עוגת שמרים ופרג. אם כבר עוגת שמרים אז אני מעדיפה עם פרג או עם גבינת שמנת טובה וצימוקים או דובדבני אמרנה. את הפרג אני אוהבת עם צימוקים ואגוזים. הפרג מעין מרטיב את העוגה ומשאיר אותה רכה כמה ימים מחוץ למקרר.
פעם ראשונה שטעמתי פרג הייתה לפני המון שנים, בתקופה שעוד היו משלוחי מנות של עוגיות תוצרת בית בין השכנים. התקופה הזו עברה חלפה לה ולמרות שרוב העוגיות היו יבשות ולא טעימות, בלשון המעטה, התקופה הזו זכורה לי כאחת היפות. ממש חיכינו לצלחות עם העוגיות ועשינו בינינו האחים, הגרלה מי לוקח לשכנים רק כדי אולי לקבל כמה שקלים (לירות??) דמי פורים.
הביס היבש והמר של אוזן המן ממולאת בפרג גרם לי לחשוב שפרג זה מגעיל(לא אומרים מגעיל על אוכל ??אבל כך חשבתי אז) ורק יותר מעשרים שנה אחר כך גיליתי אותו מחדש. הבנתי שמה שטעמתי אז, בתור ילדה היה פרג לא טרי ולא מטופל נכון.
היום אני מכורה לפרג ועוגת שמרים עם פרג, אגוזים וצימוקים היא הכי אהובה עליי אחרי שמרים עם גבינה. למקרה שמישהו עדיין לא יודע, פרג קונים רק בחנות תבלינים טובה שטוחנת אותו במקום ואם לא משתמשים מייד, פשוט מקפיאים אותו כדי שישמור על הטריות. פרג לא טרי הוא פרג עם טעם מר מאוד.
כדי לקבל את כל הקיפולים האלה, פשוט מרדדים את הבצק לעלה דק דק, מורחים במלית ומגלגלים לרולדה. את הרולדה מניחים בתבנית כשהיא מלופפת סביב עצמה.
את הרעיון לצורה הזאת ראיתי פה באינסטגרם בדף שאני עוקבת אחריו ובפינטרסט. אחרי מחקר קצר באינטרנט מצאתי שקוראים לעוגה הזאת פוביטיצה והיא מגיעה אלינו מקרואטיה וסרביה. עוגה מסורתית עשירה שהיו מכינים פעם בעיקר בחגים ואירועים מיוחדים. השם נובע מתהליך ההכנה שמשמעותו – "מגולגלת". כאמור, אכן את העוגה הזו מרדדים דק דק ומגלגלים לרולדה הדוקה שתצליח להחזיק את המלית. במקרה שלי עם המלית פרג, שהיא מלית כבדה יותר, התפיחה נמוכה יותר. אם רוצים עוגה ממש גבוהה, כדאי למלא בשוקולד או במלית חמאה, קקאו וקינמון או כמו במקור במלית אגוזים.
לפני אפייה
עוגת שמרים ופרג
מצרכים לעוגה אחת מאוד גדולה (כמו בתמונות) או שתי רולדות רגילות בתבנית אינגליש קייק
לבצק
- 420 גרם קמח רגיל (3 כוסות)
- 1 כף שטוחה שמרים יבשים
- ½ שקית אבקת אפייה
- ½ כוס פחות כף סוכר
- 2 ביצים גדולות
- 1 כפית תמצית וניל
- ½ כפית גרידת לימון
- ½ כוס חלב פושר
- ¼ כפית מלח
- 100 גרם חמאה רכה
למלית פרג
- ½ כוס חלב (120 מ”ל)
- 50 גרם חמאה חתוכה לקוביות
- ¼1 כוסות סוכר (250 גרם)
- ½ כוס אגוזי מלך טחונים דק
- ½ כוס צימוקים בהירים
- 3 כוסות פרג טחון טרי
- קליפה מגוררת דק מ- ½ לימון
למריחה ופיזור
- 1 חלמון ביצה
- מעט סוכר גבישי (קונים בחנויות מתמחות באפייה)
לסירופ
- ¼ כוס מים
- ½ כוס סוכר
- 1 כף מיץ לימון
אופן הכנה
- הכנת הבצק – שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את הקמח ומערבבים לתוכו את השמרים. מוסיפים אבקת אפייה, סוכר, ביצים, תמצית וניל וגרידת לימון ומתחילים ללוש על מהירות נמוכה.
