לחם כוסמין טבעוני וגרעיני דלעת הוא לחם שהחלטתי להכין כי הבנתי שמעבר לזה שהוא מאוד בריא הוא גם תורם לתחושת שובע לאורך זמן ומתאים לדיאטה
כל מי שרגיל לאפות לחמים בבית יודע שאין תחליף לריח, לטעם ולמרקם של הלחם הביתי, שלא לדבר על החלק הבריאותי ועל זה שאנחנו יודעים בדיוק מה אנחנו מכניסים ללחם ובכלל למאפים. לפני כמה חודשים החלטתי להכניס הבייתה קמח בריאותי יותר והכוסמין נראה לי אופציה מצויינת כיוון שהוא מתנהג בדיוק כמו קמח לבן רגיל מבחינת ההתייחסות לאפייה אבל הערכים התזונתיים שלו הרבה יותר טובים. תכף אני אספר עליו קצת אבל לפני כן אני חייבת לספר שלפני כמה חודשים הכנתי לחמניות כוסמין ממתכון של קונדיטוריות מפורסמות והן יצאו כל כך לא טעימות שהייתי בטוחה שקמח כוסמין לא בשבילי וזנחתי אותו בארון.
לפני שבועיים החלטתי שאני חייבת לרדת במשקל 5 ק"ג. אני יודעת שזה נשמע מעט, אבל דווקא בגלל שזה מעט זה קשה יותר לשמור ולרדת, במיוחד שאני כל היום סביב הכנת אוכל ומתוקים. אבל החלטתי ולמרות החגים אני עומדת בזה לא רע וכבר ירדתי חצי מהמשקל. אני לא יודעת לעשות דיאטות, מעולם לא הייתי צריכה לשמור על המשקל, אבל הגיל וחילוף החומרים המעצבן הזה עושים את שלהם ופתאום כל דבר שאני אוכלת ניכר במשקל ומצאתי את עצמי עם כמה ק"ג עודפים.
כיוון שאני מתה על פחמימות זו בעייה לעשות דיאטה…כל פעם שהחלטתי לעשות דיאטה מה שקלקל אותה היה הלחם שאני כל כך אוהבת. אז החלטתי שאני לא אוכלת בכלל לחם, כך לא יהיו פיתויים ואני אצליח לרדת במשקל וזה באמת הצליח. אממה…אני מתגעגעת ללחם ויש מאכלים שחייב לאכול עם לחם. שיחה עם אחותי רמושקה הנטורופתית וחסידת הבריאות הבלתי מתפשרת, על מאכלים בריאותיים, הגיעה גם לקמח כוסמין. רמושקה אומרת שלחם כוסמין מעבר לזה שהוא בריא, מתעכל מאוד לאט ולכן גורם לתחושת שובע לאורך זמן ואם שובע לאורך זמן – אוכלים פחות, אוכלים פחות=ירידה במשקל. החלטתי לתת לקמח צ'אנס נוסף. היום קמתי בבוקר והחלטתי שאני מנסה לפתח לי מתכון משלי ללחם כוסמין ומקסימום אם לא ייצא טוב ולפי הציפיות שלי אני אמשיך לנסות עד שייצא משהו טעים. שמתי חומרים במיקסר, לשתי, התפחתי, הכנתי לחמים, התפחתי שוב ואפיתי. ואיך יצא? הורס!! לא דומה ולא מזכיר אפילו את הלחמניות הממש לא טעימות שהכנתי בפעם הראשונה.
החצי שטעם את הלחם אמר שזה טעים מאוד וזה לחם לכל דבר והוא לא מרגיש שום שוני. זה כבר טוב כי לחצי יש בעייה עם טעמים חדשים שהוא לא מכיר, הוא הכי לא פתוח למאכלים חדשים….יותר נכון רק בבית הוא לא פתוח כי אם הולכים למסעדה אין לו בעייה לנסות טעמים אחרים, אבל בבית הוא רוצה את המוכר והידוע (מוזר החצי הזה אבל חמודדדד).
קצת על קמח כוסמין (המידע מהרשת)
הכוסמין הוא זן קדום של החיטה שמוכרת לנו. הוא שייך למשפחת הדגנים כמו החיטה. באיראן ובמזרח אירופה מכירים אותו כבר 7000 שנה. קמח הכוסמין בריא יותר מקמח החיטה, הוא דל בגלוטן ולכן פחות אלרגני מקמח החיטה ובנוסף, האינדקס הגליקמי שלו נמוך, כלומר הוא לא מעלה את רמת הסוכר בדם.
הכוסמין היה בשיא הפופולאריות שלו במזרח התיכון ובאירופה בתקופת הברונזה ועד ימי הביניים ואז הפסיקו להשתמש בו כשהחוואים גילו אז שהחיטה הרבה יותר קלה לגידול.
לכוסמין יש טעם אגוזי והוא עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, ניאצין, מנגן, נחושת וויטמיני B למיניהם. הכוסמין משפר את תהליך העיכול וגורם לתחושת שובע לאורך זמן ארוך יותר.
