מרק עדשים מנחם ומחמם – אחד המרקים הבריאים והטעימים שיש. אם מוותרים על הבשר הוא יכול להיות מרק מושלם לצמחוניים וטבעוניים וזה התחליף המושלם לבשר.
תדמיינו רגע שאתם יושבים בבית, מול הטלוויזיה, המזגן על חימום, בחוץ יש גשם זלעפות וקור כלבים, על הגז מבעבע לו מרק מהביל שמפזר ריחות וטעמים בכל הבית ואתם רק מחכים כבר שיהיה מוכן כדי שתסתערו עליו ותחממו קצת את הגוף והנפש. אז זהו, שבשנים האחרונות בארץ, אפשר רק לדמיין סיטואציות כאלה. כבר כמה שנים שאין לנו ממש חורף ולמעשה כבר כמה שנים שיש בצורת. אני לא בדיוק בן אדם של חורף, בעצם אני ממש אדם של קייץ. כן, למרות החום הכבד והלחות אני מעדיפה קייץ ולא חורף אבלללל, אם יש סיבה שבגללה אני יכולה איכשהו להתחבר לחורף, זה המרקים. מרקים לגמרי עושים לי את זה. כמעט כל מרק טעים לי, אבל יש מרקים שאני אוהבת יותר. מרק עדשים הוא אחד המרקים שאני אוהבת גם להכין וגם לאכול. הוא מחמם ומנחם, הוא עשיר בטעמים ומאוד מאוד בריא והאמת- גם ממש יפה להגשה.
כמה סיבות טובות לאכול מרק עדשים:
סיבים תזונתיים: עדשים עשירות מאוד בסיבים תזונתיים מסיסים – סוג של סיבים שמסייע להורדת כולסטרול וסוכר בדם. סיבים תזונתיים מספקים גם תחושת שובע.
חלבון: עדשים מכילות אחוזים גבוהים של חלבון ביחס לקטניות אחרות ולכן מהוות מקור מעולה לחלבון לצמחונים ולטבעונים.
ויטמינים ומינרלים: עדשים מכילות כמויות גבוהות של ויטמין B1 , חומצה פולית, אשלגן, אבץ, מגנזיום וברזל – חומרים שמאוד חיוניים לתפקוד מערכת העצבים, פעילות הלב וכלי דם, פעילות השרירים והעברת החמצן בדם.
נוגדי חמצון: עדשים מכילות נוגדי חמצון המנטרלים רדיקאלים חופשיים וכך מונעים תהליכי חמצון המזיקים לתאים בגוף, מה שמסייע במניעת מחלות שונות – לרבות מחלות לב וסרטן ובבלימת תהליכי הזדקנות.
מרק עדשים מחמם ומנחם – טעים ובריא
מרק עדשים מחמם ומנחם – טעים ובריא
מצרכים לסיר גדול
משרים את העדשים לפחות שעתיים במים רותחים לפני התחלת הבישול.
- 3-4 עצמות מח
- 4 כוסות עדשים חומות
- 1 בצל ענק או 2 בינוניים
- 3 גבעולי סלרי כולל העלים
- 3 גזרים
- 1/3 כוס שמן זית
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 3/4 כפית כמון
- 2 ליטר מים
אופן הכנה
- מכינים את כל הירקות: קולפים את הבצל וקוצצים לקוביות קטנות, שוטפים את הסלרי וחותכים לקוביות קטנות, קולפים את הגזר ומגרדים על פומפייה בחלק הרחב יותר.
- מחממים שמן זית ומטגנים את עצמות המח כמה דקות טובות כדי שישחררו את הטעם שלהם לתוך השמן.
- מוסיפים לסיר את הבצל הקצוץ ומטגנים כמה דקות עד להזהבה.
- מוסיפים את הסלרי והגזר ומטגנים כמה דקות עד שהם מתרככים ומשחררים את הטעמים שלהם. מידי פעם מערבבים.
- מוסיפים את העדשים והמים ומביאים לרתיחה.
- מבשלים את המרק כחצי שעה או עד שהעדשים רכות.
- מתבלים במלח, פלפל שחור וכמון ומבשלים עוד כ – 30-40 דקות על להבה בינונית כשהסיר מכוסה, עד שהמרק מקבל את כל הטעמים ומסמיך מעט.
עוד כמה קטנות
- אפשר לוותר על העצמות ואז המרק יהיה פרווה/טבעוני.
- אפשר להכין את אותו מרק עם כל סוג של עדשים – כתומות, שחורות (את הכתומות אין צורך להשרות מראש).
- כדאי לתבל את המרק, לתת לו להתבשל כמעט עד הסוף ורק אז לטעום ולתקן תיבול.
היי אם משתמשים בעדשים קפואות אז זמן הבישול נשאר אותו דבר?
אולי מתקצר מעט כי הן כבר די מוכנות