קליעת חלות בימי שישי זה אחד הדברים שאני הכי אוהבת. בדרך כלל אין לי זמן לשחק עם הבצק ולמרות תכנונים מוקדמים להכין חלות בצורות מעניינות, לבסוף אני קולעת חלה מארבע רצועות ונשארת עם החשק לשחק עם הבצק.
בשבוע שעבר, ביום שישי, קמתי מוקדם וכיוון שזה היה מייד אחרי יום העצמאות והיינו שבעים מכמויות הבשר שאכלנו, בישלתי ארוחה קלה יותר והתפניתי לשחק עם הבצק. הכנתי כמה וכמה צורות של חלות שאעלה אותן לאט לאט לבלוג. בינתיים אני מעלה חלה קלועה משש רצועות שיוצאת יפהפייה וקלה מאוד להכנה. הכנתי גם סרטון שמסביר בדיוק איך קולעים את החלה.
ככה מכינים
את החלות שלי אני מכינה תמיד עם בצק מקדים שמעניק להן מרקם מטורף שלא הצלחתי להשיג בשום צורה אחרת. החלות נשארות טריות במשך יומיים – שלושה והן אווריריות ורכות במיוחד. למתכון נוסף של חלות עם בצק מקדים היכנסו לכאן
חלה לשבת מעוצבת מ- 6 רצועות
לפני שמתחילים:
- כמות הבצק מספיקה ל – 4 חלות בינוניות או 3 גדולות יותר.
- אני מכינה בצק מקדים משקית שלמה של קמח (1 ק"ג) ומהקמח שנותר אני מכינה את הבצק של החלה עצמה, כך שיוצא שבסופו של דבר השתמשתי בדיוק ב – 1 ק"ג קמח להכנת הבצק.
- בחורף אני משאירה את הבצק המקדים לתסוס לילה שלם מחוץ למקרר (12 שעות). בקייץ אפשר גם 5 שעות.
- אני שוקלת את הרצועות כך שיהיה בדיוק באותו אורך ומשקל. אם אין לכם משקל, תשתדלו שהרצועות יהיו בערך באותו גודל.
- אני מכינה את הבצק במיקסר אבל אין בעייה להכין אותו ידנית, אבל להקפיד ללוש אותו 10 דקות ברצף.
מצרכים לבצק מקדים (מכינים לילה מראש או לפחות 4-5 שעות לפני שמכינים את הבצק)
- 1.5 כוסות קמח (210 גרם)
- 1 כוס מים (240 גרם)
- 1/4 כפית שמרים יבשים
לחלה
- 790 גרם קמח (מה שנשאר לנו מהכנת הבצק המקדים)
- 2 כפות שמרים יבשים
- בצק מקדים
- 4 כפות שמן קנולה
- 5 כפות סוכר
- 2 ביצים
- 1.5-2.5 כוסות מים
- 1 כף גדושה מלח
למריחה לפני האפייה
- ביצה מהולה במעט מים ומלח
- שומשום/פרג לא טחון/קצח/גרעינים וכו'
אופן הכנה
- מכינים בצק מקדים: מערבבים יחד קמח, מים ושמרים. מכסים עם ניילון נצמד ומניחים בצד לתסוס לפחות 5 שעות בקייץ ואם מכינים בחורף אז משאירים מחוץ למקרר 12 שעות.
- מכינים בצק לחלה: שמים בקערת המיקסר קמח ושמרים ומערבבים. מוסיפים את הבצק המקדים, השמן, סוכר וביצים ומתחילים ללוש עם וו לישה על מהירות נמוכה. מתחילים להוסיף מים בהדרגה ותוך כדי לישה עד שמתחיל להתגבש בצק. הבצק צריך להיות רך וגמיש אבל לא דביק. לשים 7 דקות לפחות על מהירות בינונית – נמוכה. מוסיפים מלח ולשים עוד 3 דקות.
- מעבירים את הבצק לקערה גדולה משומנת קלות, מכסים עם ניילון ומתפיחים שעתיים.
- מעצבים את החלה: מחלקים את הבצק לכדורים במשקל שווה. כל חלה תהיה מורכבת מ – 6 רצועות. אני שקלתי רצועות במשקל של 100 גרם כל אחת. מניחים על משטח משומן קלות למנוחה של 10 דקות.
- מרדדים כל רצועה לעלה גדול ככל שניתן ויוצרים ממנו מעין נחש באורך של כ- 40 ס"מ.
- יוצרים חלה עגולה קלועה ומעוצבת. מניחים 3 רצועות אחת ליד השנייה ועוד שלוש רצועות משלבים ברצועות הראשונות בצורת שתי וערב. את הקצוות של כל צד קולעים לצמה רגילה של שלוש. מקפלים כלפי פנים את הצמות שקלענו ומקבלים כדור חמוד קלוע ומהמם (תיעזרו בסרטון כדי להבין את הקליעה).
- מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה להתפחה של כ- 40 דקות.
- מחממים תנור לחום של 170 מעלות.
- מורחים את החלה בביצה ומפזרים שומשום.
- אופים 30-40 דקות, עד שהחלה מקבלת צבע שחום יפה.
- מוציאים מהתנור ומצננים על רשת, מכסים במגבת מטבח.
איזה כוס מדידה את משתמשת ?
אוניברסלית.
היי,
שאלה; האם ניתן לשים את הבצק המקדים גם יותר מ-12 שעות מחוץ למקרר(משהו באזור ה-14/15),או שזה מוגזם?
היי אילנית, בחורף כן. מקווה שהסתדרת
נראה כ"כ טוב!!
אני רוצה להכין את הבצק המקדים שיהיה לי לבוקר
זה בסדר שזה יתסוס במקרר?
היי מיכל. אין בעייה
הכנתי, יצא מושלם!! תודה יקירה 🙂
איזה כייף מיכל. מהמם שחזרת לעדכן
מדוע לעשות בצק מקדים? ולמה להוסיף ביצים לבצק?
היי סיוון,
ראשית אני מציעה לך פשוט לנסות ולראות את ההבדלים. בצק מקדים נותן מרקם מיוחד לבצק וגם שומר את הלחם טרי אפילו שלושה ימים. הביצים משפיעים על הצבע העמוק של הלחם וגם רכות.