קוסקוס חלבי זה מאכל ילדות מובהק שלי שהעברתי גם לילדים שלי. אמא שלי הייתה מכינה לנו כל השנה, לפחות אחת לחודש וגם במימונה. אין בכל בית מרוקאי קוסקוס חלבי וזה כנראה תלוי אזור שממנו הגיעו במרוקו. בכל מקרה, אצלנו בבית מכורים לזה ואוכלים כל השנה ולא רק במימונה
קוסקוס חלבי (לא ברקוקש!)זה מאכל ילדות מובהק שלי שהעברתי גם לילדים שלי. אמא שלי הייתה מכינה לנו כל השנה, לפחות אחת לחודש וגם במימונה. אין בכל בית מרוקאי קוסקוס חלבי וזה כנראה תלוי אזור שממנו הגיעו במרוקו, כי למשל החצי שלי לא מכיר את זה בכלל וגם לא אכל מעולם קוסקוס חלבי (גם לא הסכים לטעום אף פעם עם חמאה ומוצרי חלב…מוזר , כבר אמרתי ? :)). הוא כן אוכל את הגרגרים עם חריסה (זאת הקנויה כי הוא פחות פתוח לשינוי בטעמים, אמרתי שהוא הכי מוזר:)) מה שבטוח הוא מפסיד כי זה מעדן ואני והילדים מכורים לזה.
גם בגזרת הדייסות היינו חריגים בילדות ואכלנו דייסת סולת מלוחה ולא מתוקה כמו ברוב הבתים. עד היום אני תמיד אעדיף דייסת שיבולת שועל או כל דייסה אחרת – מלוחה. גם אצלנו בבית יש קוסקוס חלבי כל השנה ולמעשה, כשאני מכינה קוסקוס אני תמיד מכינה 2 קילו, כך שחלק אנחנו אוכלים בשרי עם המרק וחלק חלבי. כמובן שאני מבשלת אותו נייטרלי כך שיילך גם עם בשר וגם עם חלב. את מה שנשאר אני אורזת בקופסאות, חלק מקפיאה וחלק מעבירה לחורצ'ק שהוא הכי אוהב בעולם קוסקוס חלבי.
אז איך אוכלים קוסקוס חלבי?
אצלנו כל אחד אוהב אותו עם מוצר חלבי אחר, אבל תמיד זה יהיה עם חמאה, רצוי מלוחה ושמנת חמוצה, לבן שאני מכינה מערבוב של ריוויון ושמנת חמוצה, אשל וחלב כמובן. הגרגרים יוצאים כל כך רכים ואווריריים שזה טעים ממש לאכול אותם אפילו רק עם חמאה. יש כאלה שאוהבים לאכול את הגרגרים עם קינמון וסוכר וזה גם טעים מאוד.
את הקוסקוס אני מכינה ממש כמו את הגרגרים שאני מכינה למרק הבשרי, נייטרלים בטעמם, כך שאפשר לאכול גם עם ירקות וגם עם מוצרי חלב כמו פה.
שמים סולת בקערה ומזלפים מעט שמן
מתחילים לערבב את הסולת בתנועות סיבוביות תוך כדי מזיגת בערך כוס מים עד שמתחילים להיווצר גרגירים גדולים יותר
מתחילים להיווצר גרגירים גדולים יותר
מעבירים את הגרגרים דרך מסננת לקוסקוס
מסננים
אחרי סינון ראשון
מעבירים לסיר של קוסקוס ומאדים שעה – שעה וחצי. יוצרים גומות בקוסקוס כדי לאפשר לאדים להגיע לכל הגרגרים
מכסים במטלית מטבח כדי לכלוא את האדים
אחרי שעה ורבע מעבירים את הקוסקוס לקערה ומייד מוזגים שמן ושלוש כוסות מים ומערבבים עם מזלג כדי לאוורר את הגרגרים. הקוסקוס יספוג את המים ויתפח
הקוסקוס ספג את המים ותפח
מעבירים את הקוסקוס לאידוי בפעם השנייה. יוצרים גומות ומאדים עוד 40-50 דקות
אחרי אידוי שני, מעבירים לקערה ומקררים
מעבירים שוב במסננת כדי לקבל גרגרים אחידים
מוכן!! רכים ואווריריים כמו עננים
קוסקוס חלבי עם חמאה ולבן
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
- כנסו פה לסטורי באינסטגרם, יש סרטונים של כל השלבים ואל תשכחו לעשות לי follow.
- הקוסקוס הזה מתאים גם לסגנון חלבי כמו פה וגם למרק בשרי.
מצרכים ל – 1 ק"ג סולת
- 1 ק”ג סולת
- 1 כוס מים לערבוב הראשוני
- 3 כוסות מים להתפחת הגרגרים
- ¼ כוס שמן + 3/4 כוס שמן
- כף שטוחה מלח
כלים דרושים
- 2 קערות גדולות
- מסננת לקוסקוס
- סיר אידוי לקוסקוס
אופן ההכנה
- שמים על הגז את סיר האידוי עם מים ומרתיחים. המים חייבים לבעבע היטב אחרת אחרי האידוי תצא לכם עוגת קוסקוס ולא גרגרים.
