משמנה זה מאפה שמרים מרוקאי מתוק שהיינו אוכלים בילדות. לפחות פעם בשבוע אמא שלי הייתה מכינה לנו תבנית ענקית עם משמנה, כוס תה עם נענע ליד והיינו מתים על זה.
את הבצק טובלים בקינמון וסוכר ואופים עד להזהבה. הסוכר מתקרמל, ריח הקינמון מתפשט בבית ואי אפשר לעמוד בזה


מרוקאים להתפקד!! משמנה הגיעה לבלוג. שבוע שעבר אחותי חגילגולית שלחה לי וואטס אפ בזעזוע עמוק וכתבה: "הפכתי שעה את כל הבלוג ולא מצאתי מתכון למשמנה. אין לך בבלוג מתכון למשמנה"??? הזדעקה. דחוףףף להעלות מתכון ובינתיים תכתבי לי מתכון כדי שאוכל להכין.

אז מה זה משמנה, אתם בטח שואלים את עצמכם. אז ככה – בצק עם מעט שמרים יחסית שעובר קיפולים עם חמאה או סמנה (למיטיבי לכת) ואז או שמטגנים אותה על מחבת עם עוד חמאה וקצת שמן או שאופים בתנור. בתור ילדים אמא שלי הייתה מכינה לנו אחת ענקית בתנור עם מלא סוכר וקינמון כי בכל זאת היינו בבית 8 ילדים ואמא שלי כל היום הייתה סביב המטבח מתכננת את הארוחה הבאה, כך שלהתחיל להכין אחד אחד לא היה לסבלנות שלה והפתרון היה משמנה אחת ענקית בתנור עם מלאאא סוכר וקינמון והיינו טורפים את זה. אני הכנתי גרסה קטנה ואישית כי בעיני זה יותר פרקטי.

צילמתי לכם את שלבי ההכנה גם בסרטון וגם בתמונות כדי שתבינו איך להכין, למרות שזה באמת פשוט. יש המון גרסאות לבצק, כולן די דומות, רק טכניקת הפתיחה של הבצק שונה וקצת כמויות המצרכים, אבל בסופו של דבר, זה די אותו דבר כי זה מאכל מסורתי שהגיע ממרוקו וכל אחד מכין איך שהכינו אצלו בבית.

מתחילים בהכנת בצק שמרים פשוט. הבצק צריך להיות רך וגמיש אבל בשום אופן לא דביק, אחרת לא נצליח לפתוח אותו דק. אחרי לישה ארוכה של 15-20 דקות מניחים את הבצק בקערה משומנת למנוחה של 30-40 דקות. למרות שיש בבצק שמרים, המטרה היא לא להתפיח אותו אלא רק לתת לו לנוח כדי לפתח את הגלוטן ושיהיה קל ונוח לפתוח אותו

אחרי 40 דקות מחלקים את הבצק לחתיכות במשקל 70 גרם – 23 כדורים שמהם נכין 11 משמנות

מעצבים לכדורים חלקים ומניחים בקערה עם מעט שמן. מכסים עם ניילון ומשאירים למנוחה של בין חצי שעה לשעה

בינתיים ממסים 200 גרם חמאה ובקערית אחרת שמים כחצי כוס שמן רגיל. מתחילים בפתיחת כל כדור לעלה דק. אפשר לפתוח את הבצק על השייש, אבל יותר קל לפתוח אותו בין שני ניירות אפייה. משמנים בשמן את משטח העבודה ו"מדביקים" אליו את נייר האפייה. משמנים היטב את נייר האפייה, מניחים במרכזו כדור בצק, משמנים גם אותו ומניחים מעליו עוד נייר אפייה. מהדקים את נייר האפייה ומשטחים קצת עם הידיים את הבצק




בעזרת מערוך פותחים את הבצק לעלה דק ושקוף. ניירות האפייה שומרים על הבצק שלא ייקרע.


מסירים את נייר האפייה ומורחים חמאה מומסת על כל שטח הבצק



מקפלים את הבצק לריבוע ומניחים בצד





מרדדים שוב כדור בצק בין שני ניירות אפייה והפעם לא מקפלים ישר אלא מניחים את הריבוע הקודם שהכנו במרכז הבצק ורק אז מקפלים. יוצא ששמנו בצק בתוך בצק וייצא לנו ריבוע שמנמן. מכינים כך את כל כדורי הבצק








מכינים באותה דרך את כל כדורי הבצק ומשאירים למנוחה של בין 15 ל – 30 דקות. בשלב הזה אפשר ואפילו מאוד מומלץ להקפיא את ריבועי הבצק וכשרוצים להכין, מפשירים ואופים או מטגנים על מחבת

שלב האפייה: מחממים תנור לחום של 190 מעלות. בעזרת מערוך מרדדים את ריבועי הבצק למלבן בגודל של כ – 15*20 ס"מ, טובלים את הבצק בקערה ששמנו בה סוכר וקינמון ומעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה. עושים גומות על הבצק בעזרת האצבעות ואופים מייד כ – 15-20 דקות, עד שהבצק ממש שחום והסוכר מקורמל. משאירים בתבנית להצטננות. המאפה טעים כשהוא בטמפרטורת החדר כי אז החלק העליון מתקרר ונעשה ממש קריספי מהסוכר ששמנו והחלק הפנימי רך וחמאתי.









