חלה לשבת עם בצק מקדים, מחמש רצועות שנאפית בתוך תבנית. תכינו פעם אחת חלה עם בצק מקדים ולעולם לא תוכלו יותר לחזור אחורה. המרקם, הטעם והעומק שיש לחלה עם בצק מקדים, לא משתווה לשום חלה שתכינו (באחריות!)
מי שעוקב אחריי באינסטגרם יודע שבצק של לחמים זאת אהבה גדולה שלי ועוד יותר מזה אני אוהבת לעצב כל פעם בעיצוב חדש. אני כל הזמן מחפשת השראות והמוח שלי כל הזמן קודח בחיפושים אחרי העיצוב הבא שיהיה מגניב כמו הלחמניות האלה שכבשו את הרשת ואלפי אנשים הכינו אותן. ההשראה שלי ללחמניות הייתה קרואסונים שהכנתי ותכל'ס כל דבר שאני רואה ביום יום מהווה עבורי השראה לעיצוב וצילום.
את החלות שלי אני מכינה תמיד עם בצק מקדים. ברגע שמכינים פעם אחת עם בצק מקדים, לא חוזרים אחורה. המרקם, האווריריות, הטעם שונים לחלוטין והחלה נשארת טרייה כמה ימים.
בואו לעקוב אחריי גם באינסטגרם, שם אני מעלה סרטונים בלייב ישירות מהמטבח
ויש לי גם קבוצה בפייסבוק בה אני והחברים משתפים מתכונים שווים ותמונות
מה זה בצק מקדים??
בצק מקדים זה סה"כ קמח , מעט שמרים ומים שמערבבים יחד ומניחים להתססה של לפחות 12 שעות ואפשר אפילו כמה ימים. למחרת מכינים את הבצק גם עם הבצק המקדים שמעשיר את טעמו של הלחם ומוסיף לו טעם עמוק, מרקם מיוחד שמשאיר אותו טרי כמה ימים. זמן התסיסה של הבצק המקדים יקבע גם את הטעם וגם את המרקם של הלחם. ככל שהבצק המקדים תוסס זמן רב יותר, כך הטעמים של הלחם יהיו עמוקים יותר ואם נשאיר כמה ימים הטעם יהיה חמצמץ כמו של לחם מחמצת.
חלה לשבת מחמש רצועות אפויה בתבנית
לפני שמתחילים
- מכינים את הבצק משקית של קילו קמח שלמה. מכינים את הבצק המקדים ואת הבצק של החלה מכינים מיתרת הקמח.
- את הבצק המקדים מכינים לילה לפני, מכסים ומניחים על השייש.
- את הבצק כדאי להכין במיקסר כיוון שזמן הלישה ארוך מאוד אבל בהחלט אפשר ללוש ידנית למי שאין מיקסר.
- הבצק אמור להתקבל גמיש ורך אבל לא דביק בכלל אחרת כשנרצה לקלוע חלה היא לא תצא מושלמת.
- במידה והכנתם את הבצק ויצא לכם דביק – תוסיפו קמח בהדרגה תוך כדי לישה עד שהבצק נאסף כולו ונפרד מדפנות המיקסר. כשמוסיפים את המים, להוסיף כל פעם ממש מעט ולתת למיקסר לעבוד כדי לראות כמה מים חסר. לפעמים הבצק רק נראה יבש ואחרי לישה קצרה רואים שאין צורך בעוד מים. כמות הנוזלים היא המלצה ואינה מדוייקת כיוון שכל קמח סופח כמות אחרת של מים, לכן להוסיף בהדרגה. הבצק צריך להיות גמיש ונוח כמו פלסטלינה ולא דביק.
- את הבצק מתפיחים לפחות שעתיים בקייץ ובחורף אפילו 3 שעות. זמן ההתפחה חשוב מאוד לאווריריות ולמרקם הסופי של החלה. אם רוצים לחסוך זמן, מכינים את הבצק המקדים בבוקר (זה לוקח חצי דקה) ובערב מכינים את בצק החלה ומכניסים להתפחה במקרר ללילה שלם. למחרת, מוציאים את הבצק מהמקרר, מביאים אותו לטמפרטורת החדר (לוקח לפחות שעה) ורק אחר כך ממשיכים רגיל לפי המתכון.
מצרכים ל- 3 חלות בינוניות
לבצק מקדים -להכין לילה מראש
- ½1 כוסות קמח
- 1 כוס מים
- 1/8 כפית שמרים יבשים (שמים ממש מעט, משהו כמו 3 גרם)
מצרכים לחלות
- כל הבצק המקדים
- יתרת הקמח שנותר מהכנת הבצק המקדים
- 2 כפות שמרים יבשים
- 2 ביצים גדולות בטמפרטורת החדר
- 5 כפות סוכר
- 5 כפות שמן קנולה
- 1-1.5 כוסות מים
- 1 כף גדושה מלח
אופן הכנה
- לשים בקערת המיקסר קמח ושמרים ולערבב היטב.