לחם כוסמין טבעוני וגרעיני דלעת
לפני שמתחילים
- השתמשתי בקמח כוסמין לבן ומלא אורגני של "תבואות". יש כמובן עוד חברות אבל אני מצאתי בחנות התבלינים שלי את החברה הזו והיא מצויינת בעיני. אפשר למצוא עוד סוגים של קמח כוסמין בחנויות טבע.
- אפשר לפזר שומשום, גרעיני חמנייה, שבבי בצל וכו'.
- רצוי לפרוס את הלחם ולהקפיא על מנת לשמור על הטריות. בכל פעם להוציא כמה פרוסות שרוצים ולהפשיר במיקרוגל או פשוט להשאיר כמה דקות מחוץ למקפיא וזה כבר יפשיר מאליו.
מצרכים לכמות של 2 לחמים בתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ
- 2 כוסות קמח כוסמין לבן
- 3 כוסות קמח כוסמין מלא
- 1 כף שמרים יבשים
- 3 כפות סילאן
- ¼ כוס שמן זית
- כ – ¼1 כוסות מים
- 1 כפית גדושה מלח
למריחה ופיזור
- ביצה טרופה (טבעוניים יכולים למרוח סילאן)
- כפית שמן זית
- חופן גרעיני דלעת לא קלויים
אופן הכנה
- שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את שני סוגי הקמחים ואת השמרים ומערבבים עם כף.
- מוסיפים סילאן ושמן זית ומתחילים ללוש. תוך כדי לישה מוסיפים את המים בהדרגה. לשים 15 דקות על מהירות נמוכה.
- משמנים קערה במעט שמן זית, יוצרים כדור חלק מהבצק ומעבירים אל הקערה, משמנים מעט את כדור הבצק, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה וחצי.
- מחלקים את הבצק לשניים, מרדדים למלבן דק את הבצק ומגלגלים לרולדה.
- מרפדים את התבניות בנייר אפייה ומניחים בתוכן את הלחמים.
- מכסים במגבת מטבח ומתפיחים כשעה או עד שהלחמים מכפילים את הנפח וממלאים את התבנית.
- מורחים בביצה טרופה ומעורבבת עם שמן זית או בסילאן מעורבב עם שמן זית ומפזרים גרעיני דלעת.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ- 30 דקות או עד שהחלק העליון זהוב. נעזרים בנייר האפייה כדי להוציא את הלחמים מהתבניות ומניחים אותם על גבי רשת התנור. מעלים את חום התנור ל – 200 מעלות ואופים עוד 5-10 דקות עד שכל הלחם שחום וקריספי.
- מוציאים מהתנור ומצננים על רשת.
- אני פרסתי את הלחם לפרוסות והקפאתי כדי לשמור על הטריות.
היי יהודית המתכון מעולה וטעים
באיזה מצלמה את משתמשת לצלם את הדברים לבלוג?
תודה רבה עמית
ניקון 5600D
היי תודה על המתכון
גם אני כבר 4 חודשים אוכלת כוסמין
יש אפשרות לעשות מהמתכון שלך לחמניות במקום לחם? ומה הכמות לקילו? אודה לתשובתך
היי לימור,
בהחלט אפשר לחמניות במקום לחם. תלוי בגודל של הלחמניות. תשקלי בערך 120-130 גרם לכל לחמנייה או תחלקי קילו ל – 15-20 לחמניות.
בהצלחה
היי
האם אפשר רק מקמח כוסמין מלא?
היי נטלי,
לא ניסיתי רק מלא.
היי יקירה,
הלחמניות בית שלך ניראות סוף!!!
האם אפשר להכין אותן מקמח כוסמין מלא לא לבן?? זה הקמח היחיד שכנראה מתאים לעיכול אצלי ואני הכל אופה רק ממנו חלות, לחמניות, סמבוסק, פיצה הכל
מה אומרת? ניסית?
היי בת שבע. ניסיתי עם כוסמין חצי מלא וחצי רגיל ויצא נהדר. נראה לי שיהיו בסדר גם עם מלא. כנראה ייצאו דחוסות יותר אבל יהיו טעימות לדעתי
היי,
האם אפשר להכין רק מקמח כוסמין לבן ולא מלא? לתינוק שלא מעכל עדיין קמחים מלאים
היי עינב. בהחלט אפשר רק מקמח לבן.
הי איזה כוס השתמש ?וזה יוצא כמות של קילו קמח?
היי טליה
כוס מדידה אוניברסלית וזה פחות מקילו קמח
היי יהודית!
נראה נהדר! מה הכוונה בלגלגל לרולדה?
תודה
אנה
היי אנה… פשוט לגלגל… אין לי דרך להסביר מעבר לזה. תחפשי ברשת ותראי איך מגלגלים רולדה. זה יעזור לך
שלום
ניתן לאפות באופה לחם?
היי נירה. לא ניסיתי כך שאין לי מושג
שלום יהודית, האם ניתן להתפיח את הבצק לילה במקרר? תודה!
היי מאיה,
אין צורך במקרר. כמות השמרים קטנה יחסית וזה בסדר להשאיר בחוץ