מוכן וזה טעים בטירוף!!!

משמנה – מאפה שמרים מרוקאי מתוק
כנסו פה כדי לצפות בכל שלבי המתכון בערוץ היוטיוב שלי
לפני שמתחילים
- בואו לעקוב אחרי באינסטגרם, שם אני מעלה בסטורי שלבים בלייב ישירות מהמטבח שלי
- ויש לי גם קבוצה שווה בפייסבוק, שם גם אתם יכולים להעלות ולהשוויץ ביצירות שלכם
- את המשמנה אפשר לאפות בתנור ואפשר לטגן על מחבת. אם מטגנים על מחבת, מרדדים דק את הבצק. בתנור אפשר להשאיר אותו עבה יותר. הוראות הכנה מפורטות בהמשך.
- הבצק של המשמנה מתאים גם למתוק וגם למלוח ניתן למלא את הבצק בכל מיני מליות ולאפות. אפשר למלא בתרד/עלי סלק ובולגרית, אפשר למלא בגבינות קשות שאוהבים, בעוף, בבשר וכו'.
מצרכים לכמות של 11 יחידות
כל המצרכים נשקלו ונמדדו בכוסות וכפות מדידה אוניברסליות
- 1 ק"ג קמח מנופה (מומלץ קמח לחם)
- 1 כף שטוחה שמרים יבשים (15 גרם)
- 7 כפות סוכר (70 גרם)
- 1/4 כוס שמן (50 גרם)
- 2 כפות מלח שטוחות (30 גרם)
- 500 מ"ל מים פושרים
- לפתיחת הבצק: כ – 1/2 כוס שמן
- למריחה: 200 גרם חמאה מומסת/סמנה
- לפיזור: סוכר וקינמון
אופן הכנה
שמים בקערת המיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים ומערבבים. לתוך הקערה מוסיפים גם סוכר ושמן ומתחילים ללוש תוך כדי הוספת המים. מוסיפים גם את המלח. את המים מוסיפים בהדרגה ותוך כדי לישה ולא את כל הכמות בבת אחת. ייתכן שתרגישו כי חסר לכם נוזלים בבצק, אל תמהרו להוסיף מים, תנו למיקסר לעבוד ולקמח לספוח את כל המים. אם אחרי לישה של 8 דקות תראו שהבצק יבש, תוסיפו מעט מים ותנו למיקסר שוב לעבוד. הבצק צריך להיות גמיש אבל בשום אופן לא דביק. לשים במשך 10-15 דקות לפחות. מעבירים את הבצק לקערה משומנת ונותנים לו לנוח 30-40 דקות. אחרי 30-40 דקות מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 70 גרם. לי יצאו 23 כדורים. מעצבים לכדורים חלקים ומניחים בקערה עם שמן ודואגים שהכדורים יהיו כולם מרוחים בשמן. מכינים כך את כל כמות הבצק ומשאירים את הכדורים למנוחה של 30-60 דקות. ממסים את החמאה במיקרוגל ומניחים לידנו את השמן לפתיחת הבצק ואת החמאה המומסת. משמנים בשמן את השייש ו"מדביקים" אליו נייר אפייה. משמנים היטב את נייר האפייה, מניחים במרכזו כדור בצק, משמנים גם את כדור הבצק ומעליו מניחים עוד נייר אפייה. משטחים קצת את הכדור עם הידיים ובעזרת מערוך פותחים את הבצק לעלה הכי דק שאפשר. מורחים את הבצק בחמאה מומסת ומקפלים לריבוע – מקפלים את הצדדים לכיוון המרכז ואז מקפלים לריבוע. מניחים בצד ומכינים עוד עלה בצק בין שני ניירות האפייה. מניחים את ריבוע הבצק שהכנו קודם במרכז הבצק השני שהכנו וסוגרים עליו לריבוע. כלומר: מכל שני כדורים תצא לנו משמנה אחת. מכינים כך את כל כדורי הבצק. ייצאו לנו לבסוף 11 משמנות (ועוד אחד קטן בודד). מניחים בקערה משומנת קלות למנוחה של 30 דקות לפני שאופים או מטגנים. בשלב הזה ניתן גם להקפיא את ריבועי המשמנה וכשרוצים לטגן או לאפות, פשוט מפשירים ואופים או מטגנים. את המשמנה אפשר גם לאפות בתנור וגם לטגן על מחבת.
