חלה קלועה לשבת עם בצק מקדים. מה זה בצק מקדים ולמה צריך אותו? כל התשובות, כל הטיפים לחלה מושלמת וגם סרטון לקליעת חלה מארבע וחמש רצועות נמצאות בפוסט
שנים שאני מכינה חלות לשבת עם בצק מקדים. בכל פעם שאני מפרסמת חלה שהכנתי ואני מציינת שהיא עם בצק מקדים, שואלים אותי מה זה בצק מקדים ולמה צריך אותו. אז בצק מקדים כשמו כן הוא – בצק שמכינים לפחות 12 שעות לפני שמכינים את הבצק ללחם. התפקיד שלו הוא להעשיר את הטעם של הבצק וגם לתת לו מרקם הרבה יותר טוב. לחם שנאפה עם בצק מקדים נשאר טרי שלושה ימים ויותר. הוא טעים הרבה יותר והמרקם שלו מדהים ולא דומה ללחם רגיל.
נכון שבמקרה הזה אי אפשר להיות ספונטניים אבל תאמינו לי שאחרי שתכינו פעם אחת את החלה הזו, לעולם לא תרצו להכין יותר חלה בלי בצק מקדים.
סה"כ לילה לפני, כלומר ביום חמישי בלילה מערבבים קמח, מים וקורט שמרים. מכסים ונותנים לבצק לתסוס 12 שעות. כך נראה הבצק המקדים אחרי לילה של תסיסה.
למחרת שמים את החומרים במיקסר ומכינים בצק רך וגמיש כמו פלסטלינה. יש לקחת בחשבון שבבצק המקדים יש כבר מים ולכן הכמות של המים שתיכנס לבצק תהיה קטנה יותר באופן יחסי מאשר בבצקים בלי בצק מקדים.
לשים את הבצק במיקסר 10 דקות. אני אוהבת אחרי 10 דקות לישה לתת לו התפחה של חצי שעה בתוך המיקסר ואז להוריד לו את האוויר וללוש אותו שוב 4-5 דקות. הבצק מקבל אווריריות מדהימה. בכלל מומלץ ללוש פעמיים כל בצק שמרים. אחרי לישה שנייה מעבירים לקערה משומנת מעט ומתפיחים שעתיים.
כעבור שעתיים הבצק תפח מהמם. ה"בלונים" האלה בבצק מצביעים על תפיחה מצויינת ובצק אוורירי וטוב. מחלקים לכדורים במשקל של 100 גרם. במשקל הזה מקבלים 4 חלות בינוניות. אפשר לחלק לכדורים במשקל 150 גרם לחלות גדולות יותר. נותנים לכדורים לנוח 10 דקות לפני שיוצרים רצועות.
בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
יוצרים רצועות שוות באורכן מכל כדור בצק וקולעים לחלה. את החלה הזו אפשר לקלוע גם מחמש ושש רצועות ואפילו יותר. יש לקחת בחשבון שהיא יוצאת שטוחה יחסית ורחבה אבל יפהפייה.
הכנתי לכם גם סרטון לקליעות כדי להמחיש. סה"כ קליעה מאוד פשוטה. עובדים כל הזמן עם הרצועה מצד שמאל ומעבירים את הרצועות אחת למעלה, אחת למטה. ממשיכים כך עד שמסיימים.
בשבת בבוקר אנחנו אוכלים אותה עם חמאה ותוספות כמו עגבניות מיובשות
מעדן אמיתי
חלה קלועה לשבת עם בצק מקדים
לפני שמתחילים
- בצק מקדים מכינים לילה לפני שמכינים את הבצק לחלה. סה"כ מערבבים קמח, שמרים ומים ונותנים להם לתסוס 12 שעות ואז משלבים אותם בבצק.
- עובדים עם 1 ק"ג קמח, כך שנכין את הבצק המקדים ומשארית הקמח נכין את הבצק לחלה.
- חשוב מאוד לעבוד עם קמחים איכותיים. יש הבדל משמעותי בתוצאה בין סוגי הקמחים. אני אוהבת לעבוד עם קמח רב תכליתי של סוגת או קמח לחם/רב תכליתי של שטיבל.
