חלה לשבת קלועה מ – 7 רצועות. את החלה אני קולעת בטכניקה קלה ופשוטה מאוד והיא יוצאת יפהפייה ומושלמת. צירפתי סרטון שמדגים את הקליעה.
את החלות שלי אני מכינה עם בצק מקדים שמכינים בחצי דקה לילה או 10-12 שעות מראש. יוצאת חלה רכה ואוורירית במיוחד שנשארת טרייה אפילו שלושה ימים
כל שישי מחדש אני מכינה את אותן חלות עם בצק מקדים שאני כל כך אוהבת ולא מוותרת עליהן. עם השנים שכללתי ושיפרתי את המתכון הבסיסי שהתחלתי ממנו והיום כבר הגעתי למתכון שאני מאוד אוהבת ונצמדת אליו. מי שהכין את החלה עם הבצק המקדים יודע בדיוק את ההבדלים בינה לבין זו הרגילה. זה לא שהרגילה לא יוצאת טעימה או מוצלחת, היא יוצאת מעולה, אבללל, זו עם הבצק המקדים יוצאת מושלמת, עם מרקם מדהים שאפשר לקבל רק עם הבצק המקדים.
ההבדל הוא במרקם הענני המושלם, בטעם העמוק שהיא מקבלת ובטריות שלה – היא נשארת טרייה אפילו שלושה ימים. סה"כ יום לפני מערבבים קמח, מעט מאוד שמרים ומים, זה לוקח בדיוק חצי דקה, מכסים ומאחלים לעיסה לילה טוב. למחרת משלבים את הבצק המקדים בבצק של החלה ואין לתאר מה שהוא עושה לה, למרקם ולטעם. קרה כבר ששכחתי להכין בצק מקדים או שהכנתי חלה בספונטניות ולמען האמת זה לחלוטין לא אותו דבר. אז אני לא שוכחת וביום חמישי בלילה אני מכינה בצק מקדים. בקייץ אני אפילו מעדיפה להכין בצק מקדים בחמישי בבוקר, להכין בערב בצק ולהתפיח במקרר לילה שלם. למחרת זה חוסך לי המון זמן התעסקות, הבצק מוכן ורק צריך להכין חלות.
אני מטורפת על קליעות מיוחדות ולא שגרתיות. לפעמים אני ממציאה לי רעיונות מהראש או מהשראה שאני מקבלת מכל מיני אתרים שאני מבקרת בהם. הפעם, את החלה הזו שמורכבת מ – 7 רצועות הכנתי בהשראת חלת שתי וערב שראיתי באינסטגרם אצל אחת האהובות עליי ואחת המוכשרות והצנועות שכבר הכנתי את עוגת הגבינה המושלמת שלה. ענבר אסולין מעלה תמונות ומתכונים שמעלים בי ריר, היד שלה כל כך מדוייקת, בדיוק כמו שאני אוהבת והיא כזאת מקסימה ואם אתם עוד לא עוקבים אחריה באינסטגרם – אני הכי ממליצה לעקוב. (לצערי ענבר סגרה את החשבון שלה).
לפני שבועיים ענבר העלתה לאינסטגרם תמונה של חלת שתי וערב שלא יצאה לי מהראש. החלטתי להכין אותה, אבל כיוון שבשביל החלה המקורית של ענבר צריך 12 רצועות בצק ולא רציתי חלה כל כך גדולה, החלטתי להכין חלה רק מ – 7 רצועות ובטכניקה שונה משלה. יצאה חלה שונה במראה אבל כמו שאתם רואים היא יפהפייה וכמובן וטעימה. את החלה המהממת של ענבר תוכלו לראות כאן והיא שמרה את אופן הקליעה בהיילייטס.
צילמתי לכם סרטון של הטכניקה שלי לחלת שתי וערב משבע רצועות. שימו לב שזאת פעולה מאוד פשוטה שחוזרת על עצמה – מתחילים בצד ימין. מעבירים את הרצועה הראשונה מעל השנייה, את השלישית מעל הרביעית ואת החמישית מעל השישית. עשיו חוזרים על הפעולה מצד שמאל – את הרצועה השביעית מעבירים על השישית, את החמישית על הרביעית ואת השלישית על השנייה. ושוב עד שמסיימים. מקפלים את החלה לחצי והופכים כך שהחלק היפה יהיה כלפי מעלה. זהו, פשוט ומהמם. אפשר להכין את החלה מכמה רצועות שרוצים, רק שכמות הרצועות צריכה להיות אי זוגית.
בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
חלה לשבת קלועה מ -7 רצועות
- את החלות אני מכינה עם בצק מקדים. מה זה בצק מקדים ולמה כדאי להכין איתו את החלה תוכלו לראות כאן
- בצק מקדים מכינים לילה לפני שמכינים את הבצק לחלה. סה”כ מערבבים קמח, שמרים ומים ונותנים להם לתסוס 12 שעות ואז משלבים אותם בבצק.
