ארוחה יוונית משודרגת, כזו שמשלבת אוכל טוב בסגנון יווני, מוסיקה יוונית ואוזו לקינוח. אין כמו שבת בבוקר עם ארוחה יוונית כשברקע מתנגנת מוסיקה יוונית אותנטית
רק בשנים האחרונות התוודעתי למוסיקה היוונית והתאהבתי בה לגמרי. בשנה שעברה נסענו לחופשה בכרתים ותוך כדי נסיעה בדרכים והתעלפות מהנופים המדהימים, שמענו כל הזמן מוסיקה יוונית אותנטית. לאן שהלכנו פיתחנו שיחות עם תושבי המקום המקסימים וכל הזמן שאלנו שאלות על אורח החיים, על ההווי המקומי, האוכל, המוסיקה ובכלל על כל דבר שקשור לאותו אזור שטיילנו בו.
גם האוכל היווני הוא בדיוק הסגנון שלי. קליל, עם המון ירקות טריים וגבינות טובות שזו אהבתי האמיתית. תנו לי ירקות טריים, פלטת גבינות, לחם טוב בצד ואני מאושרת….לא צריכה כלום יותר מזה.
בשבת האחרונה היה כל כך חם, מה זה חם…לוהט, שהחלטתי להכין ארוחה קלילה שכולה על טהרת המטבח היווני, רק חסר לנו את החופים המטריפים של יוון ואנחנו בעננים.
אז מה הכנתי?
- סלט יווני שהגשתי בתוך קעריות שהכנתי מלחמניות שמרחתי בשמן זית, שום ועשבי תיבול וקליתי בתנור עד להזהבה. על פי כללי הסלט היווני המקורי, הנחתי קובייה של גבינה בולגרית מעודנת וטעימה בטירוף מעל הירקות.
- חטיפוני גבינה בולגרית ועירית בצל שמכינים בחצי שעה כולל זמן אפייה. טעימים מאוד וממש מתאימים לאירוח ולימים החמים האלה כשרוצים להכין ארוחה קלילה.
- צזיקי- היו לי במקפיא קלתיות מוכנות של קישים קטנים. ישר קפץ לי לראש להכין צזיקי וכיוון שהמרקם של גבינת השמנת סמיך יותר מיוגורט אבל חמצמץ כמו יוגורט זה התאים בדיוק וגם אפשר היה לזלף אותו עם צנטר פרח לתוך הקלתיות.
- סלט תפוחי אדמה, בצל ירוק, עגבניות מיובשות שהכנתי מזמן וספגו היטב את טעם שמן הזית הטעים שקיבלתי מחברה ערבייה שמכינה אותו בעצמה (איןןןן לתאר את הטעם של השמן הזה שהופך כל מאכל למשהו באמת מיוחד), עלי בזיליקום טריים וקוביות קטנטנות של סלמון טרי צלוי. את כל הכבודה הזו הנחתי כלאחר כבוד על מצע של גבינת שמנת על בסיס יוגורט (דימיתי את הגבינה לחומוס) והשילוב של תפוחי האדמה המתובלים יחד עם הגבינה החמצמצה היה מושלם.
הכל היה מאודדד מאוד טעים והתאים בדיוק למצב הרוח שלנו ולמזג האוויר החם מאוד. אני אתן פה שלושה מתכונים: סלט יווני בקעריות לחם מתובלות, חטיפוני גבינה בולגרית וצזיקי בתוך קלתיות מלוחות. את סלט תפוחי האדמה תוכלו למצוא בקרוב באתר השף הלבן.
אז בואו נרים כוסית של אוזו, נצעק ביחד יאמס ונתחיל בחגיגה….
ארוחה יוונית משודרגת
סלט יווני שמוגש בתוך קעריות לחם צלויות ומתובלות
המתכון הזה הוא יותר הצעת הגשה מאשר מתכון ולכן אתן פה כמות לארבע לחמניות. אפשר להגדיל או להקטין כמויות בהתאם לצורך ואפשר להגיש את הסלט בתוך קערת לחם גדולה שמכינים מלחם עגול כפרי.
- 4 לחמניות עגולות
- 2 עגבניות גדולות
- 2 מלפפונים גדולים
- 1 בצל סגול
- 6-7 עלי בזיליקום טרי
- חופן זיתי קלמטה
- קוביית גבינה בולגרית לכל קערית
למריחה על הלחמניות
- 1/4 כוס שמן זית איכותי
- 1 שן שום כתושה
- קורט מלח
- עשבי תיבול יבשים לטעם (טימין, אורגנו וכו')
לתיבול הסלט
- 2 כפות שמן זית
- מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 2 כפות מיץ לימון
לפיזור על הסלט
- אורגנו יבש
אופן הכנה
- קעריות הלחמניות: בעזרת סכין לחם חותכים את הכיפה העליונה של הלחמנייה.
- מרוקנים את תוכן הלחמנייה.
- מכינים תערובת של שמן זית, שום כתוש, מלח ועשבי תיבול.
- בעזרת מברשת מורחים את פנים הלחם ואת הכיפה שחתכנו.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 160 מעלות כחצי שעה או עד שהלחם שחום וקשיח.