- הבצק לא אמור להיות דביק. הוא כן אמור להיות מאוד רך ומאוד גמיש, ממש כמו פלסטלינה רכה.
- יצא לכם בצק דביק מידי? אין בעייה, תוסיפו עוד קמח בהדרגה עד שתקבלו בצק גמיש ולא דביק. יצא לכם בצק יבש מידי – תוסיפו מים. בהתחלה זה נראה שהבצק לא יספוג אליו את המים, אבל אחרי לישה טובה הוא סופח את המים ומסתדר.
- מתפיחים את הבצק סה"כ 3 פעמים – פעם ראשונה מתפיחים 1/2 שעה אחרי שלשים אותו 10 דקות במיקסר. את ההתפחה הראשונה עושים בקערת המיקסר. פעם שנייה – מורידים את הנפח ולשים במיקסר עוד 4-5 דקות. אחרי הפעם הזו מעבירים את הבצק לקערה משומנת ומתפיחים שעתיים. הפעם השלישית תהיה אחרי שמעצבים את החלות.
- אפשר להכין את הבצק הזה ידנית וללא מיקסר. יש להקפיד על זמני הלישה (לא קל ללוש כל כך הרבה זמן עם הידיים אבל זה אפשרי בהחלט).
- אני אוהבת לעבוד עם שמרים יבשים. הם זמינים תמיד ונוחים לעבודה. אין בעייה לעבוד עם שמרים טריים. על כל 1 ק"ג קמח שמים 50 גרם שמרים טריים.
- שמרים ומלח הם לא חברים ולכן את המלח נוסיף תמיד בסוף ואחרי לישה של כמה דקות. כדי לא לשכוח את המלח, מומלץ לשים אותו לידנו כבר בתחילת העבודה על הבצק.
- אם רוצים חלה יפה מומלץ מאוד לשקול את הכדורים כך שיהיו שווים בגודלם והרצועות שיהיו כולן באותו אורך. כך נקבל חלה פרופורציונלית ויפה.
- אפשר למרוח את החלה בביצה ושמשום לקבלת מראה מבריק ושחום במיוחד ואפשר לפזר מעט קמח למראה כפרי כמו הלחמניות האלה למשל.
- אפשר להקפיא את החלות אחרי האפייה. הן נשמרות במקפיא שבועיים.
מצרכים ל – 4 חלות בינוניות
בצק מקדים – מכינים לילה לפני
- 1.5 כוסות קמח
- 1/4 כפית שמרים יבשים
- 1 כוס מים
בצק חלה
- שארית הקמח שנותרה לנו בשקית אחרי שהכנו את הבצק המקדים
- 2 כפות שמרים יבשים
- כל הבצק המקדים
- 2 ביצים גדולות
- 5 כפות סוכר
- 4 כפות שמן
- בערך 1 – 1 ורבע כוסות מים
- 1 כף מלח
למריחה על החלות
- ביצה טרופה
- שומשום
אופן הכנה
בצק מקדים: מערבבים יחד קמח, שמרים ומים, מכסים בניילון ומשאירים על השייש כל הלילה.
בצק חלה: שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים ומערבבים.
מוסיפים את הבצק המקדים, ביצים, סוכר ושמן ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה. נותנים לקמח לאסוף את כל החומרים כך שנוכל לראות כמה מים להוסיף. מוסיפים את המים בהדרגה ונותנים לקמח לספוח אליו את כל המים לפני שמוסיפים עוד. רק כך נדע בוודאות כמה מים צריך להוסיף לבצק.
אחרי לישה של 2-3 דקות מוסיפים את המלח.
ממשיכים ללוש סה"כ 10 דקות.
מרימים את וו הלישה, מכסים את קערת המיקסר עם מגבת ומתפיחים חצי שעה.
אחרי חצי שעה לשים שוב את הבצק כ – 2-3 דקות.
משמנים קלות קערה גדולה ומעבירים אליה את הבצק. משמנים אותו מכל הכיוונים, מכסים בניילון ומתפיחים שעתיים.