- שמים בקערה רחבה סולת ורבע כוס שמן.
- ביד אחת מוזגים מים בזרם איטי וביד השנייה מערבבים בתנועות סיבוביות כל הזמן, מתחילים להיווצר גרגירים גדולים יותר.
- ממשיכים כך עם בערך כוס מים וכל הזמן מערבבים וממוללים את הגרגרים עם הידיים עד שנוצרים גרגרים גדולים.
- מעבירים את הגרגרים דרך המסננת לתוך הקערה נוספת, עדיף קערה בקוטר טיפה יותר גדול מהמסננת כדי שיהיה נוח להניח אותה בפנים ולסנן.
- שמים את הגרגירים שהעברנו במסננת על החלק העליון של סיר הקוסקוס.
- בעזרת כף יוצרים גומות בגרגירים על מנת שהאדים יוכלו להגיע אליהם, מכסים במגבת מטבח ומאדים שעה – שעה וחצי.
- מעבירים את הגרגירים לתוך קערה רחבה נקייה ומוזגים עליהם מייד 3/4 כוס שמן, כף מלח וכ- 3 כוסות מים מהברז.
- מערבבים היטב עם מזלג כדי לאוורר את הגרגרים ומשאירים לתפיחה של כחצי שעה, עד שהגרגירים יבשים ותפוחים. מידי פעם מערבבים עם מזלג כדי לאוורר את הגרגרים.
- אחרי שהגרגירים ספחו את כל המים והם יבשים דיים, חוזרים שוב על תהליך האידוי למשך 40-50 דקות.
- שוב יוצרים גומות בסולת כדי לאפשר לאדים להגיע את הגרגרים. במידה והסיר קטן מידי לכל כמות הסולת, מאדים בפעמיים- כל פעם חצי כמות, הפעם אין צורך לכסות במגבת.
- אחרי חצי שעה של אידוי, מערבבים את הקוסקוס שנמצא עדיין בסיר האידוי כדי לוודא שכל הגרגרים מקבלים אדים ומתרככים. יוצרים שוב גומות וממשיכים לאדות.
- טועמים את הגרגירים כדי לוודא שהם אכן מוכנים ומעבירים אותם לקערה נקייה.
- מקררים אותם לחלוטין על מנת שנוכל לסנן אותם בלי לחטוף כוויות, מעבירים שוב במסננת וזהו הגרגרים מוכנים.
- להגשה: חמאה, רצוי חמאה מלוחה, לבן/שמנת/ריוויון וכו'.
אהלן,
מנסה להכין בפעם הראשונה, אחרי שהבנתי ברקוקש בפורים השבוע.
כתבת שאפשר להקפיא, איך ניתן לחמם לאחר מכן?
תודה!
פשוט מחממים במיקרוגל
וואו, שלחת אותי לילדות : )
סבתא של הבסטי שלי הייתה מכינה קוסקוס עם חמאה ושמנת. כילדים כמובן שהמתקנו עם סוכר… היא קראה לזה קוסקוס או בר (au beurre). זיכרון מתוק לגמרי
מהמם
היי
מכירה את המתכון בתוספת של קמח ?
אצלי אין קמח בקוסקוס
יהודית יקרה
הכנתי פעם ראשונה ויצא לי מושלם
אך כנראה היה לי מזל של מתחילים כי מאז מנסה ופשוט לא יוצא לי
אחרי שאני מוסיפה שמן וכוס מים באיטיות תוך כדי ערבוב בדיוק כמו בסרטון, הגרגירים לא מתנפחים, בכל זאת מנסה לעשות אידוי ראשון ושום דבר לא קורה. הם נשארים יבשים וקטנים כמו מהשקית .
מה יכולה להיות הבעיה ?
תודה רבה לך על כל המתכונים הנפלאים !!
היי קאטי, אולי שינית את סוג הסולת??
אני לא מרוקאית,בעלי כן,והוא מאד רוצה שאכין קוסקוס חלבי,ואני לא בטוחה אם הוא מתכוון לברקוקש….
תשאלי אותו למה הוא מתכוון
יהודית יקרה,
את זרקת אותי אל מחוזות ילדותי. גם אימי שגדלה בקזבלנקה הייתה מכינה לנו קוסקוס חלבי ואהבנו לאכול אותו בדיוק כפי שתארת עם חמאה ושמנת או אשל. אחד המאכלים האהובים עליי. אפרופו הקוסקוס החלבי, מדי פעם היא הייתה מכינה גם פתיתים עם חלב ודייסת סולת…ברור שמלוחה עם חמאה.
מכינה עכשיו. הקוסקוס נמצא בשלב האידוי הראשוני. תודה ענקית על המתכון ועל הזיכרון הנפלא שעוררת בי.
וואו שולי ריגשת.איזה כייף. גם אצלנו היו פתיתים או אורז עם חלב בגרסה מלוחה.
מחכה לעדכון על הקוסקוס
וואוו מעניין….אם אני רוצה חמאה וחלב אז כמה אני שמה? ואם אני רוצה מתוק? מעניין לטעום מתוק…
תודה
כמה שאת אוהבת
אלופההההה
תודההה אפרת ♥