שווארמה פרגיות אמיתית, ממש כמו בשווארמיות המובחרות. אחרי כמה וכמה ניסיונות, פיצחתי את סוד התבלינים שהכי קרוב בטעם לשווארמה שמוכרים בדוכנים וזה טעים כל כך שאתם חייבים להכין. כמובן שיש גם מתכון ללאפות ביתיות שאני מכינה בקלי קלות על מחבת וכל מיני תוספות מתאימות
זה בטח יישמע מוזר לרוב האנשים, אבל למעט פעם אחת לפני מעל 25 שנים שטעמתי שווארמה, מעולם לא אכלתי שווארמה. מוזר? מצטערת, אבל לא טעים לי! בכל פעם שאני מספרת למישהו שאני לא אוהבת שווארמה, התשובה היא תמיד: אה, זה כי לא אכלת שווארמה טובה. אולי, אבל האמת היא שזה גם לא ממש מושך אותי לנסות ולטעום שווארמה בשווארמיות, שיהיו טעימות ככל שיהיו. אני יותר בן אדם של לאפה חמה קריספית עם מלא סלטים ואולי אולי איזה שיפודון קטן של פרגית, אבל יכולה בהחלט להסתפק בסלטים ופיתות חמות. לעומתי, כל הבנים שלי מטורפים על שווארמה. במשך שנים הכנתי להם שווארמה משווארמה נקבה שחלק אהבו וחלק לא עפו על זה ואז לילה אחד חלמתי על המתכון הזה (כן, בלילה אני חולמת על מתכונים :)) וידעתי בדיוק איזה תבלינים אני שמה כדי לקבל בול את טעם השווארמה שהם כל כך אוהבים. לאפות כבר מזמן אני מכינה בבית בקלי קלות, פרגיות אני קונה על בסיס קבוע, כל מה שנותר זה להתחיל לשחק עם כמויות התבלינים כדי להגיע לטעם המושלם מבחינתי.
אז נכון שלא אכלתי מעולם שווארמה אבל להריח אני יודעת, ניסיון בבישול יש ברוך השם :), אז ידעתי פחות או יותר איזה תבלינים צריכים להיות בשווארמה. אז קניתי לי תבלינים חדשים וטריים שחשבתי שחייבים להיות בשווארמה והתחלתי לשחק. בכל פעם שהכנתי להם את השווארמה היה להם טעים מאוד אבל לא מדוייק, עד ש………הגעתי ליעד והם אמרו: בול! זאת שווארמה אמיתית. ועכשיו גם אתם תדעו איך מכינים שווארמה אמיתית ותראו כמה שזה קל. אהההה ואכלתי בסוף את השווארמה שלי והיה טעים בטירוף. מהיום אני אוכלת שווארמה, אבל רק את שלי 🙂 🙂
רוצים לראות מה עוד אני שמה על הלאפות שלי? כנסו פה למתכון לסלט סביח הכי טעים בעולם
שווארמה פרגיות ממש כמו בשווארמיות
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
- יש לי גם טיק טוק
- מומלץ מאוד לתבל את הפרגיות כמה שעות טובות לפני שצולים אותן, אפשר בבוקר ולצלות בערב ואפשר לשים לילה במקרר.
- תקנו תבלינים טריים רק מחנות תבלינים שאתם סומכים עליה. הכנתי כמה פעמים עם תבלינים מחנויות שונות ובכל פעם יצאו לי טעמים אחרים. לבסוף קניתי מחנות תבלינים הודית בשוק רמלה את כל התבלינים ויצא הכי מושלם.
- מדדתי את כל הכמויות עם כפיות מדידה אוניברסליות כדי שנהיה מדוייקים עם הטעמים.
- את החמוצים המהירים מכינים עם מלח לימון, זה מה שמחמיץ אותם במהירות ונותן לנו את הטעם של השווארמיות (לא באמת חשבתם שהם שמים לימון טרי בסלטים:))
- את הבצל המוחמץ מכינים יום או כמה שעות מראש.
