עוגת שמרים שוקולד משובללת. בצק של רוגעלך ששיבללתי לעוגה גדולה. היא נשארת עסיסית וטעימה גם יומיים אחרי בזכות סירופ שהיא שותה אחרי האפייה
השבוע שוב נפגשתי עם קרן אגם, ההיא המהממת מהבלוג "נשואה למאפייה". בפעם הקודמת שנפגשנו הכנו עוגת לימון ופטל הורסת במיוחד וגם בייגלס עם פיצוחים. הפעם החלטנו ללכת על בצק שמרים כי מה יותר מנחם וטעים מבצק שמרים עמוס בשוקולד או בכל מלית אחרת? בכל מקרה הוא טעים! אני הכנתי עוגת רוגעלך בצורת שבלול ענק. העוגה הזו ישבה לי בראש כרעיון לא מעט זמן וזו הייתה הזדמנות מצויינת לממש את היצירה וזה יצא בדיוק כמו שדימיינתי ואפילו יותר.
קרן הכינה שושני שמרים הורסות עם מילוי של מרנג ופרג והיא תעלה את המתכון ממש בקרוב. אני לא יכולתי להתאפק וגם כמויות ההודעות שקיבלתי לפרטי שלחו אותי למחשב לכתוב את המתכון ותראו כמה זה קל להכין וכמה זה יוצא מהמם בסופו של דבר.
לא צילמתי שלבים הפעם אז הכנתי שרטוט שממחיש את הקיפולים
אחרי כל הקיפולים מרדדים את הבצק לעלה דק מאוד ומחלקים אותו לשלושה חלקים שווים
וזה סרטון שמראה איך שבללתי
מניחים על תבנית בתוך רינג או תבנית אפייה עגולה. ככה זה נראה לפי התפחה
אחרי התפחה
עוגת שמרים שוקולד משובללת
לעוגה בקוטר 24 ס"מ ובגובה 5-6 ס"מ
לבצק
- ½ ק"ג קמח רגיל
- 2 כפות שמרים יבשים (20 גרם)
- ¾ כוס חלב פושר
- ¼ כוס סוכר
- 2 ביצים גדולות
- 1 כפית מלח (5 גרם)
- 100 גרם חמאה רכה
למלית שוקולד
- 1 כוס סוכר חום כהה
- 1 כוס קקאו איכותי (אני משתמשת בקקאו עם 24% שומן)
- 150 גרם חמאה מומסת
לסירופ סוכר
- ½1 כוסות סוכר
- ¾ כוס מים
- מיץ מחצי לימון טרי
אופן הכנה
- הבצק: מכניסים לקערת המיקסר את כל המרכיבים, למעט החמאה והמלח ולשים 5 דקות.
- מוסיפים את החמאה והמלח וממשיכים ללוש עוד 3 דקות.
- מעבירים לקערה משומנת קלות ומתפיחים שעה בטמפרטורת החדר ועוד 5 שעות במקרר (אפשר גם לילה במקרר).
- המילוי: מערבבים את כל החומרים יחד למרקם משחתי.
- הכנת השבלול: מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מקמחים משטח עבודה ומרדדים את הבצק למלבן דק. מורחים חצי מכמות המלית על כל שטח הבצק ומקפלים את המלבן באמצע לחצי כך שנוצר מעין ריבוע. את הריבוע שנוצר מקפלים שוב לחצי, מתקבל שוב מלבן קטן שאותו מקפלים לחצי ומקבלים ריבוע קטן שאותו נרדד ונשבלל. מניחים בצד ועושים אותו דבר עם החצי השני של הבצק.
- מכינים תבנית גדולה ומניחים בתוכה נייר אפייה. מקמחים שוב את משטח העבודה ומרדדים חלק אחד של הבצק למלבן כמה שיותר דק וגדול. חותכים את הבצק לשלושה חלקים ומקפלים כל חלק לחצי (תראו סרטון הדגמה למעלה) משבללים את הרצועה הראשונה כשהחלק הפתוח של הבצק יהיה כלפי מעלה. ממשיכים עם רצועה נוספת בדיוק מאיפה שנגמרה הרצועה הראשונה. ממשיכים כך גם עם החלק השני של הבצק ועושים אותו דבר עם כל רצועות הבצק עד שמסיימים ומקבלים שבלול בינוני.
