טוב, זה לא משהו שמכינים על הדרך, אבל זה מדהים וטעים ולא כזה מורכב כמו שזה נראה. ורניקס מהמטבח האוקראיני הם כיסונים שאפשר למלא באיזה מלית שאוהבים- בשר, עוף, דגים, ירקות, פירות וכו', הם נייטרליםפ ופשוט מקבלים באהבה כל מלית אני הכנתי עם מלית פטל וגבינה והגשתי בתוך מרק שמנת ופטל חמים עם כדור גלידה קפואה והשילוב לא פחות ממדהים!!
איך אומרים כיסנים או כיסונים?? לא מענייןןן אותי איך אומרים כי אני מטורפת על כיסנים או כיסונים אם תרצו 🙂 הבצק הרך הזה שמחביא בתוכו מלית מתוקה או מלוחה הוא פשוט טעיםםם. סך הכל זה בצק מאוד פשוט ואם מתאמנים קצת אז זה הולך די מהר.
השילוב של מרק כיסונים חמים וגלידה קרה זה מדהים!
אז מה זה בעצם ורניקי?
שאלתי את החברה הכי טובה שלי – ויקי (פדיה) וזה מה שענתה לי:
ורניקי (באוקראינית ורוסית: Вареники) הם כיסונים שמקורם במטבח האוקראיני, המקבילים במידה רבה לפירוגי מהמטבח הפולני. המילואים לוורניקי מגוונים מאוד וכמעט בלתי מוגבלים. הגרסאות המקובלות כוללות בין היתר טבורוג (מלוח או מתוק), תפוחי אדמה, כרוב, דובדבן חמוץ, בשר טחון, פטריות, ואף ריבה.
אני הכנתי עם מלית של גבינת טבורוג ופטל וכדי שיהיה עוד יותר מעניין ומושחת, הכנתי מרק שמנת מתוקה ופטל וזה יצא מטורף!! כל כך טעים שלא יכולתי להפסיק לאכול.
ורניקי במילוי פטל במרק שמנת ופטל
כנסו לאינסטגרם שלי לצפייה בסרטון ההכנה
לפני שמתחילים
- נכנסים לאינסטגרם ועושים לי follow ? בסטוריז אני מעלה סרטונים בלייב מהמטבח שלי
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק
- יש לי גם טיק טוק
- זה רק נראה מורכב, בפועל זה הכי פשוט בעולם וזה רק עניין של פרקטיקה.
- הבצק הזה נייטרלי ויכול להכיל בתוכו כל מלית שתבחרו – בשר, עוף, דגים,ירקות, גבינות, פירות וכו'.
- יוצאת כמות ענקית של כ – 100 כיסונים, אני מקפיאה אותם לכמה חודשים בלי בעייה. לפני הבישול אין צורך להפשיר אותם אלא ישר להעביר למים הרותחים.
- גבינת טבורוג קונים במשקל במעדניות בכל סופר.
מצרכים לכמות של כ – 100 כיסונים בקוטר 6 ס"מ
בצק
- 1/2 ק"ג קמח (רצוי קמח פסטה)
- 200 מ"ל מים
- 1 ביצה גדולה
- 1/2 כפית מלח
מלית פטל
- 200 גרם פטל קפוא
- 100 גרם סוכר
- 300 גרם גבינת טבורוג עם אחוזי שומן גבוהים
מרק שמנת ופטל
- הרוטב פטל וסוכר שנשאר מהכנת המלית
- 150 גרם פטל קפוא
- 250 מ"ל שמנת מתוקה 38%
- 1/2 כפית מחית וניל
להגשה: גלידת וניל
*** הערה לגבי המרק: בפעמים הבאות שמכינים את המרק פטל אין למעשה את המלית שממנה לוקחים את הרוטב שנשאר אחרי השריית הפטל בסוכר ולכן כשרוצים להכין שוב שמים 200 גרם פטל ו – 1/2 כוס סוכר ואופן ההכנה אותו דבר.
אופן הכנה
מכינים מלית: מערבבים את הפטל והסוכר ומשרים יחד למשך כשעה. מעבירים למסננת לחצי שעה וסוחטים היטב את הפטל כך שיהיה עם כמה שפחות נוזלים. את הנוזל שנשאר לא זורקים! משתמשים בו להכנת המרק. מערבבים את הפטל עם גבינת טבורוג ומעבירים לשקית זילוף.
מכינים בצק: שמים בקערה את הקמח, המים, הביצה והמלח ולשים ידנית או עם מיקסר 10 דקות עד שמתקבל בצק חלק וקשה. בהתחלה זה נראה שחסר מים בבצק אבל לאאא מוסיפים מים, ממשיכים ללוש ובסוף מתקבל בצק מושלם. מכסים את הבצק עם ניילון ומשאירים למנוחה של שעה.
מכינים מרק שמנת ופטל: שמים במחבת רחבה את הרוטב פטל וסוכר שנשאר מהכנת המלית, שמים גם את הפטל הקפוא, השמנת המתוקה ומחית וניל ומביאים לרתיחה. מרגע הרתיחה מבשלים כ – 5 דקות רק כדי להסמיך מעט את הרוטב. מקררים לטמפרטורת החדר.
מכינים את הכיסונים: מחלקים את הבצק ל – 4 חלקים. עובדים עם חלק אחד ואת שלושת החלקים האחרים שומרים עטופים בניילון. על משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק מאוד בעובי 2 מ"מ. קורצים עיגולים בגודל של 6 ס"מ. אוספים את שארית הבצק, יוצרים כדור ושומרים בשקית.
מניחים מעט מהמלית במרכז כל עיגול וסוגרים לחצי סהר, מהדקים היטב ומניחים על מגש מקומח היטב בשכבה אחת. מכינים כך את כל הבצק עד שמסיימים את הבצק ואת המלית. משתמשים שוב גם בשאריות הבצק שנותר אחרי קריצת העיגולים. אחרי מנוחה הוא חוזר לעצמו וניתן להשתמש בו שוב.
הערה: כיוון שיוצאים המון כיסונים, אני ממליצה אחרי כל כמות של כיסונים שהכנתם, להקפיא אותם וכשהם קפואים להעביר אותם לשקית או קופסא ולהחזיר למקפיא. זה יבטיח שהכיסונים לא יידבקו למשטח עד שתסיימו להכין אותם.
מבשלים את הכיסונים: מביאים לרתיחה סיר גדול עם הרבה מים וכף מלח. כשמהים רתחו מכניסים לתוכם את הכיסונים אחד אחד ומבשלים בערך 3-4 דקות. כשהם צפים על המים מבשלים עוד דקה ומעבירים ישירות למרק פטל. מחממים את המרק דקה עם הכיסנים ומעבירים לצלחת הגשה. מניחים בצלחת כדור גלידה וזהו. הגלידה הקרה והכיסונים החמימים זה טעם גן עדן. הגלידה נמסה לאט לאט לתוך המרק ומאזנת את החמימות שלו.