חצילים ממולאים גבינות בסגנון מוסקה יוונית רק הרבה יותר טעימה ויפה להגשה. החצילים ממולאים בגבינת כבשים מעודנת וטעימה במיוחד ומונחים על רוטב עגבניות טרי מתובל.


אני רק שומעת את המילה "יוון" ישר עולים לי בראש חופי ים כחולים מטורפים, רוגע, אווירת חופשה והרבה אוכל טוב שמבוסס כולו בעיקר על ירקות טריים, גבינות טובות, והרבה זיתים ושמן זית. האוכל היווני הוא בדיוק הסגנון שלי – קליל, עם המון ירקות טריים וגבינות טובות שזו אהבתי האמיתית. תנו לי ירקות טריים, פלטת גבינות, לחם טוב בצד ואני מאושרת….לא צריכה כלום יותר מזה. בעצם מוזיקה יוונית ברקע וכוסית של אוזו יכולים להוסיף לאווירת ה"סיגה סיגה" המקובלת ביוון, כלומר – לאט לאט וברוגע, בלי לחץ, ליהנות מכל ביס, ללגום משקה לראש טוב.

השנה ערב פסח יוצא ביום שישי. כיוון שאנחנו לא מבשלים בשבת, האופציה לעשות ברביקיו בצהריים שלמחרת ערב החג יורדת מהפרק. שקלתי להכין חמין אבל כבר חם מידי ולא בא לנו לאכול ולהזיע, כך שמה שנותר זה להכין ארוחה חלבית עשירה ובערב להדליק את המנגל ולחגוג על בשרים טובים. אני מבחינתי זה הכי קלאסי בשבילי להכין ולאכול חלבי, כי זו תמיד הבחירה הראשונה שלי. אני פחות אכלנית של בשר ויותר של ירקות ומוצרי חלב כך שבשבילי לוותר על המנגל זה קל. ולמרות זאת, נדליק אותו בערב כי אני מגדלת בבית קארניבורים רציניים ביותר.

על פי בקשת הקהל הביתי שלי, ארוחת השבת תהיה ארוחה חלבית שמבוססת על מאכלים יווניים. כולם מחכים בכיליון עיניים לטברנה שאני פותחת מידי פעם בשבתות וכל פעם אני מחדשת משהו על המאכלים שאני כבר רגילה להכין. כנסו פה לטברנה א' ופה לטברנה ב'. הפעם שת"פ עם תנובה וגבינות "פיראוס" המעולות הולידו מנה טעימה בטירוף ויפהפייה להגשה שתהפוך ללא ספק למנה קבועה אצלי בטברנה.

חציל זה אחד הירקות האהובים עלינו בבית ובכלל רוב האנשים אוהבים חצילים. כשחשבתי על מנה, ידעתי ישר שזה יהיה חציל ממולא בגבינות, מעין מוסקה יוונית אבל, ידעתי גם שאני רוצה להגיש אותו בצורה קצת שונה מהרגיל. לא רציתי לאפות את הגבינה אלא להשאיר אותה כמעט בטעם המקורי שלה, כי היא כל כך טעימה וחבל להרוס לה את הטעם באפייה. חציל הולך מעולה עם גבינות כבשים, העגבנייה מרעננת את המנה ומוסיפה צבעוניות מדהימה וקונטרס לחציל הזהוב. נקודות של יוגורט על העגבנייה מוסיפות חמיצות ויופי וצנוברים ועירית שום מקפיצים אותה ויוצרים מנה יפהפייה שמגרה את כל החושים.

קצת על החציל: ידעתם שמבחינה בוטנית החציל נחשב בכלל לפרי ולא לירק?? זה כיוון שהוא מתפתח מחלקי הפרח הפנימיים שלו והוא מכיל זרעים (תודה לוויקיפדיה). איך בוחרים חציל? שאלה מצויינת! החציל צריך להיות קל מאוד, קשה למגע, מבריק ועם גבעול ירוק שמרמז על כך שנקטף לא מזמן. חציל כבד יהיה מלא בגרעינים ויהיה מר ולא טעים. החציל הוא כמו ספוג ואם לא נשרה אותו במלח כמה שעות טובות כדי שיגיר מתוכו נוזלים, ברגע שנטגן אותו הוא מייד "ישתה" את כל השמן ויהיה ספוג בשמן ולא טעים. אני אוהבת לטגן את החצילים שלי בשמן זית שמוסיף המון טעם.
מתחילים לטפל בחציל
אחרי השרייה במלח מנגבים היטב מטגנים בשמן זית הופכים
מטפלים גם בגבינות וממלאים
מכינים את הגבינות החצילים התקררו מעט מזלפים גבינה על חצי משטח החציל סוגרים למעין כיסון
מכינים בסיס עגבניות טריות מתובלות ומניחים את החצילים מעל, נכנסים לאווירת שלווה ורוגע ואוכלים סיגה סיגה, ממש כמו ביוון, מתענגים על כל ביס, מרימים כוסית של אוזו וקוראים ביחד: יאמאס

