רק לאחרונה גיליתי כמה קמח הכוסמין הוא נפלא וטעים ואיזה כייף שהוא גם בריא. ללחמניות האלה הכנסתי גבינות ובצל ירוק ששדרגו אותן בטירוף ואם זה לא מספיק אז גם מרחתי את חלקן ברוטב פסטו שהכנתי
אני לא יכולה לתאר לכם (או שכן) כמה מתוקים אכלנו בחגים האלה. כמויות המתוק שנכנסו לי לגוף הן לא הגיוניות ובכל פעם שאמרתי לעצמי שזהו, אני לא נוגעת יותר בעוגיות, נכנסתי למטבח והכנתי עוד כמה סוגים של עוגיות ואיך אפשר לא לטעום אותן כשהן יוצאות חמות מהתנור או מהטיגון ונטבלות בסירופ מתקתק?? בקיצור, תוך כדי אכילת עוגת שוקולד הורסת במיוחד החלטתי שהגיע הזמן להיכנס למשטר של דיאטה ולהתחיל לאכול בריא.
עוד לפני שהסתיים לו חג סוכות, הכנתי לחם כוסמין שיצא טעים במיוחד יחסית ללחם בריא. החלטתי שאיך שנגמרים החגים אני מתחילה לספור קלוריות ולאכול מאוזן. יש לי הרגשה שאני לא היחידה שלקחה החלטה כזו :).
בפעם הראשונה שהכנתי לחמניות מקמח כוסמין זה היה ממתכון של שתי קונדיטוריות מאוד מוכרות והלחמניות יצאו לא טעימות בלשון המעטה ולכן גם לא פרסמתי אותן בבלוג. כיוון שלא הכרתי את הטעם של קמח הכוסמין האשמתי אותו בטעם הרע של הלחמניות. זה התברר כטעות מוחלטת אחרי שהכנתי את הלחם שיצא ממש ממש טעים. אמנם הפעם ערבבתי שני סוגי קמחים – גם לבן וגם מלא אבל גם המתכון שהכנתי לגמרי שונה ויצא לחם מעולה.
שת"פ חדש עם תנובה התאים לי בדיוק לתכניות הדיאטה שלי והפעם החלטתי לשדרג את הלחמניות ולשלב בהן גם קוטג' וגם גבינה צהובה… אל דאגה, שניהם דלי שומן וקלוריות ורק 115 קלוריות ליחידה. הלחמניות יוצאות אווריריות וקריספיות, מלאות בטעמים בגלל תוספת הגבינות וגם הבצל הירוק מוסיף טעם מטריף ללחמניות. חלק מרחתי ברוטב פסטו Home Made מייד אחרי האפייה וחלק מרחתי בביצה ופזרתי תערובת של גרעינים ושומשום.
אחד הדברים שאני מאוד אוהבת לאכול אחר הצהריים זה כריך עם גבינה צהובה וליד את כוס הנס קפה שלי. הלחמניות האלה משלבות כבר בתוכן את הגבינה, אז כל מה שחסר לי זה כוס קפה ואני מסודרת.
לפני שנתחיל במתכון כדאי לדבר קצת על היתרונות הבריאותיים של קמח הכוסמין (המידע מהרשת)
הכוסמין הוא זן קדום של החיטה שמוכרת לנו. הוא שייך למשפחת הדגנים כמו החיטה. באיראן ובמזרח אירופה מכירים אותו כבר 7000 שנה. קמח הכוסמין בריא יותר מקמח החיטה, הוא דל בגלוטן ולכן פחות אלרגני מקמח החיטה ובנוסף, האינדקס הגליקמי שלו נמוך, כלומר הוא לא מעלה את רמת הסוכר בדם.
הכוסמין היה בשיא הפופולאריות שלו במזרח התיכון ובאירופה בתקופת הברונזה ועד ימי הביניים ואז הפסיקו להשתמש בו כשהחוואים גילו אז שהחיטה הרבה יותר קלה לגידול.
לכוסמין יש טעם אגוזי והוא עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים, ניאצין, מנגן, נחושת וויטמיני B למיניהם. הכוסמין משפר את תהליך העיכול וגורם לתחושת שובע לאורך זמן ארוך יותר.
