מאפה גבינות ותרד יווני או כמו שהיוונים קוראים לו – ספנקופיטה. בצק פילו קראנצ'י עם מלית גבינות רכה זה הביס המושלם!
ארוחות חלביות הן הפייבוריטיות שלי. זה אולי יישמע לכם מוזר אבל כשאני ממש רעבה אני מפנטזת על סלט גדול עם ירקות טריים, גבינות טובות ליד ולחם כפרי טוב. אני גם חובבת רצינית של מאפים ובורקסים הם החטא הקולינרי שלי 🙂 בורקס חם זה משהו שממש קשה לי לעמוד בפניו, אז לרוב אני נמנעת מלהכניס אותו הביתה או להכין.
המטבח היווני הוא אחד המטבחים הכי אהובים עלינו בבית. כשאני מחליטה לפתוח את הטברנה שלי וזה בדרך כלל קורה בשבתות בבוקר, כולם מסתובבים סביבי במטבח חסרי סבלנות, מרחרחים, חוטפים טעימות ומלחיצים שאסיים כבר. ואז, מגיע הרגע שבו אני עורכת את השולחן ולמרות שכולם רעבים ומחכים כבר לטרוף את האוכל, הם שולפים את הטלפונים ומתחילים בסדרת צילומים שלא הייתה מביישת ירחון קולינרי. כולם נדבקו בחיידק ומבינים שלפני שאוכלים – מצלמים!
אז מה כל כך קוסם לנו באוכל היווני וביוון בכלל? אנחנו מתים על יוון! אנחנו מטורפים על האוכל היווני שמאוד מזכיר את האוכל הישראלי שמורכב מהמון ירקות טריים, גבינות ושמן זית. פותחים שולחן, מלא צלחות של מאזטים, מוזיקה יוונית ברקע, אוזו למצב רוח, מדמיינים שאנחנו מול חוף הים ואוכלים לנו סיגה סיגה -לאט לאט כמו שאוכלים היוונים. כנסו כאן לטברנה קודמת שלנו וכאן לעוד טברנה.
שיתופי פעולה עם גבינות "פיראוס" תמיד שולחים אותי שוב ליוון וטברנה חדשה יוצאת לדרך. הפעם הכנתי מאפה גבינות ותרד שנקרא ביוונית ספנקופיטה. אגב, אני מטורפת על השפה היוונית, יש לה צלילים מהממים וכל פעם שאנחנו נוסעים לחופשה ביוון, בא לנו לגור שם.
מתחילים עם טיגון קל של עלי תרד ובצל ירוק – בשמן זית כמובן. מעבירים לקערה וסוחטים קלות
מניחים בקערה סוחטים ממש קלות
מוסיפים גבינות שיש בבית. אני הוספתי פרמזן, מוצרלה ועמק. מוסיפים גם פירורי לחם שיספחו את הנוזלים שנשארו ומערבבים
מוסיפים קוביות בולגרית של פיראוס, מתבלים במלח ופלפל שחור ומערבבים בעדינות בלי למעוך את הגבינה.
בצק פילו הוא אחד הבצקים הכי טעימים בעיני ואני הכי אוהבת להכין ממנו מאפים. העלים שלו קריספיים בדיוק כמו שאני אוהבת ועם המלית הרכה זה הביס המושלם. אל תחששו לעבוד עם בצק פילו, יש לעמוד בכמה כללים פשוטים והתוצאה מושלמת.
כמה כללים לעבודה עם בצק פילו:
- מפשירים את בצק הפילו כמה שעות ורצוי לילה שלם במקרר.
- בצק הפילו הוא נטול שומן לחלוטין ולכן יש לו נטייה להתייבש מהר באוויר ולהישבר, לכן, כשעובדים עם הבצק צריך לדאוג ששאר הדפים שלא עובדים איתם יהיו מכוסים במטלית.
- חובה למרוח כל דף בשמן/חמאה אחרת הדף מתייבש ולא ניתן לעבוד איתו.
- אופים את המאפים לצבע שחום עמוק כדי לקבל מאפים קריספיים.
ממסים יחד חמאה ושמן זית למריחה על בצק הפילו
מורחים את יריעת הבצק בשמן זית וחמאה
מניחים מהמלית במרכז הפילו
מתחילים לכווץ את הדף משני הצדדים לכיוון המרכז ומשבללים
הכנתי לכם גם סרטון באווירה יוונית כדי שתבינו בדיוק איך מכינים את השבלולים
בצק קריספי, מלית גבינה רכה = ביס מושלם!
כדי שיהיה מעניין הכנתי עוד כמה מאזטים כמו חציל מטוגן בשמן זית, מונח על יוגורט מתובל וגם עגבניות שרי צלויות. זה יצא טעיםםם בטירוף.
