פלאפל ביתי מנצח! זה אחד המתכונים שעברו אצלי הכי הרבה גלגולים וגם היום כשיוצא לי הכי טעים אני עדיין מחפשת לשדרג כדי לקבל קציצות עוד יותר מושלמות

למדתי להכין פלאפל מתוך געגוע. געגוע לטעמים ולזיכרונות של הבית ושל הרחוב שוקק החיים בעיר הולדתי, אשקלון, שהיום יותר מתמיד היא ואני כל כך התרחקנו, עד שאני ממש לא מכירה אותה. אחרי הצבא עם תינוק בן חודשיים ובעל בצבא קבע נדדנו למצפה רמון הרחוקה. זוג צעיר בלי רכב, במקום שכוח אל במרחק 5 שעות נסיעה באוטובוסים. בהתחלה נוסעים כל שבוע להורים. מעמיסים עגלה , תינוק ותיקים על אוטובוס, רק כדי להיות בשבת יחד עם המשפחה. לאט לאט זה נעשה קשה והביקורים הלכו והתרחקו לפעם בשבועיים, אחר כך פעם בשלושה שבועות או חודש. עם הזמן הפכנו להיות משפחה משלנו, קטנה אבל הכי משפחה שיכולה להיות בעולם והסתגלנו לביחד שלנו רחוק מהמשפחה.

המעבר בגיל כל כך צעיר למקום כל כך רחוק מהמשפחה גרם לי לגעגועים אינסופיים לאוכל ולטעמים שכל כך אהבתי מהבית. פלאפל היה אחד הדברים שהכי אהבתי. אמא שלי הייתה מכינה לנו לפחות אחת לחודש פלאפל עם פיתות ביתיות ומלא תוספות שאין באף דוכן פלאפל. פורים היה החג שבו כל אחת מהאחיות קיבלה דמי פורים ויחד היינו הולכות לעיר, לפלאפל בוארון, שאגב קיים עד היום וזה היה יום של חגיגה אמיתית. לפלאפל בוארון היה את הפלאפל הכי טעים בעיר. בכל פעם שעברתי ליד הפלאפל, הריח של הקציצות המטוגנות היה מטריף אותי והיה לו צ'יפס מתנפח שרק בשבילו היה שווה לחכות בתור הארוך שהיה נשרך ליד הדוכן.

לא תאמינו אבל במצפה רמון באותם שנים לא היה דוכן פלאפל. מוזר, אבל לא היה. ואני כל כך השתוקקתי למנה של פלאפל חם עם כדורי הזהב הטעימים האלה שאני יכולה לנשנש מהם בלי סוף. הייתי קונה ביסלי פלאפל רק כדי לספק את היצר ולהיזכר בטעם, אבל זה לא היה זה. ואז יום אחד מצאתי באחת מחוברות ה"לאשה" מתכון לכדורי פלאפל. חסרת כל ניסיון או ידע במטבח החלטתי להכין. למזלי, המתכון היה מדוייק וזה יצא טעים בטירוף. השכנים חגגו באותו יום ומאז כל שבוע הייתי מכינה ערימה של קציצות פלאפל עם מלא תוספות והיינו חוגגים. זה לא דמה בכלל לפלאפל בוארון, כי הייתה חסרה את האווירה של המקום שהיא חלק בלתי נפרד מהטעם הסופי של הפלאפל.

מאז שיניתי, שדרגתי ופיתחתי לי את המתכון שלי ואני כל הזמן לומדת ומשדרגת אותו. הקציצות יוצאות אווריריות וטעימות מאוד מאודדד. היום אין כמעט מצב שאקנה פלאפל בעיקר מטעמי בריאות. בבית אני יודעת מה שמתי ובאיזה שמן טיגנתי, מעבר לזה שאני פשוט מכורה לניסיונות במטבח ולמרות כל השנים שלי במטבח, אני עדיין מתרגשת כל פעם מחדש כשמשהו מצליח לי וכולם נהנים וטעים להם. לא משנה כמה פעמים אני מכינה אוכל, תמיד אני במתח לשמוע האם טעים וכמה טעים. אני מאמינה שהתשוקה הזאת והכמיהה הכל כך חזקה להאכיל את האהובים שלי, היא זו שמשאירה אותי עם התאווה למטבח גם אחרי כל כך הרבה שנים.

