לא משנה על מה תבחרו להגיש אותו, אני ממש ממליצה להגיש עם ריבת בצל מתקתקה אך מתובלת ועם תוספת קריספית מעל. במקרה שלי שמתי פיסטוקים קלויים קלות שנתנו את הקראנץ' לביס
פטה כבד זה אחד הדברים הכי שווים! מנה קלה מאוד להכנה ויחד עם זאת מרשימה וטעימה. בחגים אני אוהבת להכין אותה כמנה ראשונה עם פחזניות קטנטנות או על בצק עלים. בפסח אני מכינה אותם על מעין קרקרים מפצפוצי אורז. אמנם לא באמת מרגישים חג סוכות בימים האלה, אבל בכל זאת, אני עושה מה שאפשר כדי בכל זאת שנרגיש שיש חג.
הפטה רך כמו חמאה וכדי להוסיף עוד מרקם וטעם, אני אוהבת להניח מעל מלא פיסטוקים בשביל הקראנץ'. לא משנה על מה תגישו את הפטה, ממש כדאי שתגישו אותו עם ריבת בצל שמכינים גם בקלות והיא לחלוטין טעימה גם בזכות עצמה.
אל תוותרו על ריבת הבצל המדהימה הזו. אני מכינה אותה מבצל סגול ויין והיא כל כך טעימה בזכות עצמה שאי אפשר להפסיק לנשנש ממנה.
פטה כבד עוף עם פיסטוקים וריבת בצל
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
- את הפטה כבד אפשר ואפילו מומלץ להכין יום יומיים מראש. הוא משתבח במקרר ונעשה יציב יותר.
- אנחנו שומרים כשרות ולכן אני מכינה עם נטורינה או מחמאה. אם אין לכם בעיית כשרות, תכינו עם חמאה.
- הסוד בפטה מוצלח הוא בכמות בצלים כפולה מכמות הכבד.
- יש לקחת בחשבון שהפטה חייב להיות במקרר כמה שעות טובות כדי להתייצב.
- הפעם הגשתי עם ריבת בצל. אפשר להגיש גם עם ריבת פירות יער מתובלת. פשוט מבשלים פירות יער קפואים עם סוכר ואותם תבלינים כמו בריבת בצל עד שמקבלים מעין רוטב סמיך, מתקתק ומתובל.
מצרכים לפטה כבד בתבנית בגודל כ – 20-25 ס"מ
- 1/2 ק"ג כבד עוף טרי
- 5-6 בצלים גדולים (1 ק"ג)
- 1/4 כוס שמן זית
- מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 2 כפות סילאן
- 2 כפות ברנדי (לא חובה)
- 100 גרם מחמאה/נטורינה רכה מאוד (מטעמי כשרות אנחנו לא שמים חמאה)
- 100 גרם פיסטוקים קלופים
לריבת בצל
- 4-5 בצלים סגולים
- 4 כפות שמן
- 3/4 כוס סוכר חום
- 3-4 כפות חומץ בלסמי
- 1/2 כוס יין אדום (כזה שטעים לכם לשתות)
- 1/4 כפית פלפל שחור
אופן הכנה
מכינים פטה כבד: מנקים את הכבד מגידים וחלקים מיותרים ושוטפים היטב במסננת תחת ברז מים. בשלב הזה מי שזה מאוד חשוב לו יכול להכשיר את הכבדים. אני צורבת אותם ממש קלות על להבה גלוייה כדי להיפטר משאריות הדם, מעבירה למסננת כדי שיגירו את שארית הדם והנוזלים עד שאני מסיימת לטגן את הבצלים.
קוצצים את הבצל לרצועות או קוביות (זה לא משנה כי טוחנים בסוף הכל). מחממים שמן זית בסיר סוטאז' או מחבת רחבה ומטגנים את הבצל לפחות חצי שעה, עד שהוא הופך לממש שחום. מידי פעם מערבבים במהלך הטיגון. מוציאים את הבצל לצלחת ובאותה מחבת, מבלי לשטוף אותה, על להבה גבוהה צורבים את כבדי העוף מכל הכיוונים עד שהם מוכנים. זהירות לא לייבש את הכבדים אבל הם צריכים להיות מוכנים לחלוטין.