- מניחים מעל השבלול רינג משומן או שמניחים את השבלול מלכתחילה בתוך תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים שעה – שעה – שעה ורבע עד שהשבלול תופח ותופס כמעט את פני כל שטח הרינג.
- מחממים תנור לחום של 160-165 מעלות ואופים את השבלול כ- 30 דקות בשליש התחתון של התנור. כשהעוגה מקבלת צבע חום בהיר יפה מכסים בריפיון עם נייר כסף כדי שהחלק העליון לא יישרף ויישאר יפה. אופים עוד 10-15 דקות עד שהעוגה אפויה ויציבה.
- הסירופ: מרתיחים על להבה בינונית את המים והסוכר כ- 5-10 דקות עד שמתקבל סירופ לא סמיך מידי. מוסיפים מיץ לימון ומבשלים עוד 2-3 דקות.
- את הסירופ מוזגים כף אחר כף על העוגה מייד כשהיא יוצאת מהתנור. את הסירופ שנוזל לתבנית אוספים ומוזגים שוב על העוגה.
- העוגה טעימה מאוד גם יומיים אחרי כשהיא מחוץ למקרר.
- ניתן הקפיא את העוגה אחרי האפייה ואז היא נשמרת אפילו חודש.
הכנתי את העוגה.
את אלופהה! העוגה הכי עסיסית, טעימה, וגאונית שיש!
אני לא הכי מוכשרת במטבח.. וזה לא המתכון הכי קל שיצא לי להכין אבל הכל היה מוסבר ממש טוב
ולא הצלחתי להסתבך:)
תודה לך!
ממליצה מאוד על המתכון
איזה כייף ריקי
תודההה
יש דרך לקצר את השעות במקרר?
לשים במקפיא אולי…
היי שיר,
ממש לא במקפיא! את לא תצליחי לרדד דק אם הבצק לא ינוח במקרר
היי תודה על בלוג מהמם!!
יש אפשרות להתפיח בטמפרטורת החדר? למי שאין זמן להכניס למקרר.. תודה ?
היי דניאל,
חייב מקרר כדי לפתוח את הבצק דק ושיהיו שכבות
לא מצאתי מתי מורחים את המילוי?
היי, כשאת רושמת כוס בכמויות לאיזה כוס את מתכוונת? חדפ קרה? חמה? כוס אוניברסלית 240?
היי אנה,
כוס מדידה אוניברסלית
הכנתי את העוגה וברגע שמזגתי מהסירופ עליה הוא הפך למסוכר כזה וקשה, ויש ממש גושי סוכר על כל העוגה ולא סירופ, ממה זה יכל לקרות?
היי. כנראה בישלת יותר מידי ולא שמת לימון
היי נראה פשוט מעולה! האם יש אפשרות להמיר את המתכון לפרווה באמצעות מחמאה/ שמן קוקוס וחלב סויה/ שקדים?
תודה רבה
היי דניאל. שמן קוקוס במקום חמאה. גם מחמאה/מרגרינה וכו'. וכן, כל חלב צמחי אחר
היי.. האם פעם אחת מורחים את המלית ומקפלים חצי על חצי או שבין הקיפולים צריך למרוח עוד מלית?
אפשר לחסוך זמן ולהכין מבצק שמרים מוכן?
בוודאי. אין בעייה
היי
הכנתי את העוגה היום. יצאה פשוט מעולה.
איזה כייףףף לשמוע. שמחה שאהבת שמחה
נראה מדהים.
נראה לי שאפשר לשבלל על שולחן העבודה את כל הרצועות.אחרי שמסיימים שבלול ראשון, מניחים את השבלול על קצה הרצועה השניה וממשיכים לשבלל וכך גם עם הרצועה השלישית.
סתם הצעת יעול….
תודה על המתכון אני אנסה בשישי הקרוב.
בהחלט אפשר. תודה על ההצעה
הכי אוהבת אותך
הדדי לגמרי אהובה
מוכשרתתת איזה רעיון מדליק התמונות משגעות והסרטון מעולה שבלול ספירלה שוקולדי משגע !!
תודההה אהובתי ♥