בתור ילדה/נערה כל מוצאי שבת היינו חותמים בבייגלה רומני שמרחנו בחמאה מלוחה וליד שתינו כוס תה עם נענע מהגינה (מרוקאים או לא??).
"הבייגלה הרומני" כך קראנו למקום הזה. המקום הזה שהיה מעין מפעל, כן מפעל, כי זה אמנם היה ממוקם באזור של מרכז חנויות אבל היה מעין מפעל קטן שנוהל על ידי זוג נשוי, שניהם רומנים כמובן ומאוד מבוגרים (או כך לפחות היה נדמה לי בתור ילדה). "המפעל" היה נפתח כל ערב בסביבות 7 ונסגר בערך בחצות, אבל עיקר העבודה הייתה במוצאי שבת, אז היו משתרכים תורים ארוכים של ילדים שנשלחו על ידי ההורים לקנות בייגלה חמים חמים.
אני זוכרת שהמקום היה ממש ממש קטן, בני הזוג והמקום היו "צבועים" בלבן מענני הקמח שהיה עף לכל עבר. את הבצק הכינו מהתחלה ועד הסוף בידיים (היום אני מבינה שזה מטורף להכין כמויות כאלה ידנית) הייתה קערה ענקית ללישת הבצק ועוד קערה ענקית עם מים רותחים ותנור די גדול אבל ישן נושן. וכך, כל מוצאי שבת הגענו הרבה לפני צאת השבת כדי לתפוס תור ולהיות ראשונים, אבל יחד איתנו היו עוד הרבה שהגיעו וכך היינו מחכים לפעמים שעה שלמה בסבלנות לבייגלה שיצא לוהט מהתנור. את הבייגלה העגולים היו שוזרים בתוך חבל כמו שרשרת של בייגלס וכל אחד היה מקבל את הטעם המועדף עליו – שומשום או מלח גס (אני מחובבי המלח).
מכינים בצק שיהיה קשה ולא רך, אחרי התפחה הוא מתרכך וקל לעבוד איתו. מחלקים לכדורים במשקל 100 גרם ומכל כדור יוצרים רצועה ארוכה ודקה
את הבייגלה הרומנים הכנתי כבר כמה וכמה פעמים והפעם הראשונה הייתה לפני מלא שנים, עוד לפני עידן תכניות הבישול, הפייסבוק והאינסטגרם ממתכון שמצאתי באיזה עיתון ויצא מוצלח מאוד. מאז עברו הרבה מים בנהר ואני כבר יודעת לחבר ולהמציא מתכונים לבד. את המתכון הזה הכנתי פעמיים כדי להגיע לתוצאה מושלמת מבחינתי והרי הוא לפניכם אחרי כל הניסיונות.
הבייגלס יצאו מושלמים אבל לעולם לא יהיה להם את הטעם והריח המיוחדים שהיה לבייגלה הרומני אי שם בשנות השבעים באשקלון עיר הולדתי, אבל זה לחלוטין טעים מאודדד ומעורר בי פרצי נוסטלגיה (ואני הכי לא נוסטלגית).
בייגלה רומני או פרעצלס (קריספיים מבחוץ ורכים מבפנים)
מצרכים לכמות של כ -15-20 בייגלס
- 1 ק"ג קמח רגיל
- 2 כפות שמרים יבשים
- 6 כפות סוכר חום
- 1/4 כוס שמן קנולה
- כ – 2.5 כוסות מים פושרים
- 1 כף שטוחה מלח
לבישול
- 8 כוסות מים
- 2 כפות סודה לשתייה
- 1/2 כוס סוכר חום/2 כפות מולסה
למריחה
- 1 ביצה
תוספות
- שומשום
- זעתר
- מלח גס
אופן הכנה
- לשים בקערת המיקסר קמח ושמרים ולערבב יחד.
- להוסיף סוכר ושמן ולהתחיל ללוש על מהירות נמוכה.
- להוסיף מים בהדרגה וללוש 5 דקות. הבצק לא אמור להיות רך אלא מעט קשה, כך שלא להוסיף מים ברגע שהבצק מתאחד, גם אם הוא לא נראה אחיד ויפה.
- להוסיף מלח וללוש עוד 3 דקות.
- להעביר לקערה משומנת קלות ולכסות בניילון נצמד. להתפיח כשעה עד להכפלת הנפח.
- להוריד לבצק את הנפח ולחלק אותו לכדורים במשקל של 100 גרם ליחידה ולהניח על משטח משומן קלות עד שמסיימים את כל הכדורים. לתת לכדורים מנוחה של 15 דקות.