משמנים קלות משטח עבודה. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל של 100 גרם. לחלות גדולות יותר – כדורים במשקל 150 גרם. משמנים קלות את הכדורים כדי שלא יתייבשו ונותנים להם לנוח 10-15 דקות.
יוצרים מכל כדור רצועה, שכל הרצועות יהיו שוות באורכן. גם לרצועות נותנים לנוח כדי שהגלוטן ישתחרר ואפשר יהיה ליצור כל פעם רצועה ארוכה יותר. מכינים רצועות מכל הכדורים וכשמסיימים חוזרים לרצועה הראשונה שיצרנו ושוב מגלגלים אותה כך שתהיה ארוכה יותר.
קולעים חלות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים של 10 ס"מ אחת מהשנייה.
מתפיחים את החלות הקלועות 40-45 דקות, עד שהן מכפילות את הנפח.
טורפים ביצה ומורחים על החלות ומפזרים שומשום.
אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות כ – 30 דקות עד שהחלה משחימה יפה.
מוציאים מהתנור, מניחים על רשת לצינון ומכסים במגבת מטבח נקייה.
הי,
מכינה תמיד חלות עם הבצק מקדים שלך ויוצא ממש מיוחד,
מתלבטת אם אפשר להכין את זה עם קצת מחמצת במקום הבצק המקדים, (לא נראה לי המחמצת תספיק בלי שום שמרים כי היא לא מספיק חזקה) אבל לא יודעת איך לחשב את הכמויות של המים והקמח, נראה לך יש סיכוי שזה יצליח או שזה מתכון אחר לגמרי..
לא הייתי מכינה חלה עם מחמצת ובטח לא בלי שמרים בכלל. אין לזה שום משמעות בחלה
היי יהודית,
ביום חמים כמו היום יספיק לבצק המקדים 5 שעות מחוץ למקרר?
תודה מראש
אני מכינה בעשר בלילה עד הבוקר
בשביל חלות אישיות , כמה את ממליצה לחלק את בצק בגרמים?
60 גרם
היי,
1.הכנתי את הבצק המקדים בלילה ויש ממנו ריח קצת חמוץ (כנראה מהשמרים) זה בסדר ככה?
2. לגבי הביצים? מה הערך שלהם במתכון? אפשר לוותר עליהן או שחלב? אמרו לי פעם שביצים גורמות ללחם להתייבש יותר מהר או להיות פירורי…
תודה 🙂
היי
ריח חמצמץ קלות זה בסדר
ביצי זה שומן. זה ממש לא גורם ללחם להתייבש אלא להפך.. יש בבלוג מתכונים בלי ביצים
יקירתי! מאז שאני מכינה את הלחמים שלך, כולם, גם עם הקיפולים, גם בתבניות למיניהם, וגם זו כיכבה לי בכמה ערבי שישי וחג, זה 100 אחוז הצלחה!!!
עכשיו מכינה אותה כחלת מפתח!
לשפע נפשי וחומרי, הכל חשוב!
תודה ושבת שלום
איזה כייף לשמוע
תודה ואמן פרנסה טובה לכולם
היי,
אני רוצה להכין את הבצק באמצע שבוע ולאפות בשישי, באיזה שלב ניתן להקפיא את הבצק ? והאם לאחר שהוצאתי להפשרה בשישי יש לבצע התפחה?
עניין של הקפאת בצקים זה תורה בפני עצמה וצריך לדעת כמויות שמרים ותהליך. לא אוכל כרגע להסביר פה את הכל. זה יותר מורכב ממה שזה נראה אם רוצים בסוף להגיע לתוצאה מושלמת
יהודית רוצה להודות לך על המתכון המדהים הזה עם הבצק המקדים. אין ספק שאלו החלות הטובות ביותר שהכנתי! כל כך אווריריות וטעימות.
אני רוצה להכין הפעם חלות ללא ביצים (בגלל אורחים טבעוניים), יש לך מתכון לחלה עם בצק מקדים ללא ביצים?
איזה כייף לשמוע. שמחה שאהבת.
