בצק מקדים, אבל עצה שלי – אל תוותרו עליו! זה בצק משנה חיים (לא מגזימה). אם בכל זאת רוצים בלי בצק מקדים – פשוט מכינים את אותו מתכון עם 1 ק"ג קמח ושמים את כל כמות המים ועוד כוס אחת שלמעשה נמצאת בבצק המקדים.
- גם המצרכים במתכון הזה כמו כל המתכונים בבלוג, נמדדו עם כוסות וכפות מדידה ונשקלו במשקל על פי הצורך.
- אני משתמשת בקמח רב תכליתי איכותי מנופה. לא משנה החברה, פשוט תקפידו לקנות קמח מחברה טובה כי זה לחלוטין משפיע על התוצאה הסופית.
מצרכים לשתי חלות גדולות
בצק מקדים (מכינים לילה מראש)
מכינים את הבצק המקדים משקית קמח חדשה (1 ק”ג). חלק מהקמח ישמש לבצק המקדים והשאר לבצק של החלה עצמה. החומרים נמדדו בכוסות וכפות מדידה אוניברסליים.
- 1.5 כוסות קמח (210 גרם)
- קורט שמרים (כ – 1/8 כפית)
- 1 כוס מים (240 מ"ל)
לבצק חלה
- 790 גרם קמח (שארית הקמח מהבצק המקדים)
- 2 כפות שמרים יבשים (20 גרם)
- 1/2 כוס שמן (100 גרם)
- 1/2 כוס סוכר (100 גרם)
- 220-250 מ"ל מים
- 2 כפות מדידה מלח (40 גרם)
אופן הכנה
לילה מראש מכינים בצק מקדים – שמים בקערה לא גדולה קמח, שמרים ומים ומערבבים עם כף. אין צורך ללוש אלא רק לערבב עד איחוד. מכסים עם ניילון נצמד ומשאירים לילה מחוץ למקרר (אל חשש, לא קורה כלום לבצק גם בקיץ).
למחרת מכינים בצק לחלות: שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים ומערבבים.
מוסיפים את הבצק המקדים, שמן וסוכר ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה.
מוסיפים מים בהדרגה וממש לאט לאט, לתת לקמח לספוח את המים כדי לדעת לכמה מים זקוק הבצק. יש לקחת בחשבון שיש כמה גורמים שמשפיעים על כמות המים שתיכנס לבצק, כגון: סוג הקמח, מזג האוויר ביום הכנת הבצק, זמן הלישה ועוד ולכן, יש להיצמד למתכון אבל במקביל להפעיל שיקול דעת. הבצק צריך להיות רך וגמיש כמו פלסטלינה, כזה שקצת נדבק לידיים אבל משתחרר בקלות. לשים את הבצק 5-7 דקות ומוסיפים את המלח. לשים עוד 5 דקות, עד שמתקבל בצק חלק וגמיש.
הערת ביניים: במידה ושמתם יותר מידי מים והבצק דביק מידי – תוסיפו קמח בהדרגה ותוך כדי לישה עד שיתקבל בצק אחיד וגמיש. ואם להפך – בצק יבש מידי – להוסיף מים וללוש עוד כמה דקות עד שהבצק מתאחד. בסופו של דבר כל בצק ניתן לתיקון ורק צריך להבין איזה מרקם אנחנו רוצים לקבל.
משאירים את הבצק בקערת המיקסר חצי שעה לתפוח כשהוא מכוסה.
אחרי חצי שעה לשים שוב דקה , מורידים את הבצק למשטח עבודה ומעצבים לכדור חלק.
משמנים קערה ומעבירים אליה את הכדור, משמנים את הבצק מכל הכיוונים כדי שלא יתייבש. מתפיחים שעה וחצי – שעתיים ובחורף ממש קר מתפיחים אפילו שלוש שעות במקום חמים. בחורף אני מכסה את הבצק בשמיכת פוך למשך 3 שעות.
מחלקים את הבצק לרצועות: מחלקים את הבצק ל – 12 כדורים במשקל 150 גרם. כדי לדייק בחלוקת הבצק, פשוט שוקלים את כל כמות הבצק ומחלקים ל- 12 חלקים שווים. כמות הנוזלים שנכנסת לבצק משפיעה על המשקל ולכן ייתכן שלכל אחת מאיתנו ייצא משקל בצק שונה. אצלי יצא שכל רצועה שקלה 150 גרם.
משאירים למנוחה של 10 דקות. אחרי 10 דקות מרדדים כל כדור למלבן ומגלגלים למעין רולדה או גליל כשתוך כדי עיצוב נותנים לחיצה קלה על הקצוות כדי לקבל רצועה שמנמנה במרכז ודקיקה יותר בקצוות באורך של 50 ס"מ. מכינים כך את כל הרצועות.
מעצבים לחלה של 6 רצועות: מסדרים 6 רצועות אחת ליד השנייה ומדביקים את הרצועות בקצוות. עובדים פעם מצד ימין ופעם מצד שמאל בפעולה שחוזרת על עצה לאורך כל הקליעה. לצורך הקליעה תיעזרו בסרטון פה.
מעבירים את החלה הקלועה לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים 40-60 דקות, עד שהחלה מכפילה את עצמה.
מחממים תנור לחום של 180 מעלות.
מערבבים בקערית 2 כפות סילאן + כף מים ומורחים על החלה. מפזרים פרג ושומשום.
אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות 30-40 דקות, עד שהחלה שחומה נראית מוכנה.
מוציאים מהתנור ומעבירים מייד לרשת צינון.
החלה הכי טעימה ביום הכנתה אבל נשארת טרייה גם למחרת.
היי יהודית
קודם כל אין על המתכונים שלך ♥️
שאלה- הכנתי את הבצק המקדים המון פעמים ושם רשום לשים כוס וחצי קמח ורבע כפית שמרים. פה כתוב שמינית כפית
מה ההבדל בין הבצקים שהכמות של השמרים שונה?
תודה
היי נוי,כחובבת בצקים אני תמיד מנסה מתכונים חדשים. כל מתכון הוא מעולה בפני עצמו, פשוט להיצמד לכל המתכון
את נפלאה .וממש כייף לעקוב אחרי האתר שלך .
שאלה
כשאופים בצק שמרים איזה תוכנת שמים בתנור ? מאוורר שיפזר חום או קו עליון תחתון . ? אשמח אם תצייני במתכונים את העניין הזה
היי קרן,
תודה רבה רבה
במתכונים שלי אם אני לא מציינת בפירוש טורבו – האפייה היא תמיד על מצב סטטי (רגיל)
היי 🙂 תודה על המתכון! האם 40 גרם מלח זה לא הרבה?
במתכוני החלות האחרים שלך ראיתי כף אחת..
זה מה ששמתי בדיוק ויצא מעולה. יש גם הרבה סוכר אז זה מאזן. זה כמו לשים כף מרק רגילה גדושה. אם את חוששת שימי 30 גרם
בצק מקדים צריך מים חמימים?
תודה על הטיפים המחכימים.
מים מהברז