- להוסיף את הבצק המקדים, הביצים, הסוכר והשמן ולהתחיל ללוש במהירות נמוכה תוך הוספת מים בהדרגה. לשים 5 דקות.
- מוסיפים מלח ולשים עוד 10 דקות על מהירות נמוכה. הבצק צריך להיות רך וגמיש אבל לא דביק.
- משמנים קלות קערה גדולה ומעבירים אליה את הבצק להתפחה. מורחים גם את הבצק במעט שמן. מכסים בניילון ומתפיחים במקום חמים מינימום שעתיים. (בחורף אני משכיבה את הבצק לישון 3 שעות מתחת לפוך).
- מחלקים את הבצק לכדורים במשקל של 100 גרם כל כדור ומניחים על משטח עבודה משומן קלות. מכסים עם ניילון ונותנים להם מנוחה של 10 דקות.
- מכינים חלה מ – 5 רצועות ומניחים בתבנית מאורכת של אינגליש קייק. עיצוב החלה מודגם בסרטון. הקליעה היא פשוטה – לוקחים 5 רצועות ומצמידים אותן יחד בקצה העליון. מחלקים את הרצועות ל – 3 ו – 2. את הצד של ה – 3 רצועות מתחילים לקלוע לצמה. בשלב הבא נוצר מצב שאחת הרצועות של ה- 3 עוברת לצד של ה – 2 ונוצרות בצד של ה- 2- 3 רצועות שאותן קולעים לצמה. חוזרים לצד הראשון וממשיכים כך את כל החלה, כל פעם קליעה של 3 בכל צד עד שמסיימים. מסדרים את קצוות החלה כך שתהיה מעוצבת יפה ומעבירים לתבנית מקומחת קלות.
- מתפיחים את החלה המוכנה בין 40 דקות לשעה (תלוי במזג האוויר) עד שהיא מכפילה את הנפח.
- מורחים ביצה, מפזרים שומשום ואופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות 40 דקות או עד שהחלות שחומות ויפות.
- להוציא מהתנור, לצנן כמה דקות ולהוציא מהתבנית לקירור על גבי רשת.
הי יהודית, מתכוונת להכין מחר (בינתיים הכנתי בצק מקדים)
האם לשים את חום התנור על מצב טורבו או מצב סטטי (2 פסים)?
תודה רבה.
אם לא כתוב במפורש משהו אחר אז זה סטטי
היי מהממת,
מה כוגל התבנית במתכון?
האם כל המסה בתוך התבנית או שזו רק חלה אחת??
היי אורית,
גודל התבנית סטנדרטי וזה 3 חלות.
הי,
יש ענין דווקא לקילו? אפשר להכפיל כמויות אם אני רוצה שתי קילו חלה?
היי דסי,
אין עניין, זאת הכמות שאני מכינה בדרך כלל . כמובן שאפשר להכפיל כמויות
מה ז"א "יתרת הקמח שנותר מהכנת הבצק המקדים" סה"כ לכל המתכון כוס וחצי קמח?? לא ממש הבנתי……תודה!!
היי חנה,
תקראי את ההקדמה למתכון. אני פותחת שקית קמח חדשה, ממנה מכינה את הבצק המקדים. יתרת הקמח זה מה שנותר אחרי השימוש לבצק המקדים
מתכון מופלא, האם יש לך רעיון איך להפוך את החלב לטבעונית (ללא ביצים)?
תודה ענבר,
פשוט לא לשים ביצים ולשים קצת יותר מים
הבצק פשוט מדהים ! והחלות טעימות מאוד . חלות , לחמניות , לחמניות נוטלה , הכל הולך עם הבצק הזה .
תודה !!
תודה אסתר כייף לשמוע
Thank you! This a outstanding website!
you are wellcome
שלום, האם ניתן להכנה מקמח מלא/שיפון ?
היי אפרת,
אני מניחה שכן. לא ניסיתי
הי יהודית
תודה על המתכון ?
להכנת חצי מהכמות
האם הבצק המקדים יהיה זהה?
תודה, מירב
היי מירב. כן
אישה מדהימה
מתכונים מצוינים
תודה רבה רחלי. שבת שלום ♥
שלום רב , מפני שהחלה בתבנית היא משחימה לי רק מלמעלה ולמטה ובדפנות נשארת לבנה וכאילו לא אפויה. אשמח בבקשה לדעת איך לאפות בתבנית ועדיין שהחלה תשחים יפה גם בצדדים ? תודה
היי הדס, אני מניחה שאת אופה בתבנית חד פעמית. החד פעמיות לא מומלצות לאפייה כי הן לא מוליכות חום טוב ולכן המאפים לא נאפים מלמטה. תאפי בתבנית מתכת טובה או על תבנית רגילה אם אין לך. החלה תצא שונה כשהיא לא בתבנית אבל עדיין יפהפייה וטעימה