מאפה פילו וקרם וניל יווני – גלטופיתה. אחת העוגות הכי טעימות שהכנתי ואכלתי. כל המעטפת החיצונית שלה קריספית ופציחה והעלים הפנימיים רכים ספוגים בטעמי וניל מטריף. היא הכי קלה ופשוטה להכנה ובוודאות תגנוב את ההצגה על שולחן החג
המטבח היווני הוא אחד המטבחים הכי אהובים עליי. כחובבת מאכלי חלב מושבעת, ירקות טריים ואוכל קליל ורענן, אני הכי מתחברת לאוכל היווני. היוונים ידועים בשימוש בבצק פילו במאפים שלהם ואני, איפה שיש בצק קריספי – אני שם 🙂 מטורפת על בצק פילו עם כל מלית שהיא ורצוי מתוקה.
העוגה הזאת עם השם המוזר אבל יווני כל כך – גלטופיתה, היא אחת העוגות הכי טעימות שהכנתי ואכלתי וכמו שאתם מבינים אכלתי לא מעט עוגות בחיי. היא כל כך הפתיעה אותי במרקם המיוחד שלה שלא יכולתי להפסיק לאכול ולהתלהב. היא נראית תמימה למראה והיא אפילו מאוד קלה להכנה, אבל את הטעם המטורף והמרקם המדהים שיש לה קשה להעביר במילים, אבל אני אנסה בכל זאת.
תדמיינו לכם עוגה שכל הקצוות שלה והחלק העליון קריספיים מאוד, הבצק הוא בצק פילו שמרחתי בחמאה, לתוך העלי פילו שסידרתי על תבנית פיירקס בצורה חופשית שלבסוף נראתה כמו פרח מהמם, מזגתי מלית וונילית מטריפה שנספגה בבצק ובכל ביס יש את הקראנץ' ואז את העלים הרכים שמלאים בטעם וניל. מקווה שהצלחתי להעביר את הטעם כדי שתרוצו להכין כי היא מטורפת!!
מאפה פילו וקרם וניל יווני – גלטופיתה
היכנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בתהליך הכנת המתכון
לפני שמתחילים
- העוגה הזו מאוד פשוטה וקלה להכנה. היא מורכבת מחומרים בסיסיים ביותר. אבל שימו לב, את כל הטעמים שלה היא מקבלת ממחית הווניל שאני שמה במלית. אל תחסכו בעניין הזה ותקנו לכם מחית או מקל וניל. הטעם לא יהיה דומה עם תמצית וניל פשוטה.
- העוגה עוברת מעולה את המקפיא, כך שאפשר להכין מראש ולשמור במקפיא. אני פורסת למנות בגודל הרצוי ומקפיאה בתוך קופסת פלסטיק אטומה. אני מוציאה מהמקפיא ומחממת מייד בטוסטר אובן או בתנור עד שהיא נעשית שוב קריספית ומפשירה לחלוטין.
כמה כללים לעבודה עם בצק פילו:
- מפשירים את בצק הפילו כמה שעות לפני שרוצים לעבוד איתו ורצוי לילה שלם במקרר.
- בצק הפילו הוא נטול שומן לחלוטין ולכן יש לו נטייה להתייבש מהר באוויר ולהישבר לכן, כשעובדים עם הבצק צריך לדאוג ששאר הדפים שלא עובדים איתם יהיו מכוסים במטלית.
- חובה למרוח כל דף בשמן/חמאה אחרת הדף מתייבש ולא ניתן לעבוד איתו.
- אופים את המאפים לצבע שחום עמוק כדי לקבל מאפים קריספיים.
- ניתן להקפיא מאפי פילו ולחמם שוב לפני ההגשה.