אפייה בתנור (מומלץ): מחממים תנור לחום של 190 מעלות על מצב רגיל. מרדדים את ריבועי הבצק עם מערוך למלבן בגודל של 20*25 ס"מ, טובלים היטב בסוכר וקינמון ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים 15-20 דקות עד להזהבה ממש יפה. לא לחשוש לאפות את המשמנה טוב טוב, ככה הסוכר מתקרמל וזה הופך קריספי מבחוץ ורך מבפנים.
טיגון על מחבת: מרדדים את הבצק ממש דק יחסית (כמו מלאווח). ממסים חמאה ומעט שמן על מחבת ומטגנים כמה דקות טובות מכל צד על להבה נמוכה כשהמחבת מכוסה. אחרי הטיגון מפזרים סוכר וקינמון ומגישים. מחכים שיתקרר לטמפרטורת החדר וטורפים 🙂
יהודית,ממש תודה על המתכון הברור
הכנתי בפעם הראשונה.
יצא אליפות
איזה כייף לשמוע
להקפיא לפני אפיה ? אפשר להקפיא אחרי האפיה ?
אחרי
כמה חיפשתי אמא שלי זל היתה מכינה ולא היה את המתכון שלה את אלופההההה
שמחתי לעזור 🙂 תודההה
שלום יהודית.
המשמנות שלי מוכנות כריבועים הממתינים למעיכה, ציפוי בסוכר וקינמון ואפייה.
העיניין הוא שאני רוצה לאפות רק בעוד שלוש וחצי שעות…
מה לעשות בנתיים?
להקפיא ולהפשיר שעה לפני אפייה?
או אולי להכניס למקרר עד לשעת האפייה?
תודה מראש!
עניתי לך
שלום!
תכף מתחילה לרדד את הכדורים לריבוע בתוך ריבוע…
העיניין הוא שאני רוצה לאפות סמוך לצאת הצום.
מה את מציעה לי לעשות עם הריבועים?
להניח במקרר עד שעה לפני אפיה?
להקפיא עד שעתיים לפני אפייה…?
או שיש לך רעיון אחר?
היי אפרת,
את יכולה לאפות הכל ולפני הארוחה לתת חימום בתנור
היי יהודית סליחה שאני מעירה אבל בבצק המשימנה וגם בין הקיפולים של הבצק שמים סולת ….. זה הופך את הבצק לטעם מדהיםםם אני מתגוררת בבלגיה וקיבלתי את המתכון ממרוקאית ממרוקו וזה מדהיםםם אחרי שמכינים משימנה לא אוהבים מופלטה חח …שיהי לך בהצלחה ….שאני רואה מתכונים שלך אני ניזכרת שאת בשבילי תמיד זו שאוכלת גלידה עם זיתים חחחח
היי איריס יקרה,
הרגת אותי עם הגלידה והזיתים חחח
כמו בכל מתכון יש כנראה כמה גרסאות. אני הכנתי את המתכון שאמא שלי הייתה מכינה לנו. הסולת מוסיפה עוד קראנצ'יות למאפה. אנסה בפעם הבאה שאכין.
תודה על הטיפ
היי …נראה מדהים וינוסה בקרוב, לפני כחמש עשרה שנה אני מצאתי באתר על השולחן מתכון שגולשים ביקשו לשחזר ונקרא לחם מסמן מרוקאי שם הבצק עם סולת וקמח מלוח אבל ועם הצעה למילוי בצל וכו התיאור הוא אותו תיאור בדיוק עם כל הגרסאות..אחד הטעימים שהכנתי..מעניין המתכון שלך.
היי אורית,
אפשר להכין גרסה מלוחה כמובן. אצלנו בבית אהבנו את זה מתוק וככה אמא שלי הייתה מכינה לנו.
תודה אחותייייי
זה נראה מעלף
אבל אני באה לאכול אצלך במקום להכין את כל השלבים האלה???
בואי בואי אחותי
אני אכין לכם ♥ ♥
אוהבת
קודם כל יישר כוח.
אני כרגע בשלב המנוחה של הריבועים, לקראת מעיכה, טבילה בקינמון והסוכר ואפייה…
שני דברים:
1. אני נשואה למרוקאי, וקמתי הבוקר ישר לעבודה כדי להכין לו הפתעה נוסטלגית… מסתבר שהוא לא שמע על זה אף פעם!!! איך אומרים את זה? איך מנקדים?