- לשמן קלות את השייש וליצור בייגלס.
- לחמם תנור לחום של 200 מעלות.
- לשים בסיר את המים, הסודה לשתייה והסוכר ולהביא לסף רתיחה.
- לבשל כל בייגל כ- 20 שניות, להוציא בעזרת כף מסננת ולהניח על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- למרוח ביצה, לפזר תוספות ולאפות כ- 15 דקות עד שהבייגלס שחומים יפה, קריספיים ומוכנים.
עוד כמה קטנות
- הבייגלס הכי טעימים כשהם חמים אבל תמיד אפשר לתת להם חימום קל בתנור והם חוזרים להיות קריספיים חזרה.
- אפשר ורצוי להקפיא את הבייגלס וכשרוצים לאכול, להפשיר ולחמם קלות בתנור כדי להחזיר להם את הקריספיות.
הבייגלה היו מצוינים, הן במרקם והן בטעם. מחלק מהבצק הכנתי גם רוגלעך קינמון, רדדתי, מרחתי חמאה מומסת ופיזרתי תערובת קינמון, גלגלתי, קשרתי ובישלתי לפי ההוראות. לאחר הבישול מרחתי חמאה מומסת שוב ופיזרתי תערובת קינמון (בנוסף למה שכבר גולגל פנימה) – הכל יצא מושלם בדיוק כפי שדמיינתי! תודה רבה על מתכון מוצלח ביותר, שמחתי להכיר את האתר:)
אני שמחה שהצליח לך בסוף מה שרצית
הכנתי היום. יצא מ ד ה י ם. כמה דברים: זמן האפייה היה ארוך יותר, בעצם הייתי צריכה 220 מעלות, לפחות חלק מהזמן. כמו כן, אני ממליצה לשים תבנית קטנה עם מים בתחתית התנור. סה משפר את האפייה.https://www.instagram.com/p/B-kaGL1gmlY0Onm1EtvbrR5ouV9CaL6Lkx5_nA0/?igshid=g21yh9htu14m
תודה תמי כייף לשמוע
היי, אני מאוד נהנית מהמתכונים שלך, תודה!
שאלה, אני רגילה לעבוד עם שמרים טריים, אז בכמה שמרים טריים צריך להשתמש במתכון זה? תודה רבה
היי סלעית,
אני ממש שמחה לשמוע. תודה רבה.
תמיד על קילו קמח – 50 גרם שמרים טריים. זה היחס
הי, מרגש לקרוא , 2 האנשים שאת מדברת עליהם הם סבא וסבתא שלי. 2 אנשים מדהימים…המתכון עבר בירושה לאבא שלי שיש לו מאפיה.
הבייגלים שלך נראים מדהימים
מרגש אותי לדעת שקראתם ושהבייגלה המפורסם עדיין חי וקיים ובהזדמנות הראשונה אני אגיע אליכם. איפה נמצאת היום החנות?
אני ממש מתרגשת מהתיאור שלך וכ"כ מקווה שזה זה. גם לנו בצפת היה זוג מבוגרים עם מאפיה בחור נידח שהיו מכינים בייגלה כזה מיוחד. אין ילד בצפת שלא היה מכיר אותם. הם היו יושבים בכניסה לקופ"ח ובמרכז העיר ולקנות בייגלה אצלהם היה צו'פר אמיתי. הם כבר מבוגרים מאוד ולא מכינים אבל להרבה צפתים נשאר הטעם שלהם.
נראה לי אני שמה קישור למתכון שלך בקבוצות בפייסבוק 🙂
תודהההה אורנה. שמחה לרגש אותך. הזוג המבוגר שאני מדברת עליו הוא מאשקלון……. וגם הם ישבו ליד קופת חולים 🙂 תודהה על השיתופים. אני אשמח לדעת באיזה קבוצות שיתפת
קראתי את הדברים שכתבת בנוסטלגיה עצומה, תוהה לעצמי האם בכל עיר בארץ היתה אי פעם בשנות השבעים מאפייה של בייגלה רומני? האם בכל המאפיות היו שוזרים אז בייגלה בחבל, כמו שזכרתי? התיאורים היו בדיוק אלו של ילדותי, איזו נוסטלגיה! ואז הגעתי לסוף והבנתי שאנחנו אכן מאותו "הכפר". תודה על הזריקה אחורה ועל המתכון שינוסה בקרוב מאד.
יש מצב שכן לא?
את מאשקלון??
נשמע טוב,עדיין לא הכנתי
זה מעולה. ממש עכשיו הוצאתי מהמקפיא וחיממתי. יוצאים כמו חדשים