מצרכים לתבנית פיירקס בקוטר 26 ס"מ
- 8 דפי פילו (השתמשתי בדפים קפואים של שלושת האופים)
- 100-120 גרם חמאה מומסת למריחה על דפי הפילו
למלית
- 1/2 כוס חלב
- 1/2 כוס שמנת מתוקה 38%
- 2 ביצים
- 1/3 כוס סוכר
- 1/2 כפית מחית וניל/תוכן של מקל וניל שלם
- 1 כפית סולת
אופן הכנה
מכינים את בסיס העוגה: מחממים תנור לחום של 170 מעלות. משמנים בחמאה מומסת את התבנית. מניחים דף פילו על משטח עבודה ומורחים אותו היטב בחמאה. מניחים אותו על בסיס התבנית, הוא ישמש בסיס לעוגה. ממשיכים עם שאר דפי הפילו, מורחים כל דף בחמאה, מקווצים משני הצדדים כמו אקורדיאון ומסדרים בתבנית (תיעזרו בסרטון שלי באינסטגרם כדי לראות איך סידרתי את הדפים). אם נשארה חמאה, מורחים אותה על הדפים. אופים בתנור שחומם מראש כ – 15-20 דקות.
בינתיים שהפילו נאפה בתנור, מכינים את המלית: מערבבים בקערה את כל חומרי המלית. מוציאים את התבנית מהתנור, מנמיכים את החום ל – 165 מעלות ומוזגים את המלית בין הדפים. מחזירים לתנור ואופים עוד 35-40 דקות, עד שהבצק מקבל צבע זהוב- שחום עמוק והמלית התייצבה. מוציאים מהתנור ומקררים. נעזרים במרית ומחלצים את העוגה מהתבנית. אל דאגה, זה קורה בקלות כי שימנו את התבנית. אם אתם חוששים, אפשר להניח לפני ששמים את דפי הפילו נייר אפייה. מפדרים באבקת סוכר ומגישים. העוגה הכי טעימה ביום הכנתה אבל עוברת הקפאה מעולה, נשמרת שבוע – שבועיים במקפיא. אני פורסת למנות ומקפיאה בקופסא אטומה.
איך מחממים? מוציאים מהמקפיא ומחממים בתנור או בטוסטר אובן – מכניסים לתנור/טוסטר אובן מייד כשמדליקים אותו (לא מחכים שיתחמם) כשהמאפה קפוא ומחממים עד שהוא מפשיר לחלוטין והקריספיות חזרה לו (לוקח כמה דקות).
בתאבון!
חיפשתי את ההדגמה באינסטגראם, לא מצאתי. איך אמצא?
בבקשה
https://www.instagram.com/reel/CeRD_NZoj9i/?igsh=MTJ5emFoMjc3eTVtYg==
הכנתי ויצא מושלם. אחת העוגות הטעימות (והקלות להכנה!) שהכנתי.
תודה רבה על האתר הנפלא והמתכונים המדוייקים.
כייף ממש לשמוע
אפשר במקום המלית המוצעת לצקת פודינג וניל אטליי בתוספת תמצית וניל לחיזוק הטעם?
לא אותו דבר בכלל! תשקיע בוניל אמיתי כי זה כל הטעם
היי,
נראה מעולה, יש תחליף למחית וניל?
תודה שרה
מקל וניל אמיתי
מה אפשר לשים במקום ביצים?
אין תחליף
היי יהודית. יש לי תמצית וניל טהורה של WATKINS. הולך? כמה?
שימי כפית
היי אך מכינים רוטב?
שבת שלום
איזה רוטב?
נראה טעים לאלללה,
אפשר להשתמש בפילו מצונן של שימרית?
בוודאי שכן
שאפו על כל מתכון שלך , כל מתכון שהכנתי גרף מחמאות ותמיד חשוב לי להזכיר שהוא שלך, אז תודה על הנתינה????❣
איזה כייף לשמוע
תודהההה
היי , אפשר להוסיף שקדים פרוסים. אם כן, באיזה שלב?
זה לא מתאים במתכון הזה
היי, נראה מעולה! אם הפשרתי חבילת פילו שיש בה 12 דפים וחבל לי לזרוק, צריך להגדיל גם את כמות המילוי? או שיספיק?
