לחמניות במרקם ענן, רכות רכות ובעיצוב מהמם, קל להכנה שיגנוב את ההצגה על השולחן כשתגישו אותן. חוויה להכין עם הילדים בחופשה וגם הגדולים מתלהבים מהעיצוב 🙂
עוד עיצוב ללחמניות במרקם עננים כי אני מכורה לבצקים וכל הזמן בא לי לאפות עוד ועוד צורות ודוגמאות מגניבות ללחמניות. הפעם השתמשתי בקמח מניטובה של קאפוטו שהפך את הלחמניות למטורפות! קמח מניטובה של קמח איטלקי עם אחוזי חלבון גבוהים מאוד שזה בדיוק מה שצריך לבצקים של לחמים ובאמת התוצאה וואו.
לפני שתשאלו, אפשר להכין עם כל סוג של קמח אבלללל, תנסו לשנות קמחים ולהכין עם כל מיני סוגים אחרים ותראו את ההבדלים גם בתהליך הכנת הבצק וגם בתוצאה הסופית. קמח מניטובה הוא קמח חזק שעומד בגבורה בחום הכבד של הקייץ מבלי לקרוס לתוך עצמו. לקמח רגיל יהיה קשה להגיע לתפיחה מקסימלית מבלי להיות בתפיחת יתר ולכן אני ממש ממליצה על קמחים חזקים כמו קמח לחם, קמח פיצה וקמח מניטובה.
צילמתי לכם את שלבי הכנת הלחמניות שהוא מאוד פשוט אבל יוצא מהמם. חלק ראו נחשים וחלק ראו זחלים 🙂 🙂 זה לחמניות! רכות בטירוף וטעימות במיוחד
לחמניות של בית בעיצוב מהמם
לפני שמתחילים
- כנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון ההכנה
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק
- יש לי גם טיק טוק
- מומלץ מאוד להשתמש בקמח פיצה/מניטובה שיש בו אחוזי חלבון גבוהים יחסית.
- הבצק הראשוני של החלות/לחמניות צריך להיות רך וגמיש כמו פלסטלינה ובשום אופן לא דביק, אחרת לא תצליחו לעצב חלות/לחמניות יפות.
- משך זמן הלישה הוא מינימום 10 דקות, זה הזמן שנדרש לפתח את הגלוטן שיש בקמח.
- הכי חשוב באפיית חלות/לחמניות ביתיות זה זמני התפחה נכונים. לבצקים יש חיים משלהם ובכל מזג אוויר נקבל תוצאה שונה. יש המון גורמים שמשפיעים על התוצאה הסופים של החלה/לחמנייה כמו סוג הקמח, מזג האוויר, המיקסר שאנחנו לשים בו ועוד ועוד ולכן, צריך להיצמד למתכון אבל להפעיל שיקול דעת כי התפחה מועטה מידי – הלחמניות ייצאו לא תפוחות ולא אווריריות. לעומת זאת, התפחה מרובה מידי תגרום לתפיחת יתר וקריסה של הלחמניות.
- איך יודעים שהלחמניות תפוחות ומוכנות לאפיה? עושים את מבחן האצבע – לוחצים על הלחמניה עם האצבע כדי ליצור שקע, אם השקע קופץ מהר חזרה, סימן שצריך עוד זמן התפחה, אם הבצק חוזר לאט, סימן שזה מוכן לאפיה ואם השקע לא חוזר בכלל, סימן שאתם בתפיחת יתר.
- חלה/לחמנייה מוצלחת תהיה תפוחה פי אחת וחצי ממה שהייתה וקלה כמו נוצה. הקלות של החלה/לחמנייה זה הסימן להצלחה ולזה שהיא תהיה רכה ואוורירית ולא דחוסה.
- זמני האפייה משתנים מתנור לתנור ולכן, צריך ללמוד את זמני האפייה של התנורים שלכם וגם פה להפעיל שיקול דעת מעבר להיצמדות למתכון.
