ארוחה יוונית ביתית מושלמת בדיוק כמו שאנחנו אוהבים. מוסיקה יוונית ברקע, אוזו להרמת המצב רוח, אוכל טוב עם חומרים טריים וטעימים ואנחנו לגמרי ביוון
בשבת האחרונה פתחתי טברנה בבית. הכנתי ארוחת בוצוריים (בוקר – צהריים) על טהרת הסגנון היווני. לדעתי כל מי שהיה ביוון או באחד האיים הסמוכים אליה, חוזר לארץ ונשאר עם געגוע ענק בלב לטברנות המקומיות, למוסיקה היוונית, לאווירת החופש המיוחדת שיש ביוון ובמיוחד לאוכל היווני, הגבינות המשובחות, שמן הזית הכל כך טעים, הזיתים ובכלל כל חומרי הגלם המעולים שמהם מכינים מנות קלילות שמתאימות בדיוק לתקופת הקייץ הלוהטת.
לפני שנתיים היינו 7 ימים בכרתים ולא משנה לאיזה יעד נסענו לפני ואחרי כרתים, אנחנו מתגעגעים אליה, לאווירה, לאנשים המדהימים ולאוכל כמובן. המטבח היווני הוא מטבח ים תיכוני שמה שמיוחד בו היא הפשטות, הטריות של חומרי הגלם והאיכות שלהם. שפע של ירקות טריים, גבינות משובחות, שמן זית מעולה, זיתים שלא טעמתי כמותם בשום מקום בעולם ואיךךךך בא לי שוב יוון.
בשבת האחרונה הכנתי שלל מטעמים בסגנון יווני עם הגבינות המצויינות של "פיראוס" ששילבתי בארוחה. למען ההגינות, אני אציין כי הארוחה הזו נולדה מתוך שת"פ עם "תנובה" אבלללל זה ממש לא סותר את העובדה שכשהבית הפך לטברנה יוונית עם ארוחה עשירה וטעימה במיוחד, אוזו לנשמה ומוסיקה יוונית ברקע, כולם (החצי, נוביק ואנוכי) נהנו ונוביק ביקש טברנה בבית כל שבוע. חורצ'ק שגוייס בצו 8 ונמצא במילואים שלח לי תמונה מחרידה של האוכל הבלתי אכיל שקיבלו בשבת ואני כמו אמא פולנייה/מרוקאית טובה נתתי לו הוראה לחזור מייד הביתה 🙂 🙂 ושלחתי לו תמונה של הטברנה שלנו ואני לא רוצה להגיד איך הגיב אדירוש שהתמודד בביתו עם סתימה קשה בצנרת כששלחתי לו את התמונות. אז בסוף הייניו רק החצי, נוביק ואני אבל נהנינו מכל רגע ומייד כשסיימנו את הארוחה הזמנתי לנו חופשה ביוון.
שבלולי גבינה בולגרית וזיתי קלמטה
מאפה פילאס תלושותי עם גבינה בולגרית ותרד
אז מה הכנתי לארוחה?
סלט יווני עם קוביות פטה כבשים שהונח כלאחר כבוד על חצילים קלויים
מאפה פילאס תלושותי של תרד וגבינה בולגרית
מאפה פילאס של שבלולי גבינה בולגרית וזיתי קלמטה
בורקסים ממולאים בגבינה בולגרית וזיתי קלמטה
פלפלונים צלויים ממולאים בפטה כבשים
טחינת יוגורט ותרד
לקינוח – מלבי הורס
להרוויית הצימאון – לימונדה צוננת וטעימה
לראש טוב -אוזו מעולה
עוד מתכונים ורעיונות שווים בסגנון יווני תמצאו כאן בארוחה אחרת שהכנתי מאותן גבינות בדיוק.
שנתחיל את הארוחה?
ארוחה יוונית ביתית מושלמת -הארוחה מתאימה לכמות של 4-5 אנשים
סלט יווני שמונח על חצילים קלויים בתנור
- 2-3 חצילים בינוניים
- 2-3 עגבניות
- 2-3 מלפפונים
- ½ בצל סגול
- 50 גרם זיתי קלמטה מגולענים
- 150 גרם גבינת פטה כבשים של "פיראוס" חתוכה לקוביות
- מלח
- פלפל שחור
- מיץ לימון
- שמן זית
אופן הכנה
- הכנת החצילים: עוטפים את החצילים בנייר כסף.