שווארמה פרגיות – מצרכים ל – 4-5 מנות
- 1 ק"ג סטייק פרגית טרי
- 1.5 כפיות בהרט
- 1+1/4 כפיות קארי
- 3/4 כפית תבלין עמבה (זה ששמים בחמוצים)
- 1.5 מלח ים אטלנטי
- 1 כף שמן זית
- 100 גרם שומן טלה טחון
לפיתות גדולות על מחבת – 8 פיתות גדולות
- 1 ק"ג קמח (השתמשתי בשטיבל 405)
- 10 גרם שמרים יבשים (1 כף)
- 1/4 כוס שמן זית (50 גרם)
- 1.5 כפות מלח (30 גרם)
- 700 גרם/מ"ל מים מהברז
לחמוצים מהירים כמו בשווארמה
- 1/4 כרוב לבן + 1/2 כפית מלח
- 2 גזרים
- 1 פלפל חריף ירוק
- 1 כוס מים
- 1 כפית מלח לימון או יותר אם אוהבים חמוץ יותר(כן, ככה מכינים בשווארמיות)
- 1 כפית תבלין עמבה לחמוצים (אותו תבלין ששמנו בשווארמה)
- מלח לפי הטעם
- 2 כפות שמן זית
לבצל סגול מוחמץ
- 2 בצלים סגולים
- 1 כוס חומץ תפוחים (או כל חומץ אחר שיש בבית)
- 1 כפית מלח
- 2 כפות סוכר חום בהיר
- 5 עלי דפנה
- 10 גרגרי פלפל אנגלי שלמים
אופן הכנה
מכינים שווארמה: כמה שעות מראש או יום לפני – מתבלים את הפרגיות עם כל התבלינים למעט השומן טלה שייכנס בשלב השני. ממש עושים מסג' כדי להחדיר את הטעמים. מכסים ומעבירים למקרר לכמה שעות טובות או ללילה. למחרת: מחממים מחבת/פלאנצ'ה שתהיה ממש לוהטת. צורבים את הפרגיות כמה דקות קלות, רק עד שהן משחימות, הופכים וצורבים עוד דקה. הפרגיות לא עשויות עד הסוף וכך זה אמור להיות. מעבירים לכלי ומקררים מעט לפני שממשיכים. להכנה בתנור: מחממים תנור אפייה על החום הכי גבוה שיש לכם, מכניסים תבנית אפייה ומחממים אותה טוב טוב עד שהיא לוהטת. רק אחרי שהתבנית לוהטת, משמנים אותה מעט וצורבים את הפרגיות משני הצדדים, אבל זהירות לא לצלות אותן עד הסוף כי יש עוד שלב. אחרי שהפרגיות מתקררות מעט חותכים אותן לרצועות כמו שווארמה ומערבבים לתוכן את השומן טלה הטחון. בשלב הזה אפשר להכין כמה מנות שרוצים ואת השאר לשמור במקרר. אחרי השלב הראשון הפרגיות נשמרות מעולה עד יומיים במקרר ואפשר להכין כל פעם את הכמות שרוצים.
מכינים שווארמה: מחממים שוב את הפלנצ'ה ומעבירים אליה את הפרגיות החתוכות. צורבים תוך ערבוב כמה דקות עד שהפרגיות עשויות מספיק לטעמכם.
מכינים פיתות גדולות על מחבת: שמים קמח, שמרים ושמן זית במיקסר ומערבבים. מתחילים ללוש על מהירות נמוכה ותוך כדי לישה מוסיפים חצי מכמות המים בהדרגה. ממשיכים ללוש ומוסיפים את המלח ושארית המים. ממשיכים ללוש עוד כ – 8 דקות עד שמתקבל בצק חלק וגמיש. מוציאים את הבצק לקערה משומנת קלות ומתפיחים שעה. אחרי שעה מקמחים את הבצק ואת משטח העבודה (מומלץ עם סמולינה), מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 210 גרם, מניחים קמח/סמולינה על תבנית/קופסה שתספיק לכל הכדורים ומסדרים אותם עם מרווחים, מקמחים אותם היטב ומשאירים למנוחה של 20 דקות. מחממים את המחבת על להבה הכי גבוהה עד שהמחבת ממש לוהטת, מקמחים משטח עבודה ובעזרת מערוך פותחים את הבצק לעלה דק בקוטר כ – 35 ס"מ. רק כשהמחבת לוהטת מעבירים אליה את הבצק, אחרי כחצי דקה – דקה הופכים, כשפיתה מקבלת צבע בחלק התחתון, הופכים שוב וממשיכים לאפות עד שהיא מקבלת צבע זהוב. מעבירים מייד לשקית ניילון וסוגרים אותה, השקית תשמור על רכות הפיתה לאורך כל היום. מכינים כך את כל הכדורים עד שמסיימים. ניתן להקפיא את הפיתות עד שבועיים.