- מוסיפים את החלב וממשיכים ללוש 2-3 דקות, הבצק מתחיל להתאחד.
- מוסיפים את המלח. מוסיפים את החמאה הרכה בהדרגה וממשיכים ללוש עוד כ- 7 דקות עד שמקבלים בצק אחיד וחלק.
- מניחים את הבצק בקערה משומנת קלות ומעבירים למקרר להתפחה של מינימום 5 שעות ורצוי למשך הלילה.
- הכנת המלית – מחממים חלב עם חמאה וסוכר בסיר קטן עד שהסוכר נמס ומביאים לסף רתיחה.
- מנמיכים את הלהבה, מוסיפים אגוזים וצימוקים ומערבבים כדקה.
- מסירים מהאש ומוסיפים פרג, גרידת לימון ומערבבים. מקררים לטמפרטורת החדר לפני שמניחים על הבצק.
- הכנת עוגת שמרים – מקמחים מעט מאוד משטח עבודה. מרדדים את הבצק לעלה גדול ודק מאוד. מורחים את הפרג על כל הבצק ומגלגלים לרולדה הדוקה. מעבירים את הרולדה לתבנית אפייה מלבנית רחבה ומלפפים אותה סביב עצמה (יש סרטון הסבר למעלה).
- מתפיחים כשעה או עד שהבצק מכפיל את הנפח.
- מורחים חלמון ביצה ומפזרים סוכר גבישי.
- אופים בתנור שחומם מראש לחום של 165 מעלות 35-40 דקות. במידה והעוגה הזהיבה כבר, מניחים מעליה נייר כסף בצורה רופפת ואופים עוד 10 דקות. סה"כ כ – 45-50 דקות אפייה. בשלב האפייה יש לשים לב לזמן האפייה שמשתנה מתנור לתנור וגם התבנית שבה אנחנו אופים משנה את זמני האפייה. יש תבניות שמוליכות חום יותר גבוה או פחות ולכן זמני האפייה משתנים בהתאם. ההמלצה היא לבדוק את העוגה אחרי 30 דקות ולהפעיל שיקול דעת.
- הכנת סירופ – מרתיחים יחד מים וסוכר למשך כמה דקות עד שמתקבל סירופ סמיך אבל לא סמיך מידי. מוסיפים מיץ לימון ומרתיחים עוד דקה. מכבים את הגז ומקררים את הסירופ לטמפרטורת החדר.
- בעזרת מברשת מורחים את הסירופ הקר על העוגה מייד שהיא יוצאת מהתנור.
- מקררים את העוגה היטב לפי שפורסים אותה. רק כך נוכל לראות את כל הקיפולים.
היי יהודית
הכנתי את העוגה לפורים עפי המתכון שלך, העוגה יצאה יפה מאוד וטעימה במיוחד
תודה על השיתוף
בתיה
כייף לשמוע בתיה ♥
היי, כל המתכונים שלך מעולים!
שאלה- אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן? או קמח כוסמין מלא?
היי רעות,
תודה רבה רבה. אפשר כוסמין לבן ביחס של אחד לאחד כמו קמח רגיל. מלא לבד לא הייתי שמה. אולי חצי לבן חצי מלא.
נראה מושלם
מה הכמות של שמרים טריים?
היי מעיין. על כל קילו קמח שמים 50 גרם שמרים טריים
האם אפשר להשתמש בקמח שמרים?
היי דגנית. אין בעייה להשתמש בקמח שמרים
הבצק במקרר מאתמול, תכף מכינה את המלית. יש לי שאלה- האם צריך להתפיח אחרי המילוי? (אפילו שלא כתוב) מכינה את העוגה ליום הולדת 80 של אבא שלי, שחולה על פרג!
יוו איילה. מקווה שהתפחת. לא היה לי אינטרנט ורק עכשיו ראיתי. איך יצא?
זה מושלם וזה טעים הצורה מיוחדת ומגרה !! מוכשרת שלי נשיקות
מושלמת! עיצוב הרולדה פשוט ולא מסובך ויוצר מראה משגע אחרי האפייה. אהבתי:)