כשהכבדים מוכנים מעבירים אותם לקערת הבצלים ומקררים היטב (אפשר לשים שעה במקרר).
כשהכבדים התקררו מעבירים אותם ואת הבצלים למעבד מזון וטוחנים כמה דקות טובות למחית חלקה חלקה. מתבלים במלח, פלפל שחור, בסילאן, ברנדי ומוסיפים מחמאה רכה, טוחנים טוב טוב במשך כמה דקות למחית חלקה.
מרפדים כלי מתאים בנייליון נצמד שיסייע לנו בחילוץ ומעבירים את הפטה לכלי. אפשר כמובן להכין פטה כבד בכלים אישיים או לזלף עם שקית זילוף כמו פה. במקרה שלי הכנתי בכלי אובלי.
מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך כמה שעות טובות ורצוי מאוד לילה שלם, עד שהפטה מתייצב לחלוטין.
למחרת: מחלצים את הפטה מהתבנית ומעבירים לכלי הגשה. קולים על מחבת יבשה את הפיסטוקים ממש 2-3 דקות תוך ערבוב וקוצצים אותם גס. מפזרים על הפטה ומגישים עם ריבת בצל.
מכינים ריבת בצל: קולפים את הבצלים ופורסים לרצועות דקיקות. מחממים שמן על מחבת רחבה ומטגנים על אש נמוכה עד שהם מאבדים נפח ומתכווצים מעט. זה לוקח לפחות 30-40 דקות.
מוסיפים את היין האדום והסוכר החום ומבשלים תוך ערבוב מידי פעם עד שהנוזלים די מצטמצמים.
מוסיפים חומץ בלסמי ופלפל שחור גרוס ומבשלים עד שמתקבלת ריבה סמיכה (לא מידי) ומבריקה.
שומרים במקרר, הריבה נשמרת המון זמן במקרר.
תודה רבה נוזל לי הריר..
שאלה- האם אפר לשים משהו אחר במקום חומץ בלסמי בריבה? חומץ רגיל או משהו?
אפשר לוותר אבל לא ממליצה בכלל כי זה ממש פותח את הטעם. ממליצה לקנות אחד איכותי זה מחזיק מלא זמן
היי , נראה נפלא. ניתן להכין את הריבת בצל מבצל לבן ולא סגול ואם כן האם צריך לשנות משהו בתיבול?
תודה וחג שמח
אפשרי. אותם חומרים
אם אני לא רוצה כ"כ הרבה בצל בפטה עצמו (זה ממתיק!) אפשר לותר או לטחון פחות? לנו מספיקה ריבת הבצל וכל אחד יקח לפי טעמו. אודה לתשובה
היי סימה,
הבצל גם מכניס לחות לכבד. את יכולה לשים כמה שאת רוצה, אפילו 1 אבל ישנה טעם ומרקם
דווקא רשום
מוסיפים מלח וממשיכים ללוש עוד 10 דקות עד שמקבלים בצק רך וגמיש אבל לא דביק.
משמנים קלות קערה ומעבירים אליה את הבצק. מתפיחים שעה וחצי.
נראה מושלם ? כבר בא לי לרוץ ולהכין.. תודה על המתכון הכשר ❤
בשמחה רבה מישל
איזה כיף שאת שומרת כשרות, וגאה בזה, ישר כח!!!! עלי והצליחי אישה יקרה , ?
היי רחלה,
שומרים.
חג שמח יקרה
מצטרפת לתגובה של רחלה! וחוץ מזה האתר שלך מטורף!!! נהנית ממנו מאוד!!!! תצליחי!!!!!!!!!!
תודה ענקית ♥