פלאפל ביתי מנצח
לפני שמתחילים
- פלאפל מכינים עם גרגרי חומוס מהזן הכי קטן. משרים לילה את הגרגרים ולמחרת טוחנים עם כל שאר המצרכים, רצוי עם מטחנת בשר אבל גם מעבד מזון יעשה את העבודה.
- לא מבשלים את גרגרי החומוס של הפלאפל.
- מהכמות הזו יוצאים המון כדורי פלאפל. אם לא רוצים לטגן הכל, פשוט מקפיאים חלק. התערובת נשמרת כמה חודשים טובים.
- את הקציצות מטגנים בשמן עמוק על להבה בינונית למשך 4-5 דקות על מנת שיהיו עשויים גם מבפנים.
- התוצאה הסופית היא קציצה קריספית מבחוץ ורכה מבפנים.
חומרים להמון כדורים
- 500 גרם חומוס מהזן הכי קטן (רצוי הדס) שהושרו לילה במים רותחים
- 1 פיתה מושרית חצי שעה במים וסחוטה
- 1בצל גדול קלוף
- 7 שיני שום קלופים
- 1/2 חבילה כוסברה
- 1/2 חבילה פטרוזיליה ( רק העלים, בלי הגבעולים)
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- כף גדושה כמון
- 1 כף גדושה חוואייג' למרק (לא לוותר על התבלין הזה)
- 1 כפית קימל
- 1 כף גרגרי כוסברה יבשים טחונים (לא לוותר)
- בערך כוס מי סודה (המים המוגזים ששותים)
- 1 שקית אבקת אפייה
- 1 כפית סודה לשתייה
אופן ההכנה
מסננים את החומוס מהמים, טוחנים במעבד מזון או במטחנת בשר (מומלץ מטחנת בשר אם יש) את החומוס יחד עם הפיתה, הבצל, השום, הפטרוזיליה והכוסברה. אם טוחנים במעבד מזון אז לא לטחון יותר מידי, שלא יהיה דייסתי יתר על המידה. אם מעבד המזון קטן, טוחנים כל פעם חלק מהחומרים.
מעבירים את תערובת החומוס שטחנו לקערה גדולה. מוסיפים את מי הסודה בהדרגה כדי לקבל תערובת רכה אבל לא מידי רכה (לא לשים יותר מידי כי אין ממש דרך חזרה) התערובת צריכה להיות רכה אבל כזו שנוכל ליצור ממנה כדורים, אז פשוט להכין עם הידיים כדי להרגיש את הסמיכות של התערובת.
מוסיפים תבלינים , אבקת אפייה וסודה לשתייה ,מערבבים וטועמים (כן!!) מתקנים תיבול אם צריך. בכל מקרה כשמטגנים אז עדיף לטגן קציצה אחת, לטעום ואז לראות אם המרקם טוב או אם חסר תיבול ולתקן. משאירים את התערובת למנוחה של חצי שעה. בשלב הזה אפשר להקפיא חלק מהתערובת ולהפשיר במקרר כשמתכננים יום פלאפל.
מחממים שמן עמוק בסיר על להבה בינונית ובעזרת מכשיר להכנת קציצות פלאפל (כדאי להשקיע כמה שקלים כי זה מאוד נוח והקציצות יוצאות אחידות ויפות בדיוק כמו בפלאפלייה) ועל אש בינונית לטגן עד להזהבה. את המכשיר של הפלאפל לטבול מידי פעם בכוס מים כדי שהקציצות לא יידבקו אליו וישתחררו בקלות לשמן.
אם אין מכשיר לפלאפל אפשר להכין כדורים עם הידיים, זה יוצא מעולה גם כך ולפעמים יותר נוח (את אלו בתמונה הכנתי עם הידיים).
מטגנים כל פעם כמה קציצות עד להזהבה, הטיגון לוקח 4-5 דקות כדי שהן יהיו עשויות גם מבפנים.
מכינים חצילים מטוגנים, צ'יפס מתנפח, טחינה וסלט ירקות חמצמץ.
היי המלית נהדרתתתת ויוצאתתת דופן בטעם
רק שהם התפרקו לי בטיגון .
או שנשרפו מידי ..
היי דנה,
כנראה חום גבוה מידי של השמן ולגבי העיסה, תוודאי שהיא קציצתית לפני שאת מכניסה לשמן
אני מניח שבמתכון מעל הכוונה היא ל-500 גרם ולא 500 קילו גרם שזה די הרבה…
אגב, מעריץ גדול של התוכן שלך. תודה!
אוי…זה 500 גרם כמובן
תודה על תשומת הלב והמחמאה 🙂
היי
תודה על מתכונים נפלאים
האם זה נורא אם אין לי חוויאג למרק וגרגרי כוסברה.
היי רונית,
לא נורא זה פשוט משדרג משמעותית את הטעם
שלום. האם אפשר להכין גם מגרגירי חומוס גדולים ? אשמח לתשובה בהקדם האם זה קריטי (כבר השרתי)
תודה רבה רבה
היי שרה. פחות מתאים ופחות מומלץ אבל תכיני. מה יכול להיות
היי יהודית,
במצרכים כתוב 1/2 חבילת פטרוזיליה אבל באופן ההכנה אין בכלל התייחסות לפטרוזילה.. צריך להכניס אותה פשוט יחד עם הכוסברה? תודה!
תודה על תשומת הלב דנה,
תיקנתי
מתכון מעולה מדוייק טעים בטירוף
איזה כייף לשמוע אבי
תודה ושבת שלום
על המי סודה לא על הסודה לשתייה
לדעתי לסנפרוסט יד גרגירי חומוס שהושרו. רק תוודאי שהם לא מבושלים. ואם זה מבושל ובכל זאת בא לך להכין הייתי דווקא עושה ניסוי עם גרגרים מוכנים רק משנה קצת את המתכון. מוותרת על הסודה ושמה פחות פיתה. לא מזיק לנסות ואפילו נתת לי רעיון חדש
אז מה אפשר לעשות? הילדים רוצים היום לצהריים פלאפל
היי. ממש לא. החומוס צריך להיות רק מושרה לילה במים ולא מבושל
אם רוצים להכין היום את הפלאפל אפשר להישתמש בגרגרי חומוס מקופסא שהם כבר רכים ומוכנים לטחינה??