תבשיל עוף בירקות שורש. מסוג התבשילים שמכינים בימים חורפיים וקרים. אני מכינה את הסיר הזה גם בחגים רק בגרסה משודרגת יותר עם בשר בקר או כבש
כשבא לי ממש לפנק את המשפוחה אני מכינה להם באמצע השבוע סתם ככה מאכלים שאני מכינה בדרך כלל בחגים. אין יותר כייף מלראות את התגובות שיוצאות להם מהפה כשהם חוזרים מהעבודה ומגלים מה בישלתי.
הבחירות לרשויות המקומיות התקיימו השנה ביום שלישי שהוכרז כיום שבתון. אז בזמן שכל עם ישראל פקד את הקניונים ומקומות הבילוי, אני העדפתי לבלות לי בכייף שלי במטבח ולבשל ארוחת חג שווה לכולם כי אם כבר אווירה של חג אז שתהיה עם אוכל שווה וטעים. אמנם ירקות שורש מתאימים לימים גשומים וקרים אבל האמת היא שאנחנו אוהבים אותם כל השנה ובכלל אם נחכה לחורף נראה לי שלא נאכל לא מרקים ולא תבשילי קדרה שמתאימים לחורף 😆 אז אולי אם נבשל סיר חורפי הגשם יחליט להגיע.
את הסיר הזה אני מכינה בדרך כלל בראש השנה, עם בשר בקר או בשר כבש. כיוון שזה לא באמת חג אמיתי, הכנתי עם שוקי עוף שיוצאים כל כך רכים עד שהם מתפרקים לבד מהעצם. הירקות שהשתמשתי בהם לתבשיל הם ירקות שורש. אחרי בישול ארוך עם מלא כרישה, בצל לבן ובצל ירוק הם מקבלים טעמים עמוקים וצבע מטריף. כדי להוסיף עוד עומק של טעם ומרקם לתבשיל הוספתי פירות יבשים שהשתלבו בול במנה הזו, יצאה מנה עשירה, חגיגית, טעימה ויפהפייה להגשה.
צורבים את השוקיים מכל הכיוונים לצבע זהוב יפה
מוסיפים לסיר את כל סוגי הבצלים, את מקלות הקינמון, עלי הדפנה והפלפל האנגלי ומטגנים כחצי שעה על להבה נמוכה ועם סיר מכוסה עד שהבצל מאבד נפח ומזהיב. מידי פעם מערבבים כדי שהבצלים לא יישרפו
מוסיפים ירקות שורש ומטגנים עוד כחצי שעה – שעה עד שהכל שחום יפה (במקור המנה הזו בושלה עם ירקות שורש קפואים. היום לא ניתן להשיג אז עדכנתי את המנה עם ירקות שורש טריים)
מוסיפים לסיר את הפירות היבשים והשוקיים
בקערה נפרדת מערבבים יחד מים רותחים, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב. מוזגים את המים לסיר, מזלפים מעל הכל את הסילאן, מנמיכים את הלהבה להכי הכי קטנה שיש בגז וגם אותה למינימום שיש ומבשלים שעה – שעה וררבע עד שרוב הנוזלים מצטמצמים ומסמיכים, הירקות רכים והתבשיל מקבל צבע שחום מהמם
מוכן וטעיםםם…איזה צבע מטריף
תבשיל עוף בירקות שורש
הערה: במקור המנה הזו בושלה עם ירקות שורש קפואים. היום לא ניתן להשיג אותם אז עדכנתי את המנה עם ירקות שורש טריים
מצרכים ל – 4 מנות
- 8 שוקי עוף טריים
- ירקות שורש: סלרי, סלק, פטרוזיליה, בטטה, גזר, תפוח אדמה ירושלמי וכו' (אפשר לשים כל ירק שאוהבים)
- 6 יחידות כרישה (כ – 500 גרם אחרי ניקוי)
- 3 בצלים לבנים בינוניים
- 4 בצלים ירוקים
- 15 שזיפים מיובשים ללא חרצנים
- 15 משמשים מיובשים
- 1/3 כוס + ¼ כוס שמן זית
- 2 מקלות קינמון
- 4-5 עלי דפנה
- 5-6 גרגירי פלפל אנגלי
- 1 כפית מלח
- 1 כפית שטוחה פלפל שחור
- 3 כפיות סילאן
- ½2 כוסות מים רותחים
אופן הכנה
- קולפים את הכרישות ושוטפים אותן. פורסים לפרוסות ברוחב 1 ס"מ. קולפים את הבצל הלבן וחותכים לרבעים. שוטפים את הבצלים הירוקים ופורסים לפרוסות ברוחב 1 ס"מ.
- שוטפים את הפירות היבשים ומשרים אותם במים רותחים.
