במקום למלא עלה עלה, מכינים פשוט לזניה כרוב במילוי בשר בקר מפורק ואורז. אחת המנות הטעימות והיפות שהכנתי. קלה מאוד להכנה וטעימה ביותר. אפשר להכין רק עם אורז או בורגול או קינואה לגרסה טבעונית.
אני ממש ממש אוהבת כרוב, בכל צורה – מבושל, צלוי בתנור, ממולא באורז ובשר, בסלטים, ובכלל, כרוב זה ירק זמין וטעים. התבשיל כרוב ועוף שהכנתי לפני שבועיים הוכן בכל כך הרבה בתים, שזה עשה לי טוב על הלב והנשמה.
אני מאודדדד אוהבת ממולאים, אבל העבודה שיש סביבם קצת מרתיעה גם אותי(כן), אז הפעם החלטתי שבמקום למלא את הכרוב עלה עלה, פשוט להכין אותו כמו לזניה. זה הכי קל להכנה ואין יותר מידי התעסקות. כשחשבתי על הרעיון לא ממש ידעתי אם זה יעבוד. זה שזה ייצא טעים- ידעתי, אבל לא ידעתי אם אצליח לחתוך למנות ולחלץ יפה מהתבנית וזה הצליח בגדול!! זה נחתך ונחלץ מהתבנית בקלות וזה עסיסי וטעים במיוחד.
יש כמה דרכים לרכך את עלי הכרוב:
- חותכים לכרוב את הליבה (לא חובה, העלים ישתחררו גם בלי זה) ומבשלים אותו כ – 20 דקות עד שהוא רך. מכבים את הלהבה ומקררים היטב. כשהכרוב קר מעבירים אותו למסננת להגרת עודפי מים.
- אפשר לבשל את הכרוב בתוך כלי עם מעט מים במיקרוגל כ – 20 דקות עד שהעלים מתרככים.
- אפשר פשוט להקפיא את הכרוב לילה ולמחרת להפשיר, מתקבלים עלים רכים שכאילו עברו בישול.
צילמתי לכם את התהליך
בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח
ויש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
לזניה כרוב, אורז ובשר מפורק
לפני שמתחילים
- את הממולאים/לזניה שלי אני אוהבת להכין עם בשר מפורק. אפשר כמובן להחליף את הבשר המפורק בבשר טחון ואז מדלגים על שלב בישול הבשר ופשוט מערבבים את הבשר הטחון עם האורז וכל שאר המוצרים ומערבבים היטב.
- יש כמה דרכים לרכך את עלי הכרוב: לפני שמבשלים את הכרוב חותכים את הליבה שלו על מנת שיהיה קל יותר לפרק את העלים. מרתיחים על הגז כ – 20 דקות, אפשר לבשל את הכרוב בתוך כלי עם מעט מים במיקרוגל עד שהעלים מתרככים ואפשר פשוט להקפיא את הכרוב לילה ולמחרת להפשיר, מתקבלים עלים רכים שכאילו עברו בישול.
- בניגוד לכרוב ממולא, במקרה של הלזניה הזו הזה אין משמעות לעלים שלמים. גם אם העלים מתפרקים אחרי הבישול אפשר להשתמש בהם, הכל מסתדר באפייה.
- את הלזניה מכינים בתבנית פיירקס שנכנסת לתנור.
- אפשר להכין את הכל יום מראש ולאפות למחרת. זה חוסך זמן התעסקות כשרוצים לחסוך זמן ואפשר גם לאפות ולשמור במקרר עד 3 ימים.
- לגרסה טבעונית – מוותרים על הבשר, מגדילים את כמות האורז וממלאים. אפשר למלא גם בבורגול שהושרה שעה במים רותחים או בקינואה שבושלה 10 דקות במים רותחים וסוננה.
מצרכים לתבנית פיירקס בגודל 30*20 ס"מ
- 1 ראש כרוב גדול
- ½ ק”ג בשר בקר מספר 10 (צוואר) או לחילופין בשר בקר טחון
- 1 בצל גדול קצוץ
- ¼ כוס שמן זית
- 4-5 גבעולי סלרי קצוצים
- ½ צרור פטרוזיליה קצוצה
- 10 עלי נענע
- 1 כוס אורז יסמין שהושרה שעה במים רותחים וסונן (אפשר לשים גם אורז מבושל)
- 100 גרם רסק עגבניות (קופסא קטנה)
- 1 קופסת עגבניות מרוסקות (400 גרם) (מומלץ של Mutti)
- מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית בהרט
- ½ כפית כורכום
- ¼ כפית קינמון
- 1 כפית גרידת תפוז (לא לוותר!)
