ריבת תותים ביתית שמכינים בקלות ובזמן קצר יחסית. מנצלים את שיא עונת התותים ולפני שהם נעלמים מכינים כמה צנצנות ושומרים כל השנה
![ריבת תותים](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/thumbs/DSC_0009-ערוך-30-3cx15bitjofsef04a6bif4.jpg)
![](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/DSC_0001-ערוך-16-683x1024.jpg)
התותים הם הפרי הכי אהוב עליי בעולם (בעצם גם האננס הטרי :)). הצבע החושני והסקסי שלהם משתלב לי מעולה כמעט בכל דבר – תותים בשמנת חמוצה וסוכר (כן!) זה אחד הדברים הטעימים שאני מכינה וכשיש בננות בשלות אז הן מצטרפות לחגיגה, תותים בקצפת (ברור), תותים עם עוגות גבינה (איך לא?), תותים ובלסמי – רוטב טעים בטירוף שנוביק שלי מכין ומשתלב לנו מעולה גם בבשר וגם בקינוחים…בקיצור – החיים שלנו תותים 🙂 בעיני, ריבת התותים היא מלכת הריבות, זו שחייבת להיות בבית. ממש בתקופה הזו המחירים שלהם צונחים והשוק מלא בתותים אדומים, מתוקים ובשלים ולפני שהם נעלמים לנו לעוד שנה, אני קונה כמה וכמה קילוגרמים של תותים, חלק אני מקפיאה שלמים, חלק אני טוחנת ומקפיאה ומהרוב אני מכינה ריבה ביתית טעימה וממכרת.
![](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/DSC_0006-ערוך-30-683x1024.jpg)
ריבת תותים היא יחסית קלה מאוד להכנה, התותים שומרים על צורתם השלמה וגם הטעם שלהם נשמר. כיוון שהסוכר משמש בריבות כחומר משמר, היחס במקרה הזה יהיה על כל 1 ק"ג תותים 800 גרם סוכר.
![](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/DSC_0015-ערוך-34.jpg)
אמנם זו ריבה קלה להכנה אבל כיוון שהתותים מפרישים המון המון נוזלים, זה נראה כאילו שהריבה לא הולכת להקריש ואפשר לטעות ולבשל אותה יתר על המידה, מה שיגרום לתותים להימעך, לאבד את הצבע האדום העמוק שלה וגם את הטעם. לכן, רצוי וכדאי להכין לא יותר מ- 2 ק"ג תותים בכל פעם ולהשתמש בסיר גדול ושטוח כך שהבישול יתפזר לרוחב והנוזלים יתאדו מהר יותר.
![](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/DSC_0025-ערוך-34-683x1024.jpg)
בטח תרצו לדעת ש….
חוץ מזה שריבת תותים טעימה בטירוף, תות השדה מהווה גם מקור טוב לוויטמין C, לוויטמין A ולוויטמינים מקבוצת B. הוא עשיר באשלגן, ברזל וסידן ודל בקלוריות: 26 קלוריות ל-100 גרם תות-שדה (מזל).
אחרי שחפרתי הגיע זמן מתכון. אני אתן פה מתכון לק"ג אחד של תותים. אני ממליצה להכין כמות גדולה ולשמור בצנצנות מעוקרות. הריבה נשמרת שנה שלמה ואפילו יותר. איך מעקרים צנצנות? זה פשוט. מרתיחים מים בסיר גדול ומכניסים את הצנצנות והמכסים לרתיחה של 5 דקות בסיר. את הריבה מכניסים לצנצנת כשהיא רותחת וסוגרים מייד. שומרים במקום קריר וחשוך, למשל, בארון מטבח כשהצנצנת עומדת הפוכה.
![](https://www.yehudit-aviv.co.il/wp-content/uploads/DSC_0016-ערוך-35.jpg)
ריבת תותים
לפני שמתחילים
- מומלץ לבשל את ריבת התותים בסיר גדול ורחב כדי לזרז את הבישול ושהריבה תשמור על הצבע שלה. את התוצאה הסופית של סמיכות הריבה אפשר לראות רק אחרי שהיא קרה לחלוטין.
- כדי לשמור על הצבע האדום העז של הריבה, צריך לבשל אותה באופן כזה שהיא תסמיך כמו שריבה צריכה להסמיך ומצד שני שלא תאבד את הצבע האדום המהמם שלה. אמנם שנים הכנתי בלי פקטין אבל כבר שנתיים אני מכינה עם פקטין והתוצאה הרבה יותר טובה. פקטין קונים בחנויות תבלינים טובות ובחנויות שמתמחות במוצרי אפייה כמו ספייסס או לגעת באוכל.
