כמו סופגנייה רכה וטעימה רק במלוח. מכינים ליד מלא תוספות טעימות וכמובן טונה וגולת הכותרת לימון כבוש ביתי ואריסה ביתית שמורחים על הלחמנייה והכל יחד יוצר ביס מושלם!
הפוסט והתמונות עודכנו בתאריך 12/7/21 ושוב ב – 13/12/23
היום הכנתי פריקסה לכבוד חורצ`ק שיצא לרגילה והיה שבועיים בתת הזנה אימהית. אז נכון שלפני שבוע הכנתי מלא דברים ונסעתי אליו לחור שבו הוא נמצא ונתתי לו אספקה לשבת ולעוד שלושה ימים אחרי (לו ולחבר`ה כמובן), אבל בכל זאת זה לא אותו דבר כמו להריח את ריחות התבשילים ולחכות להם ואז לאכול ולהתמוגג. וחורץ` הוא אחד שיודע לאכול, כמה רזה ככה יש לו קיבולת שאין לי מושג לאן הוא מכניס את הכל. לי ולחורץ' (הבן האמצעי) יש איזה קטע כבר שנים – הוא חושב על משהו טעים שהוא רוצה, משדר לי ואני מכינה. כן, זה כל הזמן קורה וגם היום היה בדיוק כך עם הפריקסה, אז אמרתי לו שהוא רק צריך לחשוב וזה מייד מגיע.
פריקסה זה למעשה לחמניות מטוגנות ואפשר לומר אפילו סופגניות מלוחות של העדה התוניסאית, ממולאות במלא דברים טובים כמו טונה, תפוחי אדמה, ביצים קשות, אריסה ביתית, פלפל חריף ירוק מוחמץ קלות עם לימון, זיתים וגולת הכותרת שבלעדיה אין פריקסה – לימון כבוש.
פריקסה- הלחמנייה הטוניסאית האולטימטיבית
לפני שמתחילים
- נכנסים לאינסטגרם ועושים לי follow
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק.
- כל החומרים נמדדו בכוסות מדידה אוניברסליים ומשקל.
- פריקסה זו לחמנייה מטוגנת! אם תאפו, תצא לכם לחמנייה רגילה, טעימה אמנם אבל לא פריקסה. אז שחררו את ייסורי המצפון ופעם בשנה תטגנו פריקסה.
- את הלחמניות אני מתפיחה על ניירות אפייה שאני גוזרת בגודל שמתאים לגודל הלחמניות שלי. בשלב הטיגון אני מרימה את הלחמניות יחד עם נייר האפייה לתוך השמן ומוציאה אותו בעזרת מלקחיים.
חומרים – לכ – 20 לחמניות
- 1 ק"ג קמח מנופה (אני מכינה עם קמח רב תכליתי של "נפלאות" או של "שטיבל")
- 2 כפות שמרים יבשים (22 גרם)
- 2.5 כפות מדידה סוכר (25 גרם)
- 1/3 כוס שמן (70 גרם) (רצוי שמן זית)
- כף ערק או וודקה (10 מ"ל) (אלכוהול מונע ספיגת שמן בבצק)
- 530 גרם/מ"ל מים (2 +1/3 כוסות מדידה)
- 3 כפות מדידה מלח (30 גרם)
- לטיגון: 1-1.5 ליטר שמן חמניות/ קנולה
למילוי
- 3-4 קופסאות טונה בשמן זית מסוננת קלות
- ממרח אריסה (מתכון לאריסה ביתית ב"אופן ההכנה")
- 3 תפוחי אדמה מבושלים וחתוכים לקוביות
- 4 ביצים קשות חתוכות לקוביות
- לימון כבוש חתוך לקוביות (מתכון ללימון כבוש מהיר הכנה ב"אופן ההכנה")
- פלפל ירוק חריף כבוש במלח ולימון (פורסים פלפל לטבעות ומתבלים במלח ולימון)
- זיתי קלמטה
ממרח פלפלים אדומים
- 4 פלפלים אדומים מתוקים
- 3 כפות חומץ בן יין
- מלח
- 2 שיני שום
לימון כבוש מהיר
- 4-5 לימונים צהובים בשרניים
- 2 כפות פפריקה מתוקה
- 3 כפות מלח ים אטלנטי (אפשר מלח רגיל)
- מיץ משני לימונים
- 1/4 כוס שמן זית
אופן הכנה
מכינים לחמניות: שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים, שמן וערק ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה. תוך כדי לישה מוזגים מים בהדרגה ולשים 5 דקות. מוסיפים מלח וממשיכים ללוש עוד 5 דקות. מכסים את קערת המיקסר במגבת לחה ומתפיחים חצי שעה בתוך קערת המיקסר. אחרי חצי שעה לשים שוב כמה דקות. מוציאים את הבצק לקערה משומנת ממש קלות, לא משמנים את הבצק, מכסים בניילון ומתפיחים שעה במקום חמים (אפשר בתנור מכובה ובחורף ייתכן ויידרש זמן תפיחה ארוך יותר).