לרוטב
- 1 קופסת שימורי עגבניות איכותיות (של Mutti)
- 4 כפות שמן זית
- 3-4 שיני שום קלופות פרוסות דק
- מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- 1 כפית צ’ילי מקסיקני גרוס/פפריקה חריפה
- 100 גרם רסק עגבניות (קופסה קטנה)
- 1.5 כוסות מים (אפשר רותחים)
אופן הכנה
- מכינים את עלי הכרוב (אפשר יום מראש): חותכים לכרוב את הליבה (לא חובה, העלים ישתחררו גם בלי זה) ומבשלים אותו כ – 20 דקות עד שהוא רך. מכבים את הלהבה ומקררים היטב. כשהכרוב קר מעבירים אותו למסננת להגרת עודפי מים.
- הכנת המלית (אפשר יום מראש): מתחילים בריכוך הבשר – חותכים את הבשר לקוביות, צורבים בשמן זית ומבשלים במים עד שהוא רך לחלוטין וממש מתפרק. מצננים מעט וממש מפרקים אותו לקערה.
- מחממים בסיר רחב ונמוך שמן זית, מטגנים את הבצל הקצוץ כמה דקות טובות עד שהוא זהוב ורך. מוסיפים את הבשר המבושל הקצוץ לסיר ומטגנים על להבה גבוהה כ-5-6 דקות. מוסיפים עלי סלרי קצוצים וממשיכים לטגן תוך ערבוב עד שהבשר שחום וספג את הטעמים. מכבים את האש ומוסיפים פטרוזיליה ונענע קצוצים. מקררים את הבשר.
- מעבירים את הבשר המבושל לקערה. מוסיפים אורז, רסק עגבניות, עגבניות מרוסקות, מלח, פלפל שחור, בהרט, כורכום, קינמון וגרידת תפוז. מערבבים הכל היטב. טועמים קצת כדי לוודא שהכל מתובל היטב ומניחים בצד.
- הרוטב: שמים בקערה את כל חומרי הרוטב ומערבבים. טועמים כדי לוודא שהתיבול טעים (אין צורך לבשל את הרוטב).
- הרכבת הלזניה: מפרקים את עלי הכרוב הרכים ומסדרים שכבה של עלים על בסיס התבנית.
- שמים על העלים חצי מכמות המלית וחצי מכמות הרוטב.
- מניחים עוד שכבה של עלים, מניחים את יתרת המלית והרוטב ומסיימים עם שכבה של עלים.
- מוזגים על עלי הכרוב מעט שמן זית ומפזרים מלח ים אטלנטי.
- מכסים את התבנית עם נייר אפייה ומעליו עוטפים עם נייר כסף.
- חשוב!! את תבנית הפיירקס מניחים על תבנית תנור כי במהלך האפייה יש קצת נזילות.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 190 מעלות כשעה וחצי.
- אחרי שעה וחצי מסירים את נייר הכסף ונייר האפייה, מעבירים את התנור למצב גריל ואופים עוד 10-15 דקות עד שהכרוב נצרב ומקבל צבע שחום יפה.
- מוציאים מהתנור, מורחים בעוד מעט שמן זית ומפזרים מלח גס.
- מקררים 5 דקות, פורסים למנות ומגישים.
היי יהודית שכחתי לשאול בקשר לאורז אפשר אורז עגול או בסמטי ואם כן אותו אופן הכנה ?
היי אירית, אורז עגול עדיף. בסמטי יבש מידי לממולאים.
ותיקנתי בפוסט – 400 גרם עגבניות
היי יהודית אם אני עושה יום לפני. איך לחמם ? האם לעשות את שלב הגריל למחרת ואחרע אני מחממת קודם ? עגבניות מרוסקות 400 גרם ? בתודה וחג שמח
היי אירית, לחמם רגיל בתנור כשהתבנית מכוסה בנייר כסף.
אגב, אפשר להכין את כל השלבים חוץ משלב האפייה ולשור במקרר ולאפות סמוך לארוחה.
חג שמח ♥
היי האם מבשלים את הכרוב בשלמותו ואז מפרקים לעלים? או שמבשלים את העלים?
היי נעמי, במקרה הזה לא כל כך משנה כי לא נורא אם העלים לא יהיו שלמים. אנחנו פורסים אותם בתבנית ואם יש קרועים עושים השלמות. את יכולה לבשל את הכרוב בשלמותו כי זה נוח יותר
האם אפשר , רק עם בשר טחון?
לטגן הבשר הטחון לפני?
חייבים פטרוזיליה?
תודה
לא חייבים פטרוזיליה. שימי מה שאתם אוהבים
האם אפשר , רק עם בשר טחון?
לטגן הבשר הטחון לפני?
תודה
היי עירית,בהחלט אפשר. כן, לטגן ולתבל
ניתן להשתמש באורז אחר? בסמטי?
אפשר אבל אז תצטרכי לבשל קצת את האורז