- שוטפים את השוקיים ומנגבים היטב עם מגבת מטבח (אני קוטמת להן את הקצה).
- בסיר רחב מחממים 1/3 כוס שמן זית על להבה גבוהה. מניחים את השוקיים אחד אחד וצורבים כמה דקות טובות מכל הכיוונים עד שהם מזהיבים היטב. מוציאים אותם לצלחת, מוסיפים עוד ¼ כוס שמן זית ומנמיכים את הלהבה.
- מוסיפים לסיר את כל סוגי הבצלים, את מקלות הקינמון, עלי הדפנה והפלפל האנגלי ומטגנים כחצי שעה על להבה נמוכה ועם סיר מכוסה עד שהבצל מאבד נפח ומזהיב. מידי פעם מערבבים כדי שהבצלים לא יישרפו.
- קולפין וחותכים גס את ירקות השורש ומוסיפים לסיר. ומטגנים עוד כחצי שעה עד שהכל שחום יפה, מידי פעם מערבבים.
- מסננים את הפירות היבשים מהמים ומוסיפים לסיר. מוסיפים גם את השוקיים.
- בקערה נפרדת מערבבים יחד מים רותחים, מלח ופלפל שחור ומערבבים היטב. מוזגים את המים לסיר, מזלפים מעל הכל את הסילאן, מנמיכים את הלהבה להכי הכי קטנה שיש בגז וגם אותה למינימום שיש ומבשלים שעה – שעה ורבע עד שרוב הנוזלים מצטמצמים ומסמיכים והתבשיל מקבל צבע שחום מהמם. מידי פעם במהלך הבישול מטים את הסיר על צידו ובעזרת כף מרטיבים את העוף עם הרוטב. לקראת סוף הבישול טועמים את הרוטב כדי לוודא שלא חסר מלח או פלפל שחור. במידה וחסר תיבול, מערבבים מעט מים בכלי עם מלח ופלפל שחור ומוזגים למרכז הסיר בין הירקות. מחזיקים את הידיות של הסיר ומערבבים בתנועות סיבוביות.
- מגישים עם אורז לבן אחד אחד בתוספת שקדים מולבנים מטוגנים. מתכון לאורז עם שקדים יש פה.
היי 🙂 אני רואה שסנפרוסט הפסיקו לייצר את הלקט ירקות שורש 🙁
מה את ממליצה לשים במקום? תודה מראש
היי לי,
עונה לך גם פה. אני מתקנת את הפוסט. כמובן שאפשר ירקות טריים
שתי שאלות
1 האם אפשר להשתמש ביין במקום מים?
2 למה משרים את הפירות היבשים במים רותחים?
תודה
היי נוגה,
אפשר יין במקום מים, שימי יין שטעים לך לשתות.
משרים את הפירות כדי להוציא מעט את המתיקות
היי יהודית,
האם גם את הירקות שורש את מטגנת כשהסיר מכוסה?
היי שיר, לא. עם סיר פתוח כדי לטגן ולא לאדות
הי יהודית
האם כשמשתמשים בצוואר טלה (המתאים לבישול ארוך), אופן ההכנה לא משתנה?
הרי שעה של בישול לא תספיק …
אשמח לתשובתך
תודה רבה
היי שרון,
בשר זה סיפור אחר. ברור ששעה לא תספיק. מבשלים את הבשר שעתיים ורק אז מוסיפים את ירקות השורש וכל השאר
הי יהודית
מתכון נראה נפלא, רוצה להכין אותו לליל הסדר, רוצה להחליף את השוקיים בכבש, אשמח לדעת מה בדיוק לבקש מהקצב ואיזו כמות
תודה רבה
היי שרון. תבקשי מהקצב חלק של כבש לבישול ארוך. צוואר למשל יכול להתאים. הכמות תלויה בכמות הסועדים
למה לעזאזל להטעות עם תמונה שלא מתארת את התוצאה הסופית????
מניחה ש"המתכון נכתב עבור תנובה " זו התשובה המתבקשת
טרחתי והכנתי…בשביל מה? שקיות סנפרוסט חינם שקיבלת מהחברה??
גברת ללי נכבדה… א. את בבית שלי!!! ב. אם היית עובדת על פי ההוראות היית מגיעה בדיוק לאותה תוצאה. ג. זה לא עניינך מה אני מקבלת ומה לא. את מוזמנת לא להיכנס יותר לבלוג
ללי רואים שאת לא מכירה את המתכונים המעולים של יהודית , אלפי מתכונים איכותיים וטעימים, יוכיחו את זה מאות אלפי אנשים שמכינים אותם , חבל שצרות העין שלך לא מאפשרת לך להנות מהם ההפסד כולו שלך!