חמוצים מהירים: פורסים את הכרוב לרצועות גסות, שמים אותו ואת המלח בקערה ובעזרת הידיים מכווצ'צ'ים את הכרוב כדי להחדיר לו את המלח ושיקלוט טוב את התבלינים. משאירים כך חצי שעה. קולפים את הגזרים ופורסים לעיגולים, פורסים את הפלפל החריף לטבעות. שמים את כל הירקות בקערה יחד עם הכרוב. מערבבים את כל חומרי הרוטב יחד ומוזגים על הירקות ומערבבים היטב. מניחים על החמוצים צלחת הפוכה ועל הצלחת מניחים משהו כבד שישמש כמשקולת. אחרי שעה שעתיים החמוצים מוכנים וטעימים. אפשר לתקן תיבול בהתאם לטעם אישי.
מכינים כרוב מוחמץ: פורסים את הבצל לרצועות דקות ( נעזרים במנדולינה). שמים בקלחת חומץ, מלח, סוכר, עלי דפנה ופלפל אנגלי ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הבצל ומרתיחים 2 דקות. מקררים ומעבירים לצנצנת מעוקרת (צנצנת שמוזגים לתוכה מים רותחים, מחכים כמה דקות ושופכים אותם). הבצל מוכן כעבור כמה שעות אבל משתבח אחרי כמה ימים. אפשר להכין את הבצל מראש, הוא נשמר במקרר אפילו חודש.
בתאבון!
יהודית-מה אני אגיד לך-שאת מלכה? שאת אלופה? ששימחת מאוד את הבטן של 3 ילדים? שהלאפות והשווארמה האלה הן מהמתכונים הגאוניים שפגשתי? הם לא מפסיקים לבקש שאייצר להם לאפות גם בשביל כריכים לבית ספר עכשיו….איזה מתכון…איזה מתכון. תודה ענקית. אם היה אפשר לעשות לאפות עם קמח מלא…לפחות חלק…בכללל הייתי בשמיים
יווו איזה תגובה מהממתתת!! תודה ענקית! אפשר עם קמח מלא. תצטרכי לשחק עם כמות המים כדי לקבל בצק שניתן לפתוח אותו
היי יהודית תודה רבה על המתכון האם אפשר להחליף את התבלין עמבה עם רוטב עמבה? ואם כן מה תהיה כמות?
נראה לי שכן. אין לי מושג כמה כי זה מרוכז מאוד. תתחילי עם כפית אולי
תודה על מתכון מושלם, מכינה אותו באופן קבוע !!! ממש טעם כמו בשאוורמיות ואפילו יותר טעים.
איזה כייף לשמוע אורית
תודההה
הי יהודית. במלח ים אטלנטי כתוב כמות 1.5 , הכוונה ל- 1.5 כפיות ? ואם משתמשים במלח דק רגיל הכמות זהה ?
היי אורית,
תלוי איזה מלח. יש מלא סוגים והמליחות שונה. תמליחי ואחרי הצריבה הראשונה את יכולה לטעום ולתקן תיבול בצריבה השנייה
אלופה
יהודית כדאת כותבת בהרט למה בדיוק הכוונה
יש בהרט עירקי או בהרט רגיל?
היי אירית,
בהרט רגיל לדעתי. נראה לי שבהרט בכללי זה של עירקים לא?
אלופה מהממת???
באהבה