אוזני המן מבצק פילו במילוי פרג- קצת יציאה מהשגרה של אוזני המן מבצק פריך. יוצאים אוזני המן קריספיים וטעימים מאוד לאוהבי הפרג.
בתור ילדה לא סבלתי אוזני המן. מבחינתי זו הייתה עוגייה לא טעימה בעליל! בצק עבה מידי עם מעט מידי מלית שגם היא הייתה יבשה. הייתי פשוט בטוחה שאוזן המן היא עוגייה לא טעימה. אז, באותה תקופה, לא הבנתי כלום באפייה, לא הבחנתי בהבדלים בטעם בין מרגרינה לחמאה, הייתי בטוחה שפרג זה מר ומגעיל, בקיצור, לא נגעתי באוזני המן עד ש… טעמתי את אוזן ההמן הכי טעימה שטעמתי אי פעם ששינתה לי לחלוטין את התפיסה לגביה.
זה היה בימים שגרנו במצפה רמון ועבדתי במרכז המבקרים של מכתש רמון. צמוד למקום עבודתי הייתה מסעדה לתיירים שהעסיקה קונדיטורית שהכינה את העוגיות שליד הקפה. הימים היו ימים שלפני פורים. כהרגלי, הזמנתי קפה וליד הקפה קיבלתי אוזן המן קטנטנה, ממולאת בתמרים ואגוזים וזו הייתה האוזן הכי טעימה שאכלתי בחיים. כמובן שביקשתי את המתכון ובמשך שנים גם הכנתי אותו. עם הזמן עשיתי את השינויים והתוספות שלי וזה הפך לגמרי למתכון אחר שכולו שלי.
כל פורים אני מכינה את הבצק הפריך הרגיל שלי עם מגוון מליות. הפעם החלטתי שבא לי לצאת מהקופסה ולהכין אוזני המן מבצק פילו. עקרונית, אני מטורפת על בצק פילו בכל מלית – מתוקה או מלוחה. אני אוהבת שהבצק הוא הכי נייטרלי שיש ואפשר למלא בכל מלית שתעלה על דעתכם וזה תמיד יהיה טעים וקריספי, בדיוק כמו שאני אוהבת.
הפעם מילאתי במלית פרג עסיסית וטעימה. פרט חשוב מאוד, זה לקנות פרג טרי שנטחן לידכם במקום. הסיבה שטעם הפרג היה לי מר בילדות זה כי הפרג היה לא טרי. אם לא משתמשים בפרג מייד- מקפיאים. זה נשמר במקפיא חודשים.
אפשר כמובן למלא בתמרים ואגוזים, בתערובת פיצוחים כמו פה ואפילו בריבת אגוזים וצימוקים או ריבה וקוקוס. אוזני המן בכל הבצקים לא אוהבים מלית "רטובה" או נוזלית. המלית חייבת להיות יציבה וכך האוזניים נשארות סגורות ולא נפתחות במהלך האפייה.
העבודה עם בצק פילו היא פשוטה, רק חייבים להיצמד לכמה כללים ואז השמיים הם הגבול:
- מפשירים את הבצק לילה במקרר.
- כל זמן העבודה, מניחים את העלים על מגבת ומכסים עם מגבת נוספת כדי שהבצק לא יהיה חשוף לאוויר ויתייבש.
- כל עלה חייב להימרח היטב בחמאה/שמן/שמן זית/שמן קוקוס וכו' – תלוי מה מכינים ואם מעוניינים במאפה חלבי או פרווה. אפשר להשתמש גם בתרסיס שמן שזה הרבה יותר נוח לשימוש במקרה של בצק פילו.
- חייבים לעבוד לפחות עם שתי שכבות של עלים אחרת הבצק לא מצליח להחזיק את המלית ועלול להיקרע במהלך האפייה. מעבר לזה, הבצק כל כך טעים ואני אוהבת שיש מספיק בצק ומספיק מלית.
- להכנת צורה משולשת מבצק פילו – מורחים דף אחד בחמאה ויוצרים מלבן על ידי קיפולים של הבצק. הגודל של המאפה ייקבע בהתאם לגודל של המלבן שיצרתם – ככל שהמלבן רחב יותר, כך יתקבל מאפה גדול יותר ולהפך.
אוזני המן מבצק פילו במילוי פרג
המלית פה במתכון מספיקה לכל העלים. אפשר כמובן להכין חצי כמות פרג וחצי כמות מלית אחרת. מהכמות הזו יוצאים כ- 40-50 אוזני המן בינוניים.
מלית פרג
- 1 כוס חלב
- 50 גרם חמאה
- 2 כפות דבש/סילאן
- 1 כוס סוכר
- 1 כוס אגוזי מלך טחונים
- 3 כוסות פרג טחון טרי
- גרידת לימון מלימון שלם
- 3 כפות פירורי עוגיות טחונות (עדיף עוגיות חמאה אבל אפשר פתיבר)
לאוזני המן
- חבילה דפי פילו שהופשרו לילה במקרר
- 100 גרם חמאה מומסת
אופן הכנה
- מלית פרג: מחממים בקלחת חלב, חמאה, דבש וסוכר עד שהסוכר והחמאה נמסים.
- מסירים מהאש ומוסיפים אגוזי מלך, פרג, גרידת לימון ופירורי עוגיות ומערבבים היטב. מצננים במקרר שעה לפחות.
- הכנת אוזני המן: מניחים דף פילו על גבי נייר אפייה ומורחים את כולו בחמאה מומסת. חותכים את הדף לשלושה מלבנים ומקפלים כל מלבן לרוחבו לחצי, כך שנקבל מלבן צר וארוך.
- מניחים כף יפה מהמלית בקצה של כל מלבן ומקפלים מצד לצד למשולש.
- מניחים את כל האוזניים בתבנית אפייה ומורחים בחמאה מומסת.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות עד להשחמה יפה של הבצק.
- מפדרים באבקת סוכר.
עוד כמה קטנות
- האוזניים נשארות טריות כמה ימים טובים בצנצנת אטומה.
- אפשר לשים בקופסה ולהקפיא. זה נשמר חודשים במקפיא.
- אפשר למלא בכל מלית יציבה כגון: תמרים, קוקוס וריבה, קוקוס, אגוזים ועוד.
לאוזני המן במגוון מליות היכנסו כאן
לאוזני המן מבצק חמוציות ובמילוי ריבה וקוקוס היכנסו כאן
לאוזני המן בתחפושת שוקולדית היכנסו כאן
אהבתם את המתכון? אני אשמח שתכתבו תגובה למטה.
בואו לעקוב אחריי באינסטגרם, שם אני מכניסה את העוקבים אליי למטבח בלייב (בסטורי קורים דברים אחרים:))
חפשו אותי באינסטגרם –yehudit_aviv
רעיון נפלא. האם לדעתך יתאים גם לבצק פילאס (רק בגלל שנשאר לי בפריזר)?? או שממש מומלץ פילו??
היי אוסנת, בהחלט מתאים גם פילאס