מצרכים ל – 17 לחמניות
- 450 גרם/מ"ל מים
- 22 גרם שמרים יבשים (2 כפות מדידה)
- 2 ביצים בטמפרטורת החדר (110 גרם)
- 50 גרם שמן זית (1/4 כוס מדידה)
- 60 גרם סוכר (4 כפות מדידה)
- 1 ק"ג קמח (השתמשתי בקמח מניטובה של קאפוטו)
- 30 גרם מלח (2 כפות מדידה)
אופן הכנה
מכינים בצק ומתפיחים: שמים את המים, השמרים, הביצים, השמן והסוכר במיקסר ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה. מוסיפים חצי מכמות הקמח בהדרגה, מוסיפים מלח ואת יתרת הקמח. ממשיכים ללוש על מהירות נמוכה 10-15 דקות. הבצק צריך להיות רך וגמיש. משמנים קלות קערת התפחה ומעבירים אליה את הבצק. משמנים קלות גם את הבצק, מכסים ומתפיחים כשעה וחצי (בחורף ההתפחה יכולה לקחת גם 3 שעות).
מחלקים את הבצק לכדורים: אחרי שעה וחצי – מחלקים את הבצק ל – 17 חתיכות במשקל 100 גרם, מעצבים לכדורים חלקים, מכסים ומניחים למנוחה של 10-15 דקות.
מעצבים את הלחמניות: מרדדים כל כדור בצק למלבן בגודל של כ – 15*20 ס"מ, בעזרת גלגלת פיצה או סכין חדה חותכים רצועות כמו בתמונות למעלה ומגלגלים ללחמניה. מכינים כך את כל הלחמניות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, אין צורך לעשות מרווחים גדולים בין אחת לשנייה, זה שהלחמניות מחובקות בתבנית יגרום להן להיות רכות במיוחד. בעזרת מסננת דקה מקמחים קלות את הלחמניות, מעבירים להתפחה של כשעה – שעה וחצי או עד שהלחמניות ממש מכפילות את נפחן.
איך יודעים שהלחמניות תפוחות ומוכנות לאפיה? עושים את מבחן האצבע – לוחצים על הלחמניה עם האצבע כדי ליצור שקע, אם השקע קופץ מהר חזרה, סימן שצריך עוד זמן התפחה, אם הבצק חוזר לאט, סימן שזה מוכן לאפיה ואם השקע לא חוזר בכלל, סימן שאתם בתפיחת יתר.
אופים: מחממים תנור לחום של 180 מעלות. אופים את הלחמניות כ – 20-25 דקות או עד שהן מקבלות צבע זהוב בהיר והן נראות מוכנות.
תהנו!
ראשית תודה על רעיון מקסים! אפילו קניתי את קמח מניטובה -0- של קאפוטו. קמח נהדר והלחמניות אכן יצאו נפלאות. שאלה אחת לגבי מליחות. לרוב אני לא שמה יותר מכף שלמה של מלח על קילו (לחמניות, חלות, וכו). האם זה אמור להיות כזה מלוח? תודה רבה!
היי לילי,
למלח יש כמה תפקידים בבצק חוץ מאשר מליחות, בין היתר בפיתוח רשת הגלוטן וזה היחס הנכון. אם זה מלוח לך תפחיתי. בעיני זה האיזון הנכון והכי טעים
תודה על המתכונים,
אשמח להבין – כתבת שחלה / לחמניה אפויה מוצלחת תהיה תפוחה פי אחת וחצי ממה שהיתה.
פי אחת וחצי מאחרי עיצוב הלחמניה (כלומר – לפני תפיחה שניה)
או פי אחת וחצי מהכניסה לתנור (כלומר, לאחר התפיחה השניה ) מה שאומר שהיא צריכה לתפוח עוד בתנור פי אחת וחצי ממה שהיא נכנסת..?
אשמח להסבר =) תודה רבה
היי שרה,
לבצקי שמרים יש חיים משלהם והם יתנהגו אחרת עם קמחים שונים, מזג אוויר וכמובן תהליכי הכנה. כשהתהליך והקמח נכונים וטובים נותר רק להתייחס ללחמניות/חלות שייקח להן בכל פעם זמנים אחרים של התפחה בהתאם למזג האוויר. הלחמניות צריכות לתפוח פי אחת וחצי בערך לפני התנור ובתנור הן ממשיכות לתפוח עוד. אם התפיחה אחרי העיצוב לא תהיה נכונה ומספקת, הלחמניות לא יתפחו טוב גם בתנור ולא יהיו אווריריות ורכות כמו שהן אמורות להיות.
האם לא מורחים ביצה לפני האפיה?
לא
יהודית אביב את אלופה ובעיקר מדוייקת, רואים תוצאות יפות.????
תודהההה
נראה מקסים. האם את משקל "הנוצה" של לחמניות/ חלות מקבלים רק מהתפחה נכונה?
התפחה נכונה ואפייה נכונה