תבשיל של נתח אוסו בוקו עם בצלים, שזיפים ויין,שמתבשל שעות על הגז או בתנור עד שהבשר הופך רך כמו חמאה ומקבל צבעים עמוקים וטעמים שמקבלים רק בצורת בישול הזו.
אל תחששו מהתבשיל שאולי נראה מורכב להכנה, הוא הכי פשוט ולוקח 10-15 דקות הכנה ואת כל השאר עושה הזמן, על הגז או בתנור.
התוצאה כל כך טעימה שאף אחד על השולחן לא יישאר אדיש לתבשיל הזה
בערב ראש השנה נוהגים לאכול מאכלים מיוחדים ולכל מאכל יש מאפיין שמתקשר באופן סמלי לשנה החדשה. בעדות מסוימות, כמו אצל המרוקאים למשל (אנחנו) נוהגים שלא להניח על שולחן החג מאכלים חמוצים, מרים וחריפים אלא להרבות באכילת מאכלים מתוקים כדי להתחיל את השנה החדשה ברגל ימין. אצלנו יש תבשילים שהם ייחודיים לראש השנה ולאירועים מיוחדים שמחים. התבשיל שהכנתי מככב אצלנו על שולחן החג כל שנה ולא משנה איזה עוד תבשילים אני מכינה. אמא שלי מכינה את התבשיל עם בשר כבש טרי. אמנם אצלי במשפחה אוהבים כבש אבל אני אישית לא אוכלת (סיפור ארוך שאולי פעם אני אספר פה), אז הכנתי עם נתחים של אוסו בוקו טרי של "אדום אדום" עם הרבה בצל ושזיפים שמתבשל שעות על הגז או בתנור, עד שמתקרמל ומקבל צבע וטעם מטורפים.
אוסו בוקו (מאיטלקית: Osso buco, עצם חלולה) הוא למעשה סוג של תבשיל איטלקי, מהעיר מילאנו בחבל לומברדיה שמתבשל ביין למשך כמה שעות עד שהבשר מתרכך כמו חמאה. זה אחד הנתחים שאני הכי אוהבת להשתמש בהם בתבשילי קדירה ארוכים. הוא רך כמו חמאה, יש לו שומן אבל במידה והעצם מוסיפה לו עוד מימד של טעם ומסמיכה את הרוטב. את התבשיל אנחנו מגישים עם קוסקוס מתובל בקינמון ומעט סוכר חום, מעל מפזרים שקדים מטוגנים בשביל הקראנץ', כמובן שאפשר להגיש גם עם אורז חגיגי.
אם זה נראה לכם מורכב או מסובך מידי, אל דאגה! לוקח בדיוק 10 דקות להעמיד את הסיר על האש ואז להמשיך עם ההכנות האחרות של החג. אפשר להכין יום יומיים מראש ולשמור במקרר, הטעמים רק משתבחים להם, בקיצור, זה תבשיל לא מפונק, טעים בטירוף וקל להכנה. העבודה הכי קשה בתבשיל הזה זה קילוף הבצל שגם לזה יש לי טיפ בשבילכם לקילוף קל, מהיר ובלי דמעות.
אז מה צריך כדי להכין בשר עם בצל ושזיפים ביין לבן? אין טוב ממראה עיניים
את רוב העבודה עושה הגז או התנור
אם אתם חוששים להכין גרגרי קוסקוס, אל חשש, הכנתי לכם סרטון (לחצו פה לסרטון הדגמה להכנת קוסקוס ביתי בערוץ היוטיוב שלי שמסביר בדיוק איך מכינים וכמובן שיש מתכון כתוב שישלים את הסרטון
בשר עם בצל ושזיפים ביין לבן
לחצו פה לסרטון הדגמה בערוץ היוטיוב שלי
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
- את התבשיל הזה לוקח 10 דקות להכין, את כל שאר העבודה עושה הגז או התנור.
- את התבשיל הזה מבשלים בסיר שטוח יחסית ולא עמוק.
- אוסו בוקו זה הנתח הכי מתאים בעיני לתבשיל הזה כי הוא מגיע כבר עם עצם שמוסיפה המון טעם וסמיכות, הוא רך כמו חמאה וטעים מאוד מאוד.
- אפשר להוסיף בנוסף לשזיפים גם משמשים ותאנים מיובשים.
- אפשר להגיש עם אורז חגיגי במקום עם קוסקוס.
- אל תוותרו על היין בתבשיל הזה, הוא מוסיף כל כך הרבה טעם. שימו רק יין לבן שטעים לכם לשתות כי יין שלא טעים לכם, לא יהיה טעים גם בתבשיל וזה אגב נכון לכל חומר גלם ששמים באוכל.
- טיפ לקילוף בצלים בקלות: יום לפני שרוצים לבשל משרים את הבצלים במי ברז, פשוט שמים אותם בקערה גדולה וממלאים מים מעליהם. למחרת הם מתקלפים בקלות ובלי דמעות.
מצרכים לסיר גדול
- 1.5- 2 ק"ג אוסו בוקו טרי של "אדום אדום"
- 1/3 כוס שמן זית או כמות שתכסה את בסיס סיר הבישול
- 10 בצלים גדולים
- 1.5 כפות סוכר חום בהיר
- 2 כוסות יין לבן טעים!
