בייגלה רומני טעים בטירוף, שזורק אותי כמה שנים טובות אחורה, לילדות. את הצבע המדהים מקבלים בזכות מולאסה שבישלתי בה את הבייגל. מה זה מולאסה ולמה ממש כדאי לצרוך אותה וכמובן מתכון לבייגל הכי טעים שתכינו 🙂 כנסו, יש גם סרטון הדגמה
בייגלה רומני לנצח יזרוק אותי בזכרונות לילדות. כבר כתבתי על הבייגלה הרומני שגדלתי עליו בפוסט אחר, עם מתכון אחר אבל דומה כי כל המתכונים די דומים. בייגלה זה אחד הפחמימות שאני הכי אוהבת. קריספי מבחוץ ורך מבפנים כמו שבייגל צריך להיות ואני יכולה לחיות על זה, שכבת חמאה מלוחה ואני מסודרת.
את הבייגל הרומני מבשלים כמה דקות במים עם סוכר חום או סילאן וסודה לשתייה כדי לתת לו צבע עמוק ומרקם פציח מבחוץ. הפעם רציתי לנסות משהו אחר ולפני חודש קניתי מולאסה, חיכיתי לרגע שאנסה אותה על הבייגל והנה זה הגיע 🙂
לפני שתשאלו, אני אסביר מה זה מולאסה
כמובן שנעזרתי בכמה מאמרים ברשת, אצל דר' גוגל. הדף הראשון שעלה לי כשכתבתי מולאסה היה מאמר שכתב עז תלם בשנת 2014. עז הוא קצת כמו ויקיפדיה :), רק של אוכל. אני בטוחה שיש לו ידע בעוד המון תחומים, אבל הבלוג שלו עוסק באוכל והסברים מפורטים במיוחד על כל חומרי הגלם, שווה ביקור אצלו.
אני אקצר לכם פה רק כדי שתבינו בכללי מה זה מולאסה ומי שזה ממש מעניין אותו לעומק, שייכנס לכתבה של עז.
מולאסה או בשמה העברי דִּבְשָׁה היא סירופ סמיך כהה, שנוצר כתוצאה מבישול ממושך של מיץ קנה סוכר או סלק סוכר, המתבצע בעת זיקוק הסוכר הלבן ובמילים פשוטות יותר – המולאסה היא תוצר לוואי שמתקבל בתהליך הפקת הסוכר הלבן. הסוכר הלבן, שבו בעצם אנחנו משתמשים ביומיום בבית, מופק או מסלק סוכר או מקנה סוכר. בתהליך ההפקה שלו מתקבל מוצר נוסף – המולאסה.
מוצרי סוכר מסוג סוכר חום ודמררה מקבלים את צבעם מהמולאסה, בהתאם לרמת הריכוז של החומר, וכעיקרון, המולאסה האמיתית עשויה מיץ קנה סוכר שמורתח לכדי סירופ.
מסתבר גם שלמולאסה יש מלא יתרונות בריאותיים כמו חיזוק העצמות, משפרת את תפקוד מערכת העיכול, מאזנת את לחץ הדם, מחזקת את המערכת החיסונית, מחזקת את השיער ותורמת להעלאת האנרגיה בגוף ועוד. למעשה, יש בה את כל מה שטוב לגוף, בניגוד לסוכר הלבן שחוץ מזה שהוא ממתיק, אין לו שום ערכים בריאותיים או תזונתיים.
ידעתם שאת המשקה האלכוהולי "רום" מייצרים מהמולאסה? גם אני לא ידעתי וטוב שיש לנו את מי לשאול 🙂
אגב, אם תרצו להכין סוכר חום בבית, פשוט תערבבו סוכר לבן עם מולאסה. ככל שתשימו יותר מולאסה הסוכר יהיה עם גוון חום יותר ורטוב יותר כמו הסוכר החום הרטוב שאנחנו מכירים. זהו, הבנו שמולאסה זה בריא, עכשיו נמשיך עם המתכון.
מתחילים בהכנת בצק שמרים קשה, לא רך הפעם כי אנחנו רוצים בייגל דחוס. לשים 5 דקות ומתפיחים כ -30-45 דקות ולא יותר!
מחלקים את הבצק לרצועות במשקל של 100 גרם ויוצרים רצועות באורך 50 ס"מ. תוך כדי עיצוב לוחצים קצת על הקצוות כדי שיהיו דקות יותר מהמרכז
מעצבים לצורת בייגל מסורתית כי ככה זה הכי טעים וכן, הצורה משפיעה על המרקם והטעם הסופי
את שלב הבישול בסודה לשתייה ומולאסה שכחתי לצלם 🙁 אבל יש אותו בסרטון
אחרי הבישול מסדרים את הבייגלס על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים 15 דקות. מורחים ביצה ומפזרים מלח גס, שומשום, קצח או זעתר
מוכן! וטעים! ומעורר נוסטלגיה למרות שאני הכי לא אדם נוסטלגי
בייגלה רומני מבושל עם מולאסה
כנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון ההכנה
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- יש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
- הבצק הפעם צריך להיות ממש קשה יחסית כדי לקבל בייגלס דחוסים ולא לחמניות.