- אפשר גם להכין בצק מקדים ביום חמישי בבוקר, להשאיר אותו על השייש כל היום ובערב להכין בצק ולשלוח אותו להתפחה של לילה במקרר. למחרת מוציאים את הבצק מהמקרר ומשאירים אותו להגיע לטמפרטורת החדר, זה לוקח בקייץ בערך שעה ובחורף קצת יותר. כשהבצק הגיע לטמפרטורת החדר ממשיכים רגיל לפי המתכון. ככה נחסך זמן התעסקות יקר ביום שישי שגם כך הוא עמוס בהכנות לשבת.
- עובדים עם 1 ק”ג קמח, כך שנכין את הבצק המקדים ומשארית הקמח נכין את הבצק לחלה.
- הבצק לא אמור להיות דביק. הוא כן אמור להיות מאוד רך ומאוד גמיש, ממש כמו פלסטלינה רכה. מבצק דביק יהיה מאוד קשה לקלוע חלה יפה ומעוצבת.
- את המים תמיד ובכל מתכון מוסיפים בהדרגה. יש המון גורמים שמשפיעים על ספיחת המים בקמח ולכן תתייחסו לכמות המים כאל המלצה ויותר תסתכלו ותרגישו את הבצק. עם הזמן אתם תבינו כמה מים צריך. לעיתים נראה שהבצק יבש ומוסיפים יותר מידי מים ואז הבצק דביק וקשה לעצב ממנו חלה יפה ומדוגמת.
- יצא לכם בצק דביק מידי? אין בעייה, תוסיפו עוד קמח בהדרגה עד שתקבלו בצק גמיש ולא דביק. יצא לכם בצק יבש מידי – תוסיפו מים. בהתחלה זה נראה שהבצק לא יספוג אליו את המים, אבל אחרי לישה טובה הוא סופח את המים ומסתדר.
- אפשר להכין את הבצק הזה ידנית וללא מיקסר. יש להקפיד על זמני הלישה (לא קל ללוש כל כך הרבה זמן עם הידיים אבל זה אפשרי בהחלט).
- אני אוהבת לעבוד עם שמרים יבשים. הם זמינים תמיד ונוחים לעבודה. אין בעייה לעבוד עם שמרים טריים. על כל 1 ק”ג קמח שמים 50 גרם שמרים טריים.
- שמרים ומלח הם לא חברים ולכן את המלח נוסיף תמיד בסוף ואחרי לישה של כמה דקות. כדי לא לשכוח את המלח, מומלץ לשים אותו לידנו כבר בתחילת העבודה על הבצק.
- אם רוצים חלה יפה מומלץ מאוד לשקול את הכדורים כך שיהיו שווים בגודלם והרצועות שיהיו כולן באותו אורך. כך נקבל חלה פרופורציונלית ויפה.
- אפשר למרוח את החלה בביצה ושומשום לקבלת מראה מבריק ושחום במיוחד ואפשר לפזר מעט קמח למראה כפרי כמו הלחמניות האלה למשל.
- אפשר להקפיא את החלות אחרי האפייה. הן נשמרות במקפיא שבועיים.
מצרכים ל –3 חלות
בצק מקדים – מכינים לילה לפני
- 1.5 כוסות קמח (פותחים שקית קמח חדשה כי בשאר נכין את הבצק)
- 1/4 כפית שמרים יבשים
- 1 כוס מים
למחרת מכינים בצק חלה
- שארית הקמח שנותרה לנו בשקית אחרי שהכנו את הבצק המקדים
- 2 כפות שמרים יבשים
- כל הבצק המקדים
- 2 ביצים גדולות
- 5 כפות סוכר
- 4 כפות שמן
- בערך 1 – 1 ורבע כוסות מים
- 1 כף גדושה מלח
למריחה על החלות
- ביצה טרופה
- שקדים מולבנים פרוסים
אופן הכנה
לילה מראש מכינים בצק מקדים: בעזרת כף מערבבים יחד קמח, שמרים ומים, מכסים בניילון ומשאירים על השייש כל הלילה.
למחרת מכינים בצק חלה: שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את שארית הקמח שנותר לנו מהכנת הבצק המקדים והשמרים ומערבבים.
מוסיפים את הבצק המקדים, ביצים, סוכר ושמן ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה. נותנים לקמח לאסוף את כל החומריםבמשך 2 דקות כך שנוכל לראות כמה מים להוסיף. מוסיפים את המים בהדרגה ונותנים לקמח לספוח אליו את כל המים לפני שמוסיפים עוד. רק כך נדע בוודאות כמה מים צריך להוסיף לבצק.
אחרי לישה של 2-3 דקות מוסיפים את המלח.
ממשיכים ללוש סה”כ 10 דקות.
מרימים את וו הלישה, מכסים את קערת המיקסר עם מגבת ומתפיחים חצי שעה.
אחרי חצי שעה לשים שוב את הבצק כ – 2-3 דקות.
משמנים קלות קערה גדולה ומעבירים אליה את הבצק. משמנים אותו מכל הכיוונים, מכסים בניילון ומתפיחים שעתיים.