הנה מתכון לחלה טבעונית עם בצק מקדים: https://bit.ly/3VC9thi
היי יהודית 🙂
האם גם בשיא הקיץ (30 מעלות בערך בחדר) להשאיר על השיש או עדיף להכניס למקרר למשך הלילה?
הכנתי ממש בשיא הקייץ והשארתי על השייש
יצא פשוט מושלם והצורות יצאו בול כמו בתמונות בתודה רבה!!!!
איזה כייף לשמוע
היי
עשיתי את הבצק המקדים זה אמור להראות כמו גוש בצק?
שמתי 4 גרם שמרים
210 קמח
ו240 מים
היי דני,
זה אמור להיות בצק רך מאוד
הי,
מה משך זמן האפיה אם אני קולעת חלה אחת מכל הכמות?
האם ניתן להמיר חלק מהשמן בחמאה?
מה ניתן להוסיף בתול החלה חוץ מצימוקים
היי מלי,
לגבי משך האפייה הוא מתארך מעט,
פשוט שימי לב מתי החלה מקבלת צבע יפה.
משמן לחמאה זה חלה אחרת וכנל לגבי צימוקים
היי,
שבוע טוב ?
כבר כמה שבועות מכינה את החלה עם הבצק המקדים, בהחלט אין שום דבר שדומה לה בטעם ובטריות! תודה רבה על מתכון מושלם!!!
שאלה לגבי הבצק עצמו,
כוס מים שלמה נוספת מעבר לבצק המקדים נכון?!
כי גם כשאני עושה קצת פחות מכוס עדיין יוצא לי דביק …
היי עדי,
תודה רבה!
כן, כוס מים נוספת מעבר לבצק המקדים אבל, יש לקחת בחשבון שיש המון גורמים שמשפיעים על מרקם הבצק ולכן אני תמיד כותבת להוסיף ממש בהדרגה ותמיד אם יוצא לך דביק את יכולה לתקן עם עוד קמח.
היי יהודית הכנתי את החלות אך הקרום יצא קשה מדי ועבה מדי יש לך מושג במה יכלתי לטעות? אולי זה שהברשתי את החלות כמה דקות לפני שהכנסתי לתנור?
היי טוהר,
אני מציעה לך לעבור שוב על החמורים ואופן ההכנה ולבדוק מה לא עשית אותו דבר.
זה לא אמור לקרות
היי איך החלה יוצאת לך קצת שרופה למעלה?
היי יעל,
זה לא שרופה זה אפוייה כמו שצריך. יחס נכון של מלח וסוכר ואפייה נכונה
אהלן, יש אפשרות להכין את החלה ללא מיקסר וללוש עם הידיים?
היי אלירן, בוודאי שכן. להקפיד על זמני הלישה
חג שמח ♥
תודה רבה וחג שמח:)
אם אני רוצה להכין חלה מ500 גרם קמח ולא קילו אז לעשות חצי כמות של הבצק המקדים?
היי עדי,
הכל לחלק לחצי
היי יהודית אני רוצה להכין את הבצק המקדים אפשר להשאיר יותר מ12 שעות? כי נגיד אם אני מכינה בלילה אני לא אוכל לאפות אותן בבוקר כי אני עובדת
או שאפשר להשאיר פחות מ12 שעות? נגיד אני מכינה בצהריים ולאפות כבר בערב עצמו? נגיד 8 9 שעות זה מספיק לבצק מקדים?
תודה
היי אילנה,
תכיני בבוקר לפני העבודה ותכיני את הבצק בערב
את יכולה גם להכין בערב ולשים במקרר עד למחרת בערב
היי, האם הבצק המקדים חייב לתפוח 12 שעות או שאפשר גם פחות, נגיד 10, או 9?
אפשר גם פחות כי קייץ – 5-6 שעות
אפשר להשתמש בקמח כוסמין או קמח מלא 80 אחוז? אם כן, צריך לעשות איזה שהן התאמות?
היי הדר,
אין בעייה להשתמש בקמח כוסמין באותם יחסי כמויות. קמח מלא זה סיפור שונה.