- מומלץ להשתמש בקמח לחם או בקמח אחר עשיר בגלוטן.
- לא לתת לבצק התפחה ארוכה כי אנחנו רוצים את הבייגל דחוס ולא אוורירי.
- את הבייגלס מבשלים עם מולאסה וסודה לשתייה. אם אין מולאסה, שימו 6 כפות סוכר חום כהה במקום.
- לגבי סודה לשתייה – התפקיד שלה הוא לתת את המרקם הקריספי מבחוץ ואת הטעם המיוחד של הבייגל.
- אפשר להקפיא את הבייגלס עד שבועיים.
מצרכים ל – 16 בייגלס
- 1 ק"ג קמח (שטיבל 405)
- 10 גרם שמרים יבשים
- 40 גרם סוכר חום בהיר
- 40 גרם שמן זית
- 550 גרם /מ"ל מים
- 30 גרם מלח
לבישול הבייגלס
- 7 כוסות מים (1,680 מ"ל)
- 50 גרם סודה לשתייה
- 4 כפות מולאסה
למריחה: ביצה טרופה
לפיזור: שומשום, מלח ים אטלנטי, קצח, זעתר וכו'
אופן הכנה
שמים בקערת המיקסר את הקמח והשמרים ומערבבים.
מוסיפים לקערה סוכר ושמן ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה.
מתחילים להוסיף את המים בהדרגה, מוסיפים את המלח ולשים בערך 7-8 דקות עד לקבלת בצק אחיד.
מוציאים את הבצק מהמיקסר ומניחים בקערה להתפחה של בין 30-45 דקות (תלוי במזג האוויר, אם חם אז 30 דקות ואם קר, אז טיפה יותר).
מחממים תנור לחום של 220 מעלות על מצב סטטי.
אחרי שהבצק תפח מחלקים אותו לכדורים במשקל 100 גרם ומניחים למנוחה של 5-6 דקות.
בינתיים שהבצק נח, מביאים לרתיחה את הסיר עם המים, סודה לשתייה ומולאסה. כשהמים רותחים מנמיכים להבה שיהיה בעבוע עדין.
לאחר כ – 5 דקות יוצרים מכל כדור רצועה באורך של כ – -60-50 ס"מ, לוחצים קצת על הקצוות כדי לקבל קצוות דקות יותר מהמרכז.
מעצבים לבייגל את כל הרצועות ומבשלים אותם במים כדקה – שתיים ומעבירים מייד לתבנית מרופדת בנייר אפייה. ממשיכים כך את כל הבייגלס ומתפיחים 10-15 דקות.
מורחים את הבייגלס בביצה ומפזרים מלח או שומשום או כל תוספת שאוהבים.
אופים 13-15 דקות או עד שהבייגלס משחימים יפה.
הבייגלס הכי טעימים כשהם חמים אבל טעימים מאוד לאורך כל היום וגם אחרי הקפאה וחימום.
האם הבייגל מוצלח לאחר הקפאה ? ואיך כדאי לחמם אותו ?
היי גילה,
מוצלח מאוד. אני מפשירה במיקרו ואז מחממת בתנור או בטוסטר אובן להחזיר את הפריכות
שכחת לשים את המלח?או אולי לא הבנתי מצי מוסיפים אותו?
היי יעל, לא שכחתי לשים אלא רק לכתוב 🙂 🙂 תיקנתי. תודה רבה על העירנות
חשוב להוסיף בכדי לא לגרום לאנשים לצרוך מולסה . מולסה מכילה כמה חומרים מזינים והיא עשירה למדי במינרלים, אבל בכמות נמוכה יחסית לצריכה היומית הנדרשת. עם זאת, זה לא המקור הבריא ביותר לחומרים מזינים אלה מכיוון שהוא מכיל כל כך הרבה סוכר, המון ליתר דיוק.
היי אתי, אני לא בלוג שעוסק בבריאות. כתבתי עובדות וציינתי את המקור. מי שרוצה להרחיב יכול לקרוא בעוד מקומות. לא ממליצה על כלום, רק כותבת מה שבא לי ונראה לי נכון בבלוג שלי
מצוין מעניין. חושב שסוכר מספיק לתת את ההשחמה של בייגל
איפה נמצה מולסה. כמו לחפש צוף למי שזוכר
אתה יכול לשים סוכר יצחק
כמה סוכר במקום המאחוסה במים?
שימי סילאן באותה כמות