- מחממים תנור על חום של 220 מעלות. צולים את החציל כשעה ורבע עד שהוא רך למגע. מסירים את נייר הסף ומעבירים את התנור למצב גריל. צולים עוד 15-20 דקות עד שהקליפה החיצונית נצרבת מעט. מוציאים מהתנור, מקררים מעט, חוצים את החציל במרכז לשניים, מתבלים במלח, פלפל שחור, מיץ לימון ושמן זית.
- הכנת הסלט: חותכים את העגבניות והמלפפונים לקוביות די גסות, פורסים את הבצל לרצועות. מתבלים במלח, פלפל שחור, מיץ לימון ושמן זית.
- להגשה: מניחים את החצילים על צלחת הגשה. מניחים מהסלט כמות יפה על כל חציל. מפזרים קוביות גבינה וזיתים.
מאפה פילאס תלושותי של תרד וגבינה בולגרית
- 1 חבילת בצק פילאס שהופשר לילה במקרר
- 250 גרם גבינה לבנה 5% שומן
- 100 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
- 125 גרם גבינת בולגרית "פיראוס" (חצי קופסא)
- 70 גרם גבינת שמנת 30% שומן
- 1 ביצה
- 1 כף גדושה קמח
- קורט מלח
- קורט פלפל שחור
- קורט אגוז מוסקט
- 400 גרם תרד
- למריחה על הבצק: ביצה טרופה
אופן הכנה
- מערבבים יחד בקערה את כל הגבינות, הביצה והקמח. מתבלים במלח, פלפל שחור ואגוז מוסקט.
- חולטים את התרד במים רותחים – מוזגים על התרד מים רותחים ומשאירים בקערה 10 דקות עד שהתרד מתרכך מעט. מסננים את המים, סוחטים היטב עם הידיים וקוצצים דק. מערבבים עם הגבינות.
- פותחים את הבצק המרודד על משטח מקומח קלות וחוצים במרכז. על מחצית הבצק מורחים את תערובת הגבינות ומניחים מעליה את החצי השני של הבצק. חוצים שוב לשניים ומניחים אחד על השני. חותכים לריבועים בגודל של כ- 4 ס"מ ומסדרים בתבנית עגולה מרופדת בנייר אפייה כשהריבועים עומדים כשהחלק הפתוח למעלה. מסדרים בתבנית אחד ליד השני. זה אמנם תופח מעט אבל לא יותר מידי כי זה לא בצק שמרים. מורחים בביצה טרופה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות 40-60 דקות או עד שהמאפה שחום ומוכן.
מאפה פילאס של שבלולי גבינה בולגרית וזיתי קלמטה + בורקס גבינות
- 1 בצק פילאס שהופשר לילה במקרר
- 250 גרם גבינה לבנה 5% שומן
- 100 גרם גבינת מוצרלה מגורדת
- 125 גרם גבינת בולגרית "פיראוס" (חצי קופסא)
- 70 גרם גבינת שמנת 30% שומן
- 1 ביצה
- 1 כף גדושה קמח
- קורט מלח
- קורט פלפל שחור
- קורט אגוז מוסקט
- 50 גרם זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים גס
- למריחה על הבצק: ביצה טרופה
אופן הכנה
בורקס גבינות – 6 יחידות
- מערבבים יחד את כל סוגי הגבינות, הביצה והקמח. מתבלים במלח, פלפל שחור, אגוז מוסקט ואת הזיתים.
- פותחים את בצק הפילאס על משטח מקומח קלות וחותכים ממנו 6 ריבועים בגודל 10*10 ס"מ. מניחים ממלית הגבינה במרכז כל ריבוע, מורחים ביצה טרופה על הקצוות ומקפלים למלבן. מהדקים היטב את הקצוות כדי שהגבינה לא תברח בזמן האפייה. מורחים בביצה טרופה ומפזרים שומשום. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות 30-40 דקות עד שהמאפים שחומים.
מאפה פילאס של שבלולי גבינה בולגרית וזיתי קלמטה
- פותחים על משטח מקומח את יתרת הבצק. מורחים את כל תערובת הגבינות על כל שטח הבצק. מגלגלים לרולדה הדוקה. חותכים לעיגולים ברוחב של כ- 3 ס"מ ומניחים בתבנית עגולה מרופדת בנייר אפייה אחד ליד השני. מורחים בביצה טרופה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות 40-60 דקות או עד שהמאפה שחום.