פורסים פרוסה עבה של חציל, חורצים אותה בעזרת סכין (לא עד הסוף), מפזרים עליו מלח ומשאירים מינימום שעתיים לפני שמטגנים מחממים שמן זית במחבת מטגנים את החציל על להבה נמוכה כ-10 דקות עד שהוא מזהיב ומתרכך הופכים את החציל ומטגנים עוד כמה דקות
צולים ליד החציל גם עגבניות שרי חצויות . שמים בקערה 1 יוגורט 3% + 1שן שום כתושה. מתבלים במלח ופלפל שחור ומניחים בצלחת רחבה. מניחים מעל היוגורט את החציל המוכן. מפזרים בצל ירוק קצוץ ומניחים את העגבניות הצליות על היוגורט. זה טעיםםםם כל כך.
מאפה גבינות ותרד יווני – ספנקופיטה
לפני שמתחילים
*ערבבתי לתוך עלי התרד תערובת של גבינות שהיו לי בבית. תרגישו חופשי להוסיף כל סוג של גבינות קשות שיש לכם בבית.
*הגבינה הדומיננטית במאפה היא קוביות בולגרית שאותה השארתי שלמה ולא מעכתי כדי לקבל בכל ביס קוביית גבינה.
*אני ממליצה להכין את המאפה בכלי פיירקס שקוף. זה נוח לאפייה כי רואים את ההשחמה דרך הכלי וזה גם מאוד יפה להגשה.
*ניתן בקלות לחלץ את כל המאפה בשלמותו מהתבנית במידה ולא מעוניינים להגיש בתבנית עצמה.
מצרכים לתבנית פיירקס אובלית/עגולה בקוטר 26-28 ס"מ
- 7-8 דפי פילו מופשרים כמה שעות במקרר
- 600 גרם עלי תרד שטופים
- 4 גבעולים בצל ירוק
- 200 גרם תערובת גבינות קשות (אני שמתי פרמז'ן, מוצרלה ועמק)
- 1 קופסת קוביות בולגרית 5% של פיראוס
- 2 כפות פירורי לחם
- מלח
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1/4 כוס שמן זית לטיגון התרד
- 1/4 כוס שמן זית + 50 גרם חמאה למריחה על הבצק
אופן הכנה
- מכינים את המלית: מחממים 1/4 כוס שמן זית בסיר רחב ושמים בתוכו את עלי התרד ובצל ירוק קצוץ גס. מטגנים 6-7 דקות עד שהעלים עטופים בשמן ואיבדו מעט מהנפח שלהם. מעבירים את העלים לקערה ומקררים. כשהעלים התקררו מעט, סוחטים אותם קלות עם הידיים אבל לא מועכים מידי.
- מוסיפים 200 גרם גבינות מגורדות, מוסיפים גם פירורי לחם, מלח ופלפל שחור ומערבבים יחד. הכי נוח זה לערבב עם הידיים אבל לא מועכים מידי את העלים.
- מוסיפים קוביות בולגרית ומערבבים עם כף בעדינות שלא למעוך את הגבינה.
- מכינים את המאפה: ממסים חמאה ומערבבים עם שמן זית. משמנים היטב את תבנית האפייה. מניחים על התבנית שני עלים שלמים שיהוו את הבסיס למאפה ומשמנים אותם בעזרת מברשת.
- על נייר אפייה מניחים דף אחד של פילו ומשמנים אותו היטב. בזמן שעובדים על הדף, דואגים ששאר הדפים יהיו מכוסים במגבת מטבח.
- מניחים מהמלית לרוחב הדף במרכז. מכווצים את הדף משני הצדדים לכיוון המרכז כמו מניפה ומגלגלים לשבלול. הגודל של השבלול יהיה תלוי בכמות במלית שתשימו. ככל שתשימו יותר מלית, השבלול יהיה גדול וגס יותר. תבחרו את הגודל המועדף עליכם. מכינים כך עד שמסיימים את המלית והתבנית התמלאה בשבלולים.
- אופים בתנור שחומם מראש ל – 170 מעלות 50-60 דקות, עד שהמאפה משחים היטב מכל הצדדים.
- מוציאים מהתנור, מקררים 5 דקות ומגישים. המאפה נחתך בקלות וניתן גם לחלץ אותו בשלמותו מהתבנית ולהגיש על צלחת הגשה.
הי האם ניתן לשים את התרד בלי לאדות מל הגז? כי אני לא מדליקה גז בשבת..
היי בהחלט כן. אין בעייה
יאסו !! חגיגה יוונית טעימה טעימה פוסט מעלף תענוג מוכשרת ???
תודהה אהובתי