אחרי שעתיים -משמנים קלות משטח עבודה. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל של 100 גרם. לחלות גדולות יותר – כדורים במשקל 150 גרם. משמנים קלות את הכדורים כדי שלא יתייבשו, מכסים אותם ונותנים להם לנוח 10-15 דקות.
יוצרים מכל כדור רצועה, שכל הרצועות יהיו שוות באורכן. גם לרצועות נותנים לנוח כדי שהגלוטן ישתחרר ואפשר יהיה ליצור כל פעם רצועה ארוכה יותר. מכינים רצועות מכל הכדורים וכשמסיימים חוזרים לרצועה הראשונה שיצרנו ושוב מגלגלים אותה כך שתהיה ארוכה יותר.
קולעים חלות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים של 10 ס”מ אחת מהשנייה.
מתפיחים את החלות הקלועות 40-45 דקות, עד שהן מכפילות את הנפח (בחורף ייתכן שהחלות יצטרכו זמן התפחה ארוך יותר).
טורפים ביצה, מורחים על החלות ומפזרים שקדים פרוסים.
אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ – 30 דקות עד שהחלה משחימה יפה.
מוציאים מהתנור, מניחים על רשת לצינון ומכסים במגבת מטבח נקייה.
החלות נשארות טריות אפילו שלושה ימים בזכות הבצק המקדים.
היי יהודית
המתכון של החלות המתוקות בתבנית מאפין שלך היו הצלחה מסחררת! תודה רבה!
אני מכינה בכל שישי חלות מתוקות עם 4 כפות סוכר על חצי קילו קמח.
האם ניתן להוסיף סוכר כדי שהחלות יהיו מתוקות יותר מבלי לפגוע במרקם?
תודה מראש
מעולה שמחה לשמוע
זאת מעולה: https://bit.ly/3Ysqlsg
היי יהודית, אני הרבה זמן מחפשת מה יכול לגרום לחלות לשמור על טריות. הכל יוצא מעולה ממש, רק הטריות כבר למחרת ממש מאבדת מעצמה , אלא אם כן מקפיאים כמובן. ועכשיו אני רואה את הפטנט של הבצק המקדים ששמעתי עליו כבר בעבר רק לא ידעתי שיש קשר לטריות… אז שאדע לגבי כמויות, מה שרשום כאן זה בעצם ל1 קילו קמח? כלומר אם זה 2 ק"ג קמח אז הבצק המקדים זה 3 כוסות קמח , 1/2 כפית שמרים ו2 כוסות מים?
היי מיטל יקרה,
החלות בהחלט נשארות טריות בזכות הבצק המקדים. הכמויות זה לקילו קמח. פשוט להכפיל למרות שזה לא חובה ואפשר להשאיר את כמות הבצק המקדים רגיל אבל כדי שלא תסתבכי עם הכמויות של המים תכפילי כמויות ותלכי לפי המתכון.
בהצלחה
תודה רבה על המענה המהיר 🙂 ושאלה נוספת, אפשר לדעת מה המטרה של הביצים בבצק? ומה יהיה ההבדל עם או ללא ביצים. זה גם משהו שהרבה זמן אני מנסה לקבל תשובה וכל מה שיצא לי לראות 'שזה מאוד טוב עם אבל גם יכול לצאת מעולה בלי'. הייתי מאוד שמח לדעת מה הביצים מוסיפות ומה יהיה ההבדל כמו שציינתי קודם. תודה רבה
היי מיטל,
הביצים זה למעשה שומן. זה גם נותן לחלה את הצבע השחום העמוק. אם לא שמים ביצים צריך לשים יותר שמן בבצק. עם ביצים מקבלים חלה במרקם עוגתי יותר.
תכין עם ובלי ותחליט מה אתה אוהב יותר. אני מעדיפה עם
הי
תודה על המתכון ננסה עם בצק מקדים האם ניתן שמרים טריים ? אם כן מה הכמיות ?
תודה !
היי מירב,
על כל 1 קילו קמח 50 גרם שמרים טריים
הי!
האם אפשרי להכין את הבצק המקדים בחמישי בלילה ואת הבצק הרגיל בשישי בצהריים?
היי אורלי, בהחלט כן
היי, את החלות לאפות בטורבו?
תודה
היי לילך, מצב רגיל. אם לא מצויין במפורש טורבו – אופים רגיל. עדכנתי בפוסט כדי שיהיה יותר ברור.
יום מקסים ♥
עשיתי עם הפטנט יצא נפלא רק שהשתמשתי בקמח כוסמין מלא 100 אחוז תודה
נהדררר
נראית ממש טוב:) ולמי שאין מיקסר, מה הזמנים ללידה ידנית?
אותו זמן בדיוק
הכנתי היום, יצא מהמם, בטוחה שגם טעים , תודה יהודית?
איזה כייף לשמוע
מתכון ממש טוב
אני ממש אהבתי??
היי יהודית
אפשר להכין את החלה עם קמח כוסמין? ואם כן, אז צריך לשנות משהו בכמויות של המים/שמרים?
היי נעם, אפשר והכל אותו יחס כמו קמח רגיל