תבשיל בוכרי שהכנתי בהשראת מסעדה בוכרית שביקרתי בה לפני כשבועיים והותירה בי רצון עז להכין את המאכלים האותנטיים המיוחדים שאכלתי שם. כמובן שמייד ביקשתי את המתכון וגם קיבלתי. אבללל, אני חייבת לתת את הטאץ' שלי בכל מתכון ולכן קראתי היטב את המתכון שנתנה לי יאנה, בעלת המסעדה, שוטטתי ברשת וראיתי עוד כל מיני גירסאות למתכון הזה….הבנתי את הרעיון והכנתי את הגרסה שלי שיצאה מעולה! למסעדה הגעתי עם החצי שלי, חברתי הטובה סיגל פרץ ברמר בעלת הבלוג המהמם "אפייה ביתית" ובן זוגה . סיגל הכינה מאכל בוכרי שנקרא סמסה.
אושפלאו – תבשיל בוכרי אותנטי
חומרים לסיר משפחתי -5-6 אנשים
לבישול הבשר
- 1 ק"ג בשר בקר (אני שמתי מספר 5) חתוך לקוביות בגודל 3 ס"מ
- 1/4 כוס שמן זית
- 5-6 עלי דפנה
- 5-6 גרגירי פלפל אנגלי
- 5-6 גרגירי פלפל שחור
- 1 בצל
- בערך כוס עלי סלרי
לבישול התבשיל
- 2 כוסות אורז יסמין שהושרה שעתיים במים רותחים וסונן
- 1/4 כוס שמן זית
- 1 בצל ענק או שניים בינוניים חתוכים לקוביות
- 100 גרם שומן כבש מחולק לשניים.
- 5-6 גזרים מגוררים גס
- 1/2 כפית כמון שלם
- 1/2 כפית כמון טחון
- כפית צ'ילי מתוק /חריף
- 1/2 כפית פלפל שחור שלם/גרוס
- כפית – 2 כפיות מלח (לטעום בכל שלב ולהמליח לפי הטעם)
אופן הכנה
- לבשל את הבשר עד ריכוך מלא: לחמם שמן זית בסיר עמוק. להניח בזהירות את הבשר החתוך בסיר כדי "לסגור" אותו (צורבים את הבשר כדי לשמר בתוכו את הנוזלים שלו). לא לשים את כל הבשר יחד אלא להניח אחד אחד כדי לשמור על חום השמן ושהבשר ייצרב ולא יתאדה בשמן. כשהבשר צרוב היטב מכל הצדדים, למלא את הסיר במים ולהוסיף לסיר עלי דפנה,פלפל אנגלי, פלפל שחור, בצל וסלרי. לבשל את הבשר כשעתיים עד שהבשר רך ומוכן לאכילה. לקרר את הבשר ולסנן מנוזלים. את הנוזלים לסנן כדי לקבל נוזל צלול ולשמור בצד להמשך הבישול.
טיפ לבישול הבשר שהמים לא יגלשו מהסיר: למרוח על דפנות הסיר מרגרינה. כך כשהמים רותחים ומטפסים למעלה כדי לגלוש, הם נתקלים למעלה במרגרינה שמחזירה אותם למטה בחזרה.
מכינים את התבשיל:
- לכתוש את התבלינים השלמים (כמון, פלפל שחור וצ'ילי) במכתש ועלי לאבקה. אם אין מכתש ועלי אז להשתמש בתבלינים טחונים אבל להקפיד לקנות תבלינים טריים במשקל ולא באריזה סגורה.
- לחמם שמן זית בסיר רחב וגדול ולטגן את הבצל הקצוץ יחד עם מחצית משומן הכבש עד להזהבה.
- להוסיף לסיר את קוביות הבשר המבושלות ולהמשיך לאדות עם הבצל תוך כדי ערבוב מידי פעם כ- 5 דקות.
- להוסיף את הגזר וחצי מכמות התבלינים והמלח ולבשל תוך ערבוב כ- 10 דקות.
- לשים בקערה את האורז המסונן ולתבל בחצי השני של התבלינים והמלח. להוסיף גם את שומן הכבש שנותר ולערבב היטב.
- לסדר בסיר על הבשר והגזר את האורז בשכבה אחת. בעזרת כף עץ ליצור חורים באורז.
- להביא לרתיחה את נוזל הבשר המסונן ששמרנו בצד ועם כף למזוג את הנוזל לאט לאט כדי שהנוזלים לא יזיזו את האורז. אם חסר ציר בשר, להרתיח מים רגילים ולהמשיך למזוג עם כף את המים הרותחים כך שיכסו את האורז ויעלו מעליו בגובה של 2-3 ס"מ.
- לשים מגבת מטבח נקייה (בלי ריח של מרכך) על בסיס המכסה ולכסות את הסיר. להעביר את הסיר ללהבה הכי נמוכה של הגז ולהנמיך אותה למינימום. רצוי אפילו לשים מעין פלטה מבודדת מתחת לסיר כדי שהאורז ממש יתבשל על אדים.
- לבשל כך כחצי שעה – 40 דקות או עד שרואים שכל הנוזלים נספגו באורז והוא נראה מבושל ומוכן לאכילה.
- לכבות את הגז, לסגור שוב את הסיר לחצי שעה (האורז ממשיך להתבשל מהאדים שכלואים בסיר). אחרי חצי שעה לפתוח את הסיר ולהפוך את האורז.
- להגיש חם. במקור זה מוגש עם בצל סגול פרוס ועגבניות קצוצות גס. אני העדפתי להגיש בלי.
יצא פשוט מעולה!
תודה:)
יוו איזה כייף לשמוע שיר. אני אשמח שתשלחי לי אם צילמת או תתייגי אותי באינסטגרם: https://www.instagram.com/yehudit_aviv/
מהמם. תודההה
תודה רבה!!! הכנתי בפעם הראשונה, נטעם בערב אבל הריח משגע!