לחמניות גבינה ובצל ירוק מקמח כוסמין
- 2 כוסות קמח כוסמין לבן
- 2 כוסות קמח כוסמין מלא
- 1 כף שמרים יבשים
- 1 ביצה
- 1 קוטג' 3% שומן של תנובה
- 1/4 כוס שמן זית
- 100 גרם גבינה צהובה עמק 9% שומן של תנובה קצוצה לקוביות
- 1 כפית שטוחה מלח
- 2 יחידות בצל ירוק – רק החלק הירוק קצוץ לקוביות.
- כ- ¼ כוס מים
למריחה ופיזור על הלחמניות
- ביצה טרופה
- חופן תערובת גרעיני חמנייה ושומשום לבן ושחור
- 1 כף רוטב פסטו
אופן הכנה
- שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את שני סוגי הקמח והשמרים ומערבבים יחד.
- מוסיפים לקערה את הביצה הקוטג' ושמן הזית.
- קוצצים את הגבינה הצהובה ומוסיפים לקערה.
- מתחילים ללוש את החומרים לבצק ומוסיפים בהדרגה את המים. לא מוסיפים את כל המים בבת אחת אלא בכל פעם עוד קצת רק עד שמקבלים בצק רך וגמיש אבל לא דביק.
- לשים את הבצק 15 דקות על מהירות נמוכה. דקה לפני סוף הלישה מוסיפים את המלח והבצל הירוק הקצוץ ולשים עד שהוא נטמע בבצק.
- מעבירים לקערה משומנת קלות בשמן זית, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים שעה עד להכפלת הנפח.
- מקמחים מעט משטח עבודה מחלקים את הבצק ללחמניות במשקל של 50 גרם (יוצאות 20 לחמניות).
- מניחים ללחמניות לנוח 10 דקות.
- יוצרים מכל יחידת בצק מעין נחש באורך כ- 20 ס"מ ומקפלים לשניים. מחזיקים משני הצדדים ומגלגלים למעין בורג (מצורף סרטון).
- מניחים את הלחמניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה במרווחים של 3 ס"מ, מכסים ומתפיחים 45-60 דקות.
- מחממים תנור לחום של 175 מעלות.
- מורחים חצי מכמות הלחמניות בביצה טרופה ומפזרים תערובת גרעינים. את המחצית השנייה אופים ללא מריחה של ביצה.
- אופים 20 דקות או עד שהלחמניות זהובות ונראות מוכנות.
- את הלחמניות שאפינו ללא ציפוי מורחים בממרח פסטו.
- כדי לשמור על הטריות לאורך זמן ניתן להקפיא את הלחמניות. מומלץ להפשיר אותן ולחמם מעט בתנור או בטוסטר אובן כדי להחזיר להן את הפריכות.
שלום, האם אפשר להשתמש רק בקמח כוסמין מלא עבור המתכון?
היי שרון, לא ניסיתי רק עם מלא. אני ממליצה לשים חצי חצי
לחמניות מעולות!! יצא לי מהמם וטעים❣❣ תודה רבה על המתכון.
היי דקלה, איזה כייף לשמוע
הכנתי ביום שישי האחרון וחייבת להגיד שיצאו פשוט מושלמות!!!!מתכון מנצח!!אי אפשר להפסיק לאכול אותן !!
לדעתך אפשר לעשות מהבצק פיתות ?או שאפשר במקום בצל ירוק תוספת אחרת(לגוון בתוספות)?
תודה ♥
איזה כייףףף לשמוע יובל. בקרוב אני אכין בצק לפיתות מקמח כוסמין
לגבי תוספות – אפשר לגוון בכל תוספת שאוהבים. אין עם זה בעייה
אני ככ אוהבת את המתכונים שלך❤️
האמת, שחיפשתי כבר בכמה מקומות קמח כוסמין לבן( עבור הלחם ) ולא מצאתי.. יש לך מושג היכן ניתן להשיגו?
היי איריס,
תודה רבה ♥ את יכולה למצוא בבתי טבע, חנויות תבלינים טובות, טיב טעם וסופרים שמחזיקים מוצרים אורגניים
לחמניות מטריפות עושה לי חשק לרוץ למטבח הסרטון מקסים מוכשרת 🙂
תודהה אהובה
נראה טעים וגאוני!!
תודההה אפרת. באמת יצאו טעימות באופן מפתיע