חצילים במילוי גבינות ברוטב עגבניות טריות
לפני שמתחילים
- ניתן להכין את כל השלבים מראש ולהרכיב ממש לפני הארוחה.
- רוצים עוד מתכונים יווניים שווים שהכנתי? כנסו פה וגם פה.
- אני אוהבת לטגן את החצילים בשמן זית. ניתן כמובן לטגן בשמן קנולה.
מצרכים לכמות של כ – 20 חצילים ממולאים
- 1 חציל גדול (תקראו למעלה איך בוחרים חציל)
- מלח להשריית החצילים
- שמן זית לטיגון (שיכסה את המחבת בגובה של כ – 1/2 ס"מ)
- 1 אריזת גבינת כבשים 20% של פיראוס
- 150 גרם גבינת שמנת (אני מכינה לבד)
- 1 כף עירית שום/בצל קצוצה דק
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 5-6 עגבניות טריות רכות
- מלח
- 2-3 שיני שום
- זרזיף שמן זית
- 2-3 כפיות יוגורט
- לקישוט: צנוברים קלויים, עירית שום/בצל.
אופן הכנה
- מכינים את החצילים: שוטפים את החציל ופורסים אותו לפרוסות עגולות ברוחב של כ – 1/2 ס"מ.
- מפזרים מעט מלח על כל פרוסה ומניחים את כל החצילים בתוך מסננת. משאירים כך מינימום שעתיים ורצוי אפילו לילה שלם.
- מנגבים את החצילים היטב עם נייר סופג ומקררים אותם מעט לפני שממלאים.
- מחממים שמן זית במחבת ומטגנים את החצילים משני הצדדים עד להזהבה. מניחים בצלחת עם נייר סופג.
- מכינים את הגבינה: שמים בקערה את גבינת הכבשים ומפוררים אותה עם הידיים. מוסיפים גבינת שמנת, עירית ופלפל שחור ומערבבים יחד. בשלב הזה ניתן להעביר את הגבינה לשקית זילוף חזקה ואפשר גם למלא את החצילים עם כפית.
- ממלאים את החצילים: מזלפים או מניחים ממלית הגבינה על חצי משטח החציל וסוגרים עליו עם החצי השני. מקבלים מעין כיסון שדומה לפאקמן 🙂 כיסון עם פה פתוח. מכינים את כל כמות החצילים ומניחים בכלי עד שמכינים את רוטב העגבניות.
- מכינים רוטב עגבניות: מגרדים במגרדת גסה את העגבניות. מתבלים במלח ושום כתוש. מערבבים ומניחים על צלחת הגשה. מזלפים שמן זית בעדינות, מניחים את כיסוני החציל, בעזרת כפית מניחים נקודות של יוגורט בין החצילים.
- קולים על מחבת יבשה את הצנוברים ומפזרים מעל החצילים. מפזרים גם עירית קצוצה ומגישים מייד.
היי,
רציתי במקום גבינת פטה להשתמש במוצרלה ולהוסיף צדר לשמנת,
לדעתך זה יצליח?
היי בטי,
לדעתי מוצרלה לא תתאים פה. צריך גבינה שאפשר ממש לזלף, קרמית.
מתכון מעולה. תודה רבה.
האם ניתן לעשות אותו עם חצילים אפויים בתנור?
היי אא
בהחלט כן
מתכון מדהים…
הכנתי אותו כחלק מארוחת רמדאן…
היה מרהיב ביופיו, מנצח מבחינת טעם ומרשים מכל הבחינות…
תוווודה!
וואו איזה כייף לשמוע
מתכון נפלא. הצילומים כל כך מגרים שמתחשק לי לקחת ביס 🙂 נהדרת שאת! חג שמח יקירה
תודהה רויטל אהובה. חג שמחח