קובנה תימנית מושלמת! הלחם התימני המסורתי, כזה שנאפה כל הלילה על חום של 100 מעלות ולבסוף מתקבל מאפה יפהפה, עם ריח חמאתי מדהים וטעם וואווו
כחובבת בצקים מושבעת אני אוהבת להכין מאפים מכל מגוון העדות והמוצאים. מאפים תימניים הם החביבים עליי ביותר. את הג'חנון אני מכינה כבר המון המון שנים. עם השנים שדרגתי אותו כל פעם עוד קצת עד שהגעתי למתכון ולתהליך המושלם והוא גם אחד המתכונים הכי נצפים ומבוקשים בבלוג. כילדה גדלתי בשכונה שהיו בה לא מעט משפחות תימניות ומידי פעם היינו מקבלים משלוח של ג'חנון או קובנה. אני חייבת לציין שלקובנה לא ממש התחברתי ולאורך השנים לא ממש ניסיתי לפתח מתכון או להכין, זה הרגיש לי כמו בצק יבש ותפל ולא הבנתי על שום מה ההתלהבות (היום אני מבינה שזה פשוט לא היה אחד מוצלח). גם ראיתי ברשת המון בלוגרים שהכינו קובנה אבל זאת לא הייתה קובנה כהלכתה אלא יותר מעין עוגת שמרים שקראו לה קובנה, אבלללללל…..
לפני כמה שנים יצא לנו לאכול במסעדת "מומה" בקרית ענבים והחלטתי להזמין קובנה. וואוווו זאת הייתה הקובנה הכי טעימה שאכלתי בחיים ובאותו רגע בדיוק החלטתי שאני חוזרת הביתה ומשחזרת בדיוק את הטעם והמרקם של הקובנה הזאת. לא נעים לי לספר שזה הצליח על הפעם הראשונה 🙂 זה יצא פשוט מושלם. ולמה זה לא בבלוג כבר מזמן? כי בכל הפעמים שהכנתי לא הצלחתי לצלם את כל המתכון מהתחלה ועד הסוף בצורה איכותית. השבוע החלטתי שאני מצלמת ויהי מה! אז הכנתי פעמיים – פעם ראשונה צילמתי את כל השלבים עד לשלב האפייה כי כבר לא היה לי אור מתאים לצילום ואז בשישי בערב הכנתי שוב והפעם אפיתי כל הלילה ובבוקר הייתה תאורה מושלמת לצילום וזהו, סוף סוף המתכון עלה לבלוג ותאמינו לי שהוא מעולה! ולא, אל תאפו שעה, שימו בתנור כל הלילה כי זה משהו אחר לחלוטין.
כנסו פה למתכון למלאווח ביתי מושלם, כאן למתכון ללחוח מעולהה וכאן לג'חנון הכי טעים שתכינו.
קובנה תימנית מושלמת
היכנסו כאן לסרטון הדגמה באינסטגרם שלי
לפני שמתחילים
- נכנסים לאינסטגרם ועושים לי follow
- בואו תצטרפו לקבוצה שלי בפייסבוק
- יש לי גם טיק טוק
- את הקובנה אופים כל הלילה על חום מאוד נמוך , אחרת זה יוצא כמו בצק שמרים רגיל והרי אנחנו עוסקים במאכל מסורתי שנהגו לאפות כל הלילה.
- את הקובנה המסורתית מכינים עם סמנה שזה למעשה חמאה מזוקקת. זה די פשוט להכין סמנה וגם ניתן לקנות. אני הכנתי פעם עם סמנה ופעם עם חמאה ולא מצאתי הבדל משמעותי בטעם.
- את הקובנה הכנתי בשני סירים בקוטר 16 ס"מ, אפשר להכין אחת גדולה בקוטר 30-32 ס"מ, אבל אז יידרש זמן אפייה ארוך יותר ממה שכתוב במתכון.
- מומלץ להכין את הבצק עם קמח לחם או קמח פיצה אבל גם קמח רגיל איכותי יעבוד פה מעולה.
- כל המצרכים נמדדו בכוסות, כפות מדידה אונברסליים ומשקל.
- עשיתי סיר אחד ללא תוספת בכלל וסיר אחד עם קצח.
מצרכים לשתי קובנות בקוטר 16 ס"מ
- 300 גרם/מ"ל מים (1 ורבע כוסות)
- 10 גרם שמרים יבשים (1 כף)
- 70 גרם סוכר (1/3 כוס)
- 50 גרם שמן זית (1/4 כוס)
- 600 גרם קמח (רצוי קמח לחם/פיצה) (4 כוסות +4 כפות)
- 15 גרם מלח (3 כפיות)
למריחה: 150 גרם חמאה רכה/סמנה +חמאה למריחה על הסירים.
לפיזור: קצח
אופן הכנה
שמים בקערת המיקסר את המים, השמרים, הסוכר ושמן זית. מתחילים ללוש על מהירות נמוכה ומוסיפים חצי מכמות הקמח בהדרגה, מוסיפים מלח ואת שארית הקמח ולשים 12-15 דקות, עד לקבלת בצק אחיד, דביק מעט. משאירים בקערת המיקסר, מכסים את הקערה עם מגבת ומתפיחים חצי שעה. אחרי חצי שעה לשים שוב 2 דקות, מוציאים את הבצק לקערה משומנת קלות, משמנים גם את הבצק ומתפיחים כשעה וחצי עד להכפלת הנפח.