- אני ממליצה להכפיל כמויות ולשמור בצנצנות מעוקרות. הריבה נשמרת שנה שלמה ואפילו יותר. איך מעקרים צנצנות? זה פשוט. מרתיחים מים בסיר גדול ומכניסים את הצנצנות והמכסים לרתיחה של 5 דקות בסיר. את הריבה מכניסים לצנצנת כשהיא רותחת וסוגרים מייד. שומרים במקום קריר וחשוך, למשל, בארון מטבח כשהצנצנת עומדת הפוכה
מצרכים לצנצנת גדולה
- 1 ק"ג תותים
- 800 גרם סוכר
- 1 לימון שטוף ופרוס
- מיץ מלימון טרי שלם
- 1/2-1 כפות פקטין + 1/4 כוס סוכר
אופן הכנה
- שוטפים את התותים היטב ונפטרים מהגבעול והעוקץ.
- שמים את התותים בסיר רחב ושטוח ושופכים עליהם את הסוכר, מערבבים בעדינות שלא למעוך את התותים ומשאירים כך כמה שעות ורצוי לילה.
- שוטפים את הלימון ופורסים לפרוסות דקות, מוסיפים לסיר.
- מעבירים את הסיר לגז ומבשלים 35-40 דקות על אש בינונית – גבוהה עד שהרוטב מצטמצם מעט ומתחילות לבעבע בועיות קטנות. חשוב לשים לב בשלב הזה שלא לאבד את הצבע האדום העז של התותים.
- מוסיפים את מיץ הלימון
- מערבבים את הפקטין עם הסוכר ומבשלים עוד 10 דקות.
- הריבה מסמיכה מעט, כשהיא חמה היא נראית מאוד נוזלית אבל אחרי שהיא תתקרר לחלוטין היא תקריש.
- מעקרים צנצנת ומעבירים את הריבה הרותחת לצנצנת. לסגור ולשמור כשהצנצנת עומדת הפוכה על הראש.
עשיתי גם את המתכון ופשוט פיזרתי את הפקטין בסיר וגם לי הם הפכו לגושים לא נעימים שאי אפשר היה להמיס. שווה אולי להמיס יחד עם המיץ לימון מחוץ לסיר כי זה עושה גבישים.
היי אמילי,
חידדתי את אופן ההכנה. תערבבי עם עוד מעט סוכר ואז לריבה וזה אמור לפתור את זה. בכל מקרה לא אמורים להיות גושים
היי,
אין לי פיקטין .
הוא חובה?
כל רכיב במתכון זה כדי שייצא הכי מושלם שאפשר. לא בעייה היום לקנות חומרי גלם בחנויות אפייה ואפילו בחנויות תבלינים טובות. אז כן, ממליצה לקנות. למה? כי תותים מפרישים המון נוזלים ועד שהריבה תצטמצם כל הצבע המהמם שלה יהפוך לחום במקום שיישאר אדום. לכן משתמשים בפקטין שיש לו יכולת הסמכה ואז מקבלים ריבה סמיכה עם צבע אדום של תותים ועם טעם של תותים
הי,
האם אפשר להכין עם תותים קפואים?
עקרונית כן, רק צריך להפשיר אותם במסננת שיגירו את הנוזלים
שלום.
בנושא הפקטין. אם מוסיפים אותו לריבה בעת הבישול הוא נוטה ליצור גבישים שאי אפשר להפטר מהם. מישהו הסביר לי שעדיף לערבב עם הסוכר לפני שמוסיפים אותו לפרי ביחס של כף לכל ק"ג פרי. אין לי עדיין ניסיון בשימוש בפקטין. מה דעתך?
בנושא ריבת התות. מנסיונות (כושלים ומוצלחים בעבר) למדתי שכדאי לסנן את הנוזלים המופרשים מהפרי ולצמצם אותם, ורק אח"כ להוסיף את הפרי. (אני נוהג כך גם בריבות אחרות). זה מונע מהפרי להשרף ולהפוך סמרטוטי.
ניסית פעם שיטה כזו ?
היי אלישע,
1. אני תמיד תמיד כותבת את המתכון בדיוק כפי שהכנתי אותו. הפקטין לא משאיר גבישים. הריבה בתמונה הוכנה לפי המתכון ואין גבישים. אם אתה חושש אתה יכול לערבב עם סוכר.
2. ריבת תותים היא הכי טריקית. כדי להגיע לריבה מושלמת (ואני מכינה ריבות שנים על גבי שנים) זה המתכון שהגעתי אליו אחרי אינספור פעמים שהכנתי ריבת תותים. סיר הכי רחב שיש וכמות לא גדולה של תותים כדי שהיא תצליח להפוך לריבה ועדיין לשמור על הצבע והטעם. אני לא מסננת את הנוזלים. הפקטין מקריש אותם והם חלק מהריבה.
3. רק בריבת תותים אני משתמשת בפקטין. כל שאר הפירות לא בעיתיים.
מקווה שעניתי לך על השאלות