2. אני סקרנית לגבי הגרסה של אמך היקרה- יותר מתאים לי להכין אחד גדול… התעייפתי!!! אשמח אם תוכלי לכתוב כמה מילים על האופן בו אמך היתה מכינה אחת גדולה וזהו..
תודה מראש!
היי אפרת, תודה רבה אהובה
לא בכל בית מרוקאי אכלו את זה. גם בעלי מרוקאי ולא הכיר את זה.
להכין בתבנית גדולה זה פשוט לחלק את הבצק לשני חלקים או מקסימום 4 חלקים (תלוי בגודל התבנית שיש לך בתנור) ולעבוד באותה טכניקה רק שעובדים עם בצקים ממש גדולים ופותחים בסוף את הבצק על כל התבנית.
אני מוצאת שהקטנים דורשים קצת התעסקות אבל יותר קלים להכנה וגם אפשר להקפיא אותם ובכל פעם להכין את הכמות שרוצים טרי וטעים
חייבת לציין, מתכון מעולה, האם במקום חמאה אפשר למרוח שמן?
היי סוניה,
תודה רבה ♥
החמאה זה לטעם ומרקם אז לא ממליצה
היי ,
נראה סווווף…. מחכה להכין….
האם אפשרי/מומלץ להכין בטבון?
תודה מראש על התשובה….
היי עופרה,
לא ניסיתי אפייה בטאבון. בתנור יוצא מעולה. אולי בהזדמנות אנסה גם בטאבון
במה אפשר להחליף את החמאה או הסמנה? שאין לי מושג אפילו מה זה!?
תודה.
לא רוצה שיצא לי חלבי אבל שיצא טעים כמו חלבי.
היי נעה,
טעים כמו חלבי זה עם חמאה
ריגשתה אותי זיכרונות ילדות עם ההורים הטובים והצדיקים אעשה משמנה הטעימה עם תה ונענע.תודה תזכה למצוות
איזה כייף אברהם. תמיד כייף להיזכר
אימלההה איזו התרגשות שנים שאני מחפשת את המתכון .דווקא אתמול נזכרתי בזה ואמרתי לעצמי שחייבים למצוא איזה זקנה שתיתן את המתכון לפני שישכח מהעולם. מבלי להעביר את החוויה הכייפית לילדים שלנו . תודה רבה
איזה כייף חנה
,
הנה יש לך זקנה עם מתכון 🙂 🙂
אמא ז"ל מהבצק לחלות של יום שישי הייתה מפרישה בבוקר מהבצק להכנת מסמנה לילדים לארוחת הבוקר פתחה בשמן קיפלה וטיגנה. היא קראה לזה בשם נוסף – קרייסה. היא בזקה על זה סוכר. זה טעים אש תנסו!
היי מיר,
כן, כל בצק שמטגנים אותו עם סוכר זה טעים בטירוף. אגב, קרסה זה לחם ממולא בדרך כלל עם בשר
הזכרת לי! .אני זכרונה לברכה הייתה מכינה לנ.וזו הייתה חגיגה אני הולכת להכין את זה .תודה
היי גאולה,
איזה כייף, זכרונות ילדות
היי אפשר להפוך את זה למלוח? אם כן איך?
היי יעל,
אותו בצק בדיוק.
במקום לשים בצק בתוך בצק, מכינים כדורים במשקל 100 גרם וממלאים בכל מלית שאת רוצה ומטגנים על מחבת עם חמאה ושמן. אני אכין גם גרסה מלוחה בקרוב
טוב,זה עוד לא קרה לי! אך,כפי שאומרים, תמיד יש פעם ראשונה…אני אוהבת אוכל ובעיקר את שיתופייך אך הפעם יש לי בקשה ממך,אנא,אל תסרבי לי…מוכנה לשלם מה שתאמרי כדי לקנות ממך כמות. המתכון הרס אותי ואין מצב שאני מכינה…יותר מדי התעסקות בשבילי ועוד עם כזה בצק…הצילווו…בבקשה,כתבי לי למייל שלי,אל תאכזביני…תודה תודה.
היי טליה יקרה,
מצטערת ממש ממש לאכזב אותך אבל מפאת חוסר זמן משווע אני לא אוכל להכין לך. סליחה. המתכון מדוייק ולא מורכב. תנסי להכין
🙂
ואווו הזכרת לי את הסבתא שלי
מהמממם
תודה אוסנת
מחמאה ענקית
היי אני מרוקאית
נולדתי ברבאט אנחנו קוראים לזה " אארוס"
לפחות פעם בשבוע היינו אוכלים
הילדים, הנכדים, והנינים מתים על האארוס עם סוהר וקינמון
תודה ?
היי אסתר,
טוב לדעת. זה טעים ברמות