פלפלונים צלויים ממולאים בפטה כבשים
- 10 פלפלונים טינקרבל
- 100 גרם פטה כבשים של "פיראוס"
- 100 גרם גבינת שמנת 30% שומן
- קורט פלפל שחור
- 2-3 כפות שמן זית
- מלח ים אטלנטי או מלח גס
אופן הכנה
- חותכים את הפלפלונים במרכז כדי ליצור פתח שבו נוכל להניח את הגבינה לאחר הצלייה. מניחים בתבנית אפייה ומזלפים על הפלפלונים שמן זית ומפזרים מלח.
- צולים על חום של 220 מעלות 30-40 דקות עד שהפלפלים צלויים ורכים. מוציאים מהתנור ומקררים היטב לפני שממלאים בגבינה.
- מערבבים את הגבינות יחד ומתבלים בפלפל שחור. כדי להקל על המילוי, שמים את הגבינה בשקית זילוף. מזלפים לתוך הפלפלים מהגבינה.
טחינת יוגורט ותרד
- ½ כוס טחינה גולמית
- 1 גביע יוגורט (200 מ"ל)
- מלח
- פלפל שחור
- מיץ מחצי לימון טרי
- 2-3 שיני שום
- קצת פחות מרבע כוס שמן זית
- 100 גרם תרד חלוט וסחוט
אופן הכנה
- שמים במעבד מזון את כל החומרים יחד ומערבלים כמה דקות עד שמקבלים בלילה חלקה יחסית. אני אוהבת להרגיש את התרד. אם רוצים בלילה ממש חלקה אז כדאי להכין בבלנדר ולא במעבד מזון.
מלבי
חומרים לכמות של 6-7 כוסות בנפח של כ – 100 מ”ל
- 1 ליטר חלב 3% שומן
- 1/2 כוס סוכר
- 1/2 כוס מים
- 5 כפות גדושות קורנפלור (כף מרק רגילה)
- כמה טיפות תמצית ורדים
- שמים בקלחת חלב וסוכר ומביאים לסף רתיחה.
- בזמן שהחלב על האש – שמים בקערית קטנה מים וקורנפלור ומערבבים היטב.
- כשהחלב מגיע לסף רתיחה, מוסיפים את הקורנפלור המומס במים, מנמיכים את האש למינימום וכל הזמן מערבבים עד שצצה לה הבועה הגדולה הראשונה של הרתיחה (בערך 4-5 דקות).
- מכבים את האש ומוסיפים תמצית ורדים.
- מצננים מעט, מוזגים לכוסות הגשה ומעבירים למקרר להתייצבות של לפחות 5 שעות ועדיף לילה.
- להגשה – שמים סירופ מלבי, קוקוס ופיסטוקים או כל אגוז אחר שאוהבים.
- 3 כוסות מים
- 1/2 סלק אדום
- 3/4 כוס סוכר
- כף מיץ לימון טרי
- 1/4 כוס מים + 1-2 כפות גדושות קורנפלור
- שמים בקלחת מים, סוכר וסלק אדום ומבשלים 20 דקות על אש בינונית.
- מוסיפים מיץ לימון ומבשלים עוד 3 דקות על אש קטנה.
- מסננים את הנוזל כדי להיפטר מהסלק.
- בצלוחית נפרדת מערבבים יחד קורנפלור, מים ומי ורדים ומערבבים היטב.
- מוסיפים לקלחת את הקורנפלור המומס ומערבבים יחד חצי דקה עד להסמכה ממש קלה (זה ממשיך להתייצב כשמתקרר).
- לקרר היטב ולהעביר לבקבוק ששמים בו רוטב.
לימונדה – כמויות ל – 1 ליטר לימונדה
- ¼ כוס סוכר
- ½ כוס מים רותחים
- ½ כוס מיץ ליים/לימון טרי
- המון קוביות קרח
- מים קרים
אופן הכנה
- שמים סוכר ומים רותחים בכוס ומערבבים עד שהסוכר נמס לחלוטין.
- מערבבים יחד עם מיץ הלימון ומוזגים לקנקן.
- מוסיפים קרח עד לחצי גובה הקנקן ומשלימים במים קרים.
- מערבבים היטב ומגישים מייד.
לגבי המלבי.
אפשר מים במקום חלב?
רוצה פרווה
היי גלית. את יכולה חלב שקדים או חלב סויה
ארוחה מפוארת ומושקעת
כל הכבוד אלופה 🙂
ג'ודי זו חגיגה יוונית מטריפההה איזה השקעה טעימה מוכשרת החציל עם הגבינות טעים בטרוף והמאפים משגעים אני מריירת כאן עונג צרוף אלופה !!