ממחלקים את הבצק לכדורים במשקל 105 גרם ומניחים למנוחה של 10 דקות. משמנים היטב את הסירים ואת המכסים בחמאה. משמנים בתרסיס שמן זית את משטח העבודה, מתחילים לפתוח את הבצק עם הידיים ואז עוברים למערוך ובעדינות פותחים את הבצק למלבן דק וגדול ככל הניתן. הבצק גמיש ואם משתמשים בקמח איכותי הוא לא נקרע בכלל. מורחים שכבה יפה של חמאה רכה, סוגרים את השליש מהחלק הארוך יותר של המלבן למרכז ואז גם את השליש מהצד השני למרכז מעליו, נוצר לנו מלבן ארוך וצר שאותו מגלגלים לרולדה הדוקה. את הרולדה חוצים במרכז לשניים ומניחים בסיר כשהצד החתוך והיפה כלפי מעלה. מסדרים ככה בצפיפות 5 מכדורי הבצק, כלומר יהיו 10 יחידות בצק בסופו של דבר בכל סיר. סוגרים את הסיר ומתפיחים שעה או עד שהבצק מגיע כמעט עד סוף הסיר.
***בשלב פתיחת הבצק, כשהוא עדיין לא מקופל ומגולגל אפשר לפזר קצח או כל תוספת אחרת שאוהבים ולהמשיך בתהליך.
מחממים תנור לחום של 100 מעלות ואופים את הקובנה למשך הלילה כ – 10-12 שעות או עד שהקובנה מקבלת צבע שחום עמוק ונראית מוכנה. מגישים עם רסק עגבניות חריף וביצים חומות שבישלנו כל הלילה.
אופים את הקובנה עם מכסה או בלי?
עם
יהודית יקרה,
גם הקובנה וגם הג'חנון שלך נפלאים, ויש לי רפרנס עשיר, בתור תימניה שגדלה בעקרון.
המתכונים שלך מדוייקים, טעימים וממש כיף להשתמש בהם.
תודה!
ממש ממש כייף לשמוע. אני גדלתי בשכונה עם תימנים אז מכירה את הטעמים
קודם כל מתכון מצויין ו אגלה לכם סוד אני שם את כל המצרכים באופה לחם כולל החמאה ללא השמן זית סהכ חבילה של 200 גרם אחרי המסה קלה במיקרוגל לא מורח לא מגלגל תוכנית מספר אחת שלוש שעות בערך (לחם כפרי) דרגת השחמה מס 3 יוצא מעולה
תודה רבה על המתכון ????
היי יהודית, הבצק בהתפחה 🙂 לא הבנתי בדיוק את המשפט: "מסדרים ככה בצפיפות 5 מכדורי הבצק, כלומר יהיו 10 יחידות בצק בסופו של דבר בכל סיר". בכל סיר בסוף 10 יחידות בצק, כלומר – יש 2 קומות של יחידות בצק? הרי כתבת 5 כדורי בצק ואז בכל סיר 10 יחידות
מקווה שהסתדרת. יש תמונות שממש מראות מה צריך לעשות וגם הסבר. יש 5 כדורים שמכל אחד יוצאים 2 שבלולים, סך הכל 10
אני מתה למצוא מתכון לקובנה כמו במומה! הקובה שלהם נשארת לבנה אבל במתכון שלך היא כהה. האם אפשר לשלוט בזה?
הצבע זה תוצאה של זמן האפייה. אני אופה כל הלילה כמו שצריך לאפות קובנה. במומה אופים פחות זמן
נראה מגרה מאוד ומתכננת להכין בסוף שבוע אבל יש לי שאלה – צריך לשים לחם בתחתית הסיר כמו בג'חנון שיספוג את החמאה או שאין צורך?
ממש מה שכתוב במתכון. זה לא נדבק
יש לי סיר רק של 24 ס"מ , האם לשים הכל בסיר אחד יעשה את זה צפוף מידי?
תנסי, תכניסי כמה שנכנס
היי, האם ניתן למרוח את הקובנה בשמן זית ולא בחמאה ) בטוחה שטעים עם חמאה אבל רגישה ללקטוז…(
תודה
לדעתי אין בעייה בכלל אבל לא ניסיתי כמובן. פשוט הגיוני שזה יהיה טוב גם עם שמן זית
בעיה חמורה שאני מסתכלת על כל האוכל המגרה שלך באתר ב3 בלילה ובא לי להכין יותר נכון לאכול הכל ועכשיו????????❤️
התחלתי לקרוא ונבהלתי 🙂 באמת בעייה 🙂
חחחחחח סורייייי
🙂 🙂
היי, תודה על המתכון, נראה מעולה!
אפשר להניח ביצים בסיר מעל הקובנה לכל הלילה בתנור?
לא. את יכולה לשים בכלי נפרד עם מים כמובן
היי יהודית היקרה,
תודה על הפקת מתכון בימים אלו… מעודד ומנחם מאוד..
ותודה על כל המתכונים המדהימים שלך! אני אוהבת את היד והיצירתיות שלך מאוד
רציתי לשאול אם ניתן לאפות גם על גבי הפלטה ואם כן, איך את ממליצה?
תודה מראש
תודה רבה חן יקרה,
הייתי שמה איזה מבודד על הפלטה ולא ישירות כדי שהחלק התחתון לא יישרף. אני לא בקיאה באפייה על פלטה, אני מכינה הכל בתנור
אם אני רוצה להקפיא אותה לפני אפייה בפלטה?
להקפיא אחרי תפיחה או לפני?
לא ממליצה להקפיא לפני אפייה וגם לא ניסיתי