היי
יש בבלוג עוד מאפים עם פילו. תכיני ותקפיאי
הכנתי את זה קצת אחרת כי היו לי בבית רק עלי סיגר ורק מעט, אז היה הרבה יותר קרם ביחס לעלים. בכל מקרה זה היה מושלם וקצר מחמאות.
אני כבר מוסיפה ברשימת הקניות עלי פילו כדי להכין בגרסה המקורית שלך.
נהנית מהמתכונים שלך מדי שבוע בבית. תענוג!
אז תכיני עם פילו ותראי כמה טעים ותודההה רבה ♥
נראה מעולה תודה.
לגרסה הפרווה האם אפשר להשתמש בשמנת צמחית וחלב וניל צמחי?
תודה
כן או קרם קוקוס שלדעתי יהיה טעים יותר
היכן משיגים מחית וניל טובה .
יש בקוק סטוק באינטרנט
איך קוראים לשיר המהמם הזה ברקע? עושה אווירהד יוונית מושלמת…
בוקר טוב.
ראשית מברכת על כתיבה חמימה תמידית שמותירה הרגשה של חברה טובה שאפשר לסמוך עליה בכל מצב.
בלוג מטורף, מזמין, עשיר וססגוני. שאפו ענק. הכנתי אתמול לאורחים שלי שלא נותרו אדישים. עוגה מטורפת! לא יכולתי בלי שינוי קל ופיזרתי מעל כל דף פילו קמח שקדים. למות עם חיוך…
תןדה על שאת חולקת אוצרות מטבח מהממות.
יישר כוח !
אורלי
היי אורלי. זה קריטי להצלחהץת הג'ינון
אחת העוגות הטובות ביותר שאכלתי, פשוט מעולה, הייתה לה הצלחה כבירה !
איזה כייף לשמוע מזי. תודההה
הי, תודה על המתכונים המצויינים שלך האם אפשר לעשות עוגה זו גם עם מילוי מלוח ואיזה ?
תודה גבי
היי גבי,
עקרונית אפשר הכל.
פשוט לשים שמנת מתוקה, לערבב עם גבינות מלוחות שאוהבים, לתבל במלח, פלפל וקצת אגוז מוסקט ולאפות בדיוק אותו דבר
הכנתי היום. כל כך פשוט וקל. תודה על המתכון.
כייף לשמוע עדי
חג שמחח
היי יהודית, באם אין מחית וניל האם תמצית וניל אמיתית תעשה את העבודה?
ואם כן, באיזו כמות?
היי אירמה,
זה בסדר. שימי 2 כפיות
מצאתי וניל טהור נוזלי בבבקבוק קטן של חב watkins. האם זה מתאים לעוגה?
היי זיוה, זה בהחלט מתאים אם כי וניל אמיתי זה טעם אחר לחלוטין
הכנתי. ממש עוגה מעולה וכל כך קלה להכנה. שפע תודות.
איזה כייף לשמוע כרמלה. תודה שחזרת לעדכן
נראה נפלא. האם אפשר להשתמש בעלי פיליאס במקום פילו?
תודה רבה
היי,
לא במקרה הזה. זה לא ייאפה טוב
היי, אני רוצה להכין את העוגה למסיבה שאני עושה היום בערב.
מנסה להבין איך אני מחלקת את הזמנים מבחינת הכנה שלה.
אפשר אחרי שמוסיפים את הבלילה לאפות מחצית מהזמן ולשים במקרר ואז את שאר הזמן לפני ההגשה כדי שהעוגה תגיע חמה לשולחן?
העוגה צריכה להיות בטמפרטורת החדר ולא חמה. תכיני את הבצק ותאפי את השלב הראשון. תכיני גם את המלית ושימו במקרר. שעה שעתיים לפני הארוחה שימי את המלית ותמשיכי לאפות
כמה זה קריטי אם אין לי סולת? ומה יכול להוות כתחליף?
שימי קורנפלור
האם אפשר להחליף את החמאה בשמן? ואם כן אז כמה? תודה!
את הפילו אפשר למרוח בשמן. כמה שצריך למריחה