- 6 עלי דפנה
- 10 גרגרי פלפל אנגלי
- 2 מקלות קינמון
- 1 כפית מלח
- 1 כפית פלפל שחור
- 1 כפית זנגביל טרי מגורר
- 20 שזיפים מיובשים מגולענים
אופן הכנה
מתחילים בקילוף הבצלים: קולפים את הבצלים ופורסים אותם לפרוסות בינוניות.
מטפלים בשזיפים: משרים את השזיפים במי ברז מתחילת הבישול ועד שצריך להשתמש בהם.
מתחילים: מחממים שמן זית בסיר, מכניסים את נתחי הבשר אחד אחד וצורבים כמה דקות טובות מכל הצדדים עד שהם משחימים יפה. כשהבשר קיבל צבע שחום יפה מוציאים אותו מהסיר לכלי ומכניסים לסיר את הבצל הפרוס יחד עם הסוכר. מכסים את הסיר ומבשלים במשך כ – 30-40 דקות על להבה בינונית כשמידי פעם מערבבים, עד שהבצל מתחיל להתקרמל ולקבל צבע זהוב.
מוסיפים לסיר את היין, את עלי הדפנה, הפלפל האנגלי (מומלץ לשים את הפלפל האנגלי קשור בבד גאזה ולהניח בתבשיל על מנת שלא ניתקל בו באחד הביסים), מקלות קינמון, מלח, פלפל שחור וזנגביל מגורר. מערבבים היטב ומחזירים את הבשר לסיר.
מנמיכים את הלהבה להכי נמוכה ומבשלים 3-4 שעות, עד שהבשר רך לחלוטין והתבשיל מקבל צבעים עמוקים שחומים. אם מבשלים בתנור – מחממים תנור לחום של 150 מעלות ומניחים על רשת בשליש התחתון של התנור ומבשלים עד שהבשר רך.
בשלב הסופי של הבישול טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול בהתאם לטעם האישי. אם חסר מלח או פלפל שחור, זה הזמן להוסיף.
מוסיפים לסיר גם את השזיפים ומבשלים עוד 20-30 דקות.
התבשיל מוכן כשרוב הרוטב מסמיך ויש לו צבע מדהים.
מגישים עם קוסקוס מתובל במעט קינמון וסוכר חום ועם שקדים פרוסים מטוגנים קלות. אני לא כותבת כמויות של סוכר וקינמון כי זה לחלוטין עניין של טעם, ממש כמו מלח וסוכר. תתחילו מכמות קטנה ותוסיפו עד שיהיה לכם טעים. כנסו כאן למתכון המלא של הקוסקוס.
המתכון בשיתוף "אדום אדום"
ג'ודי שלום,
הכנתי אתמול את המתכון שלך לליל הסדר ויצא פשוט נפלא, הבשר היה רך ממש נימוח בפה, התבשיל כולו ארומטי מאוד ומרשים, האורחים ליקקו את האצבעות, תודה רבה לך.
מעתה אמשיך לעקוב אחרי הבלוג שלך לעוד מתכונים, לא הכרתי אותו לפני כן!
מאחלת לך חג שמח.
רחלי
איזה כייף רחלי
תודההה וחג שמח
יש אפשרות להוסיף תפוא/בטטה? אם כן באיזה שלב בבישול?
היי ענבר, בטטה מתאימה פה, תפוח אדמה ממש לא מתאים. את יכולה להוסיף בשלב החזרת הבשר לסיר (כששמים את היין והתבלינים). כדי שהבטטה תישאר בשלמותה ממתיצה להכניס לתנור ולא לבשל על הגז.
היי,
אני נהנית מאוד מהמתכונים שלך ההסברים הנפלאים והתמונות יאמי(:
שאלתי היא האם ניתן להשתמש בבשר כתף במקום אוסו בוקו?
היי פנינה
אפשרי בהחלט אך ממליצה לא לוותר על עצמות שמוסיפות המון טעם
האם אפשר לוותר על הקינמון? התבשיל נראה מדהים אבל אני אלרגית לקינמון.
היי מירב,
ברור שתשמיטי אם את אלרגית
חג שמח
היי יהודית,
המתכון נראה טעים ומיוחד. כמה זמן בערך צריך להיות בתנור? והאם ניתן לשים את הבשר בשתי שכבות בסיר? (אחד על השני). תודה
היי מירב,
ארבע – חמש שעות
שלום יהודית ותודה רבה על עשיית חיים קלים וטעימים יותר!
לגבי המתכון הזה
יש לי קילו אוסבוקו להפחית בכמויות של מצרכים או שהכל נשאר אותו הדבר?
היי דינה, את לא חייבת להפחית. הבצל ממש טעים גם בלי בשר בתוספת קוסקוס או אורז.
חג שמח ותודה רבה ♥
מושלם יהודית היקרה ונותן השראה חזקה להכין. חג שמח
תודה רבה אלי איזה כייף
חג שמח
את אלופה!
אני מנויה לעשרות ניוזלטרים של מתכונים, כולם מעניינים ומגרים,
אבל את שלך – אני מיד פותחת כשזה מגיע ולא דוחה את הפתיחה, וכמובן שאני לא מתאכזבת!
שתהיה לך שנה דבש, ושתצליחי!
וואוו ריגשת אותי מאוד אפרת. תודה רבה ושנה נהדרת