אחרי שהבצק תפח, לא מורידים לו את הנפח, מעבירים אותו למשטח העבודה וחותכים אותו עם הידיים לחתיכות בצק במשקל 85 גרם כל אחד או 70 גרם אם רוצים לחמניות קטנות יותר. לא מחכים בכלל וישר מעצבים ללחמנייה מאורכת ומניחים על ריבועי נייר אפייה שגזרנו מראש. מכסים עם מגבת מטבח ומתפיחים עד להכפלת הנפח. אם הבצק דביק מידי בשלב העיצוב, מקמחים ממש ממש מעט את משטח העבודה ורק אחרי שעשינו את העיצוב הראשוני.
מחממים שמן עמוק (160-170 מעלות אם יש מדחום), מעבירים את הלחמניות עם נייר האפייה לשמן ובעזרת מלקחיים שולפים את הנייר. מטגנים על להבה בינונית – נמוכה עד להזהבה משני הצדדים. לוקח כ – 3 דקות מכל צד. כשהלחמניות מוכנות מעבירים אותן לרשת צינון.
ממלאים כל לחמנייה במה שאוהבים ומתענגים.
מתכון לממרח פלפלים אדומים: שורפים על הגז את הפלפלים ושמים בתוך שקית ניילון עד שהם מתקררים. קולפים את הקליפה השרופה ושמים בבלנדר או במעבד מזון יחד עם השום וטוחנים כמה דקות למחית חלקה. מתבלים במלח וחומץ בין יין. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
מתכון ללימון כבוש מהיר הכנה: שוטפים היטב את הלימונים ופורסים לפרוסות די דקות. מניחים בצלחת מלח ואפשר גם פפריקה, טובלים כל פרוסת לימון משני הצדדים, מנערים קלות ומניחים בשכבות בצנצנת מעוקרת או קופסת פלסטיק ואז לא צריך לעקר. סוחטים לצנצנת 2 לימונים שלמים ומוזגים גם את השמן. מניחים את הצנצנת במקום מוצל. אחרי יומיים – שלושה הלימון די מוכן. אני שומרת במקרר חודשים וזה רק הופך לטעים יותר.
אם רוצים ליצור צורות מחותכן ? אחרי התפחה ראשונה לרדד וליצור צורות? ואז להתפיח עד הכפלת גודל ולטגן?
כן
האם אפשר להכין את הבצק יום לפני? ולשים במקרר לתפוח עד למחרת?
עקרונית אפשר אבל לא ממליצה בכלל. במקרר חלק מהשמרים ימותו ואז התפיחה לא תהיה מקסימלית
היי יהודית מה שלומך???????? האם אפשר לעשות את לחמניות פריקסה יום לפני האירוע לחמם אותם בפלטה לפני ההגשה תודה????❤
היי רחל,
לא ניתן להכין מראש לחמניות מטוגנות ושיישארו טריות. זה כמו סופגנייה- זה טרי בשעתיים שלוש אחרי הטיגון וכמובן הכי טעים בשעה הראשונה
יהודית יקרה רק את איתי במטבח כל יום ובעיקר שישי
אוהבת את המתכונים שלך והם יוצאים אליפות????תבורכי ושתמשיכי תמיד לעשות דברים טעימים
אוהבת אותך????????????
יההה תודההה ענקית איזו זכות זו בשבילי
היי יהודית
נהנית מאוד מהמתכונים שלך
האם ניתן להתפיח לילה במקרר?
היי דינה, תודה רבה
כל בצק ניתן לשמור במקרר. רק צריך להביא לטמפרטורת החדר לפני שאת מתחילה לעבוד עם הבצק
הכנתי היום לצאת הצום, יצא סוף!!
תמיד מתכוני הבצקים שלך לא מאכזבים אותי.
תודה רבה על מתכון נפלא.
איזה כייף לשמוע