תודה על התגובה! מה הכמויות עם קמח מלא? תודה
היי הדר,
לא הכנתי עם קמח מלא ואני די בטוחה שזה ייצא מאוד דחוס. קמח מלא פחות מתאים לחלה לשבת. את יכולה להכין עם כוסמין לבן
תודה על התגובה! מה הכמויות עבור קמח מלא 80 אחוז?
היי, תודה על המתכונים המעולים!
אם אני רוצה להכפיל כמויות אז גם את הבצק מקדים להכפיל?
תודה מראש!
היי רחל,
כן
היי! הכנתי את החלה. יצאה מושלמת!! טיפה הפריע לי טעם וריח חזק של ביצים או שמרים… לא יודעת לשים את האצבע מה בדיוק. אולי עשיתי משהו לא נכון בתהליך?
היי לי, אין לי מושג. אני קונה ביצי משק טריות בדיוק מהסיבה הזו שאני לא אוהבת ריח ביצים. לביצים טריות אין ריח.
אוקיי. תודה. יש לי 2 שאלות נוספות- 1. שבוע שעבר שמתי שתי תבניות יחש בתוך התנור. כמובן שהחום שהגיע לתבנית העליונה והתחתונה לא היה שווה. באיזו דרך את ממליצה לאפות כאשר יש הרבה חלות שתופחות יחד??
2. האם ניתן להשמיט את הביצים במתכון הזה?
אופים כל תבנית בנפרד. אין בעייה חהשמיט את הביצים
שבוע טוב ומבורך הכנתי את הדג טונה לפי המתכון כולם השתגעו עליו תודה רבה לך?
אני רוצה להכין את החלות שלך,באיזה כוס מדידה להשתמש ?? אשמח לתשובה ושוב תודה לך❤️
איזה כייף לשמוע אושרת. אני ממש שמחה שאהבת. כוסות מדידה אוניברסליים
הכנתי לחמניות וגם חלות עם בצק מקדים וזה הלחם הכי טעים שאכלתי אי פעם אני מודה לך ומאחל לך בריאות והמשך עשיה פורחת
תודה רבה יעקב. שמחה מאוד שאהבת
האם בצק מקדים מתאים גם לעוגות שמרים או רק לחלות?
עקרונית רק ללחמים
היי את הבצק המקדים גם מערבבים במיקסר?
לא. ידנית
הכנתי ויצא פשוט מדהים!!!
אני כבר שנים מכינה חלות לשבת, והפעם היה אחרת לגמרי!
מעולה בעיקר לשבתות החורפיות שלוקח לבצק זמן לתפוח כי מדי קר בחוץ, הוא פשוט תפח לגמרי אחרי החצי שעה הראשונה!!!
עשית לנו את השבת – תודה!!
תודה רבה שרה יקרה. שמחה מאוד שאהבת
תודה רבה על מתכון נהדר. מכינה בכל שישי חלות. השינוי היחיד – אצלנו אוהבים את החלות מתוקות (פולנים נו…?)..ולכן הוספתי חצי כוס סוכר. החלות יצאו מעולות
מהמם ורד, הכי כייף זה לקחת בסיס של משהו ולהתאים את הטעמים למה שאוהבים בבית. שמחה שאהבת
אני אוהבת להשתמש בקמח שמרים לחלות שאני אופה.
אפשר להכין מקמח שמרים בצק מקדים? ואם כן – מה הכמויות?
מקמח שמרים אי אפשר להכין בצק מקדים כי אין לך שליטה על כמות השמרים
את הבמק המקדים שומרים במקרר או על השיש ?
על השייש. כתבתי במתכון
תקשיבי, נראה מטורףף!
בצק מקדים מכינים גם בלחם מחמצת? לא הכנתי אף פעם, רק ככה קראתי פעם.
נשמע מעניין מאד
היי אפרת.
תודההה רבה. אפשר להשתמש במחמצת כבצק מקדים. תכיני ותראי את ההבדלים
שלום רב,
נראה נהדר!
האם נראה לך שיכול לעבוד גם עם קמח ללא גלוטן?
תודה.
היי מאיה,
נראה לי שכן
נראה מעולה..לא ניסיתי עם בצק מקדים,אנסה כמובן
אז את חייבת יפצ'וק. עולם אחר ואין דרך חזרה 🙂