- הסלט: שוטפים את הירקות וחותכים גס יחסית – את העגבניות לשמיניות, את המלפפונים לעיגולים ואת הבצל לרצועות.
- מניחים הכל בקערה ומוסיפים עלי בזיליקום שלמים.
- אם מגישים מייד – מתבלים בשמן זית, מלח, פלפל שחור ומיץ לימון ומערבבים (ראו הערות בסוף המתכון).
- מניחים את הסלט בקעריות הלחם, מוסיפים זיתים וקוביית גבינה בולגרית.
- מפזרים מעל אורגנו, מניחים ליד או מעל את "המכסה" ומגישים.
עוד כמה קטנות לגבי הסלט היווני:
- אפשר להכין את הלחמניות יום או אפילו כמה ימים מראש ולשמור בשקית אטומה עד לשימוש.
- כל עוד לא מתבלים את הסלט, אפשר להניח את הירקות בתוך הקעריות וזה נשמר טרי כמה שעות. ברגע שהסלט מתובל הוא משחרר נוזלים ומרטיב את הלחם.
- חובה להשתמש פה בירקות טריים ושמן זית והכי איכותיים שיש שכן, זה אמנם סלט פשוט אבל מושלם כשהירקות טריים השמן מעולה והגבינה טעימה.
חטיפוני גבינה בולגרית ועירית בצל – 22 יחידות בתבנית מאפינס קטנטנים
- 250 גרם גבינה בולגרית מעודנת 16% (השתמשתי בגבינת פיראוס)
- 1/4 כוס עירית בצל קצוצה
- 2 ביצים גדולות
- 50 גרם חמאה מומסת
- 1/2 כוס קמח
- 1/2 כפית אבקת אפייה
- 1/4 כפית פלפל שחור
אופן הכנה
- מערבבים בקערה את כל החומרים יחד.
- מעבירים את התערובת לשק זילוף (על מנת להקל במזיגה).
- משמנים את תבנית המאפינס עם תרסיס שמן.
- מוזגים לתבנית את התערובת כמעט עד הסוף.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 15 מעלות 25-30 דקות או עד שהחטיפונים זהובים, קפיציים למגע ועברו את מבחן הקיסם.
- מצננים ומשחררים מהתבנית.
צזיקי מגבינת שמנת על בסיס יוגורט יווני על בסיס קלתיות קיש קטנטנות
חומרים לכמות של כ- 17 קישים קטנטנים
- 1 כוס קמח
- 75 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
- 2-3 כפות מים קרים
- 1 כפית שמן זית
- 1/2 כפית חומץ תפוחים (לא חובה אבל תורם למרקם נימוח במיוחד)
- 1 כפית סוכר
- 1/2 כפית מלח
למלית
- 1 מיכל גבינת שמנת במרקם יוגורט יווני
- 1 מלפפון טרי גדול
- 1/4 כוס עירית בצל קצוצה
- מלח
- קורט פלפל שחור
- 1 שן שום כתושה
אופן הכנה
- הבצק: שמים במעבד מזון קמח וחמאה ומעבדים לתערובת פירורית.
- מוסיפים מים, שמן זית, חומץ, סוכר ומלח ומעבדים ממש כמה שניות רק עד לקבלת בצק אחיד (עיבוד יתר פוגם במקרם הנימוח של הבצק).
- מרדדים את הבצק על משטח מקומח היטב או על נייר אפייה מקומח וקורצים ריבועים/עיגולים שגדולים ב- 2 ס"מ מהיקף/קוטר השקעים (עושים ניסיון עם כוס או חותכן על שקע אחד ואז יודעים לתמיד את המידה הדרושה).
- מרפדים את השקעים בבצק ומהדקים היטב. אם יש עודפי בצק – מסירים אותם.
- מקפיאים את התבנית לחצי שעה.
- מחממים תנור לחום של 180 מעלות ואופים את הקלתיות כ- 15-20 דקות עד להזהבה (זהירות לא לאפות יותר מידי כי בצק פריך שרוף זה בכלל לא טעים!).
- הצזיקי: שמים בקערה את גבינת השמנת, מגרדים בפומפייה גסה את המלפפון יחד עם הקליפה. גוזרים (כן!) בעזרת מספריים את העירית ומוסיפים לקערה, מתבלים במלח, פלפל שחור ושום כתוש ומערבבים היטב.
- מעבירים לשקית זילוף עם צנטר כוכב גדול ומזלפים לתוך הקלתיות.
זהו….מקווה שנהניתם מהחגיגה היוונית שלי ותשתפו לחברים.
אם אתם רוצים לראות ראשונים עוד דברים שאני מעלה, תוכלו לעקוב אחריי באינסטגרם כי דברים שרואים שם לא רואים כאן:)
וואו !!! הפעלת אצלי את מיצי הקיבה . הכל בטוב טעם והכי מתאים לי תמיד ובפרט בקיץ!!!
המשיכי להעשיר אותנו.
תודה רבה.
איזה כייף. שמחה שאהבת צפירה. תודה רבה