קציצות עם בצל (הרבה בצל). תבשיל של בצל שמתבשל בתוך עצמו המון שעות עד שמשחרר את הסוכרים שלו ומקבל טעמים וצבע עמוקים במיוחד ואז מוסיפים את הקציצות וממשיכים לבשל עד שמקבלים מעין תבשיל ריבתי עם טעמים מתקתקים מאוזנים
קציצות עם בצל זה תבשיל שמכינים עם המון המון בצל שמתבשל שעות על גבי שעות על להבה מאוד קטנה עד שהוא מתקרמל, מקבל צבע שחום וטעמים עמוקים. בדרך כלל אמא שלי הייתה מכינה את התבשיל הזה בראש השנה או בפסח עם בשר טלה שמרוב בישול היה מתרכך כמו חמאה.
בשבוע שעבר תוך כדי שאני עורכת קניות לבית, נזכרתי בתבשיל הזה שלא הכנתי מלא מלא שנים. במשך המון שנים זה היה התבשיל שאיתו היינו סוגרים את צום יום הכיפורים. הוא מתקתק במידה כך שהוא לא מצמיא ומתאים בדיוק לארוחה מפסקת. לא יודעת מתי הפסקתי להכין אותו ועברתי לתבשילים אחרים, אבל המון שנים לא הכנתי ופתאום נזכרתי בו וקניתי מלא מלא בצלים. תכננתי להכין אותו בשישי שעבר, אבל כבר הכנתי כל כך הרבה תבשילים שהחלטתי לוותר ולדחות את ההכנה. אממה…ביום שישי בארוחת הערב, יושבים כולם סביב השולחן והחצי שלי שבדרך כלל אין לו חשקים מיוחדים, פתאום אומר לי: "את יודעת מה הרבה זמן לא הכנת לנו"? אני שואלת: "מה"? "התבשיל הזה עם בצל וקציצות" אני: "מה???? אני בשוק….אתה רציני שאתה אומר את זה?" מה הסיכוי שבדיוק כשהתכוונתי להכין תבשיל שלא הכנתי 15 שנה יהיה בדיוק התבשיל שהחצי שלי רוצה ומבקש?? ואני לא מאמינה בצירופי מקרים. אז כמובן שהשבוע הכנתי ויצא הורס הרבה יותר ממה שהייתי מכינה כי עברו כמה וכמה שנים ובכל זאת השתדרגתי קצת 🙂 ותודה לנוביק שחתך לי כל כך הרבה בצל בכלום זמן.
בישלתי את הבצלים שעותתתתת עד ששיחררו את הסוכרים הטבעיים שלהם והתקרמלו. אין בתבשיל טיפת סוכר ובכל זאת הוא מתקתק, אבל לא מידי אלא מתיקות טבעית מאוזנת. בראש השנה בע"ה שיבוא עלינו לטובה, אני אכין את התבשיל הזה עם בשר טלה. אפשר להגיש אותו עם אורז לבן אבל אנחנו מעדיפים עם חלה של בית – השילוב בין השניים הורס.
קציצות עם בצל (הרבה בצל)
חומרים לקציצות
- 600 גרם בשר בקר טחון טרי (צוואר מספר 10)
- 400 גרם שווארמה נקבה טחון טרי
- ½ חבילה פטרוזיליה קצוצה (רק העלים)
- 1 בצל גדול
- ¼ כוס שמן
- מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- ½ כפית בהרט לקציצות
- ¼ כפית קינמון
- 3 כפות פירורי לחם
חומרים לתבשיל
- 25-30 בצלים גדולים
- 4-5 יחידות עצמות מח
- 1/3 כוס שמן
- 6-7 גרגרי פלפל אנגלי שלם
- 5-6 עלי דפנה
- 1 מקל קינמון
- מלח
- ½ כפית פלפל שחור
- ½ כוס מים רותחים
אופן הכנה
- תערובת הקציצות: שמים בקערה את שני סוגי הבשר הטחון.
- טוחנים במעבד מזון את הבצל והפטרוזיליה ומוסיפים לקערת הבשרים.
- מוסיפים שמן, מלח, פלפל שחור,בהרט, קינמון ופירורי לחם ומערבבים את הבשר עם הידיים טוב טוב ממש כמו שמכינים בצק, עד שהבשר נעשה דביק. שמים במקרר מינימום שעה.
- התבשיל: קולפים את הבצלים ופורסים לפלחים פלחים (לא ממש חשוב העובי כי הבצל מתבשל המון שעות וממילא מתכווץ).
- מחממים שמן בסיר רחב ומספיק גדול כדי להכיל את כל כמות הבצלים וצורבים את עצמות המח על להבה גבוהה מכל הכיוונים עד שהם משחימים ומשחררים את הטעם שלהם לשמן. מעבירים לסיר את כל הבצל הפרוס ומערבבים.
- מתחילים לבשל על להבה בינונית בערך שעה ומידי פעם מערבבים. מנמיכים את האש ללהבה נמוכה ומבשלים 3-4 שעות או עד שהבצל מאבד לגמרי את הנפח, מקבל צבע שחום עמוק וטעם מתקתק.
- מוסיפים לסיר פלפל אנגלי, עלי דפנה, מקל קינמון, מלח ופלפל שחור ומערבבים עם הבצל. ממשיכים לבשל עוד חצי שעה על להבה ממש נמוכה ומידי פעם מערבבים.
- מוסיפים לסיר ½ כוס מים רותחים ומערבבים. מבשלים 5 דקות, טועמים ומתקנים תיבול.
- מכינים כדורי בשר מתערובת הקציצות ומסדרים בתוך הבצל.
- מבשלים על להבה נמוכה עוד שעה וחצי – שעתיים עד שהקציצות מוכנות, רוב הנוזלים התאדו ונשאר רק רוטב סמיך.
האם אפשר להכין יומיים מראש?
כן במקרה הזה אין בעייה בכלל
היי, אחרי שהשחמנו את מח העצם להוציא אותם ולזרוק או להמשיך לבשל יחד עם הבצל?
תמשיכי לבשל עם הבצל. זה טעים
היי
25 בצלים… זו לא טעות??..
היי מירב,
לא טעות בכלל
היי…האם ניתן במקום השווארמה לשים רק בשר טחון?
מה התפקיד של השווארמה?
היי נטלי. אפשר הכל. התפקיד של השווארמה זה קציצות פחות דחוסות, יותר רכות ועם מרקם קציצתי מושלם.
דבר ראשון אני מתההה על הבלוג שלך!!
ורציתי לדעת איך את עושה את התבשיל הזה עם הבשר טלה, ואם אפשר לעשות את הקציצות והבשר טלה ביחד בתבשיל הזה? זה נשמע ממש טעים!! 🙂
היי רותם. תודההה רבה. פשוט את בשר הטלה מכניסים בערך שעה אחרי שמקרמלים את הבצל ומבשלים עד שהוא רך לגמרי וכן אפשר לשלב גם קציצות ביחד.
האם אפשר לוותר על עצמות המוח?
היי. אפשר לוותר על העצמות אבל זה מאוד תורם לטעם אז ממליצה לקנות. זה זול וטעים