ריבת גזר גמדי שאני מכינה לאורך כל השנה אבל לקראת המימונה אני מכינה אותה ועוד המון ריבות מיוחדות שמוגשות בכלים נאים על שולחן המימונה
את המימונה אנחנו חוגגים עם ריבות מיוחדות, ממתקים ועוגיות שמבוססים על הרבה שקדים, אגוזים, בוטנים, קוקוס ועוד. את כל המתוקים מכינים במהלך חול המועד, כך שהכל עשוי ללא קמח בכלל. בשנים האחרונות התחלתי לחגוג את המימונה גם אצלי בבית. הבית מתמלא אנשים, חברים של הילדים, חברים שלנו, חברים של חברים, שכנים…כולם רוצים לטעום את המופלטה עם החמאה והדבש.
אחת הריבות הכי אהובות בחג היא ריבת גזר גמדי. עוד לא נתקלתי במישהו שלא התאהב בריבה הזו ובצדק. אני אוהבת להכין אותה עם מחית וניל ופרוסות לימון שמעבר לזה שהוא נותן לה חמיצות עדינה וטעימה, הלימון גם שומר מפני היקרשות של הסוכר בריבה. יש כאלה שמעדיפים לתבל בקינמון, הל, ציפורן שזה גם מאוד טעים.
ריבת גזר גמדי
חומרים לכמות של כ- 8 צנצנות בנפח של כ- 350 מ"ל
- 2 שקיות גזר גמדי קפוא (אני משתמשת בסנפרוסט)
- 1.2 קילו סוכר
- 2 כוסות מים
- 1 לימון צהוב בשרני
- מיץ מלימון גדול טרי
- 1 כפית גדושה מחית וניל או תוכן של שני מקלות וניל
אופן הכנה
- שמים בסיר רחב וגדול את שקיות הגזר הגמדי (אין צורך להפשיר), את הסוכר והמים.
- שוטפים את הלימון ופורסים לפרוסות דקיקות ומוסיפים לסיר.
- מביאים לרתיחה ומערבבים את הגזר עם הסוכר.
- מבשלים כשעה וחצי על להבה בינונית עד שהרוטב מסמיך והגזר מקבל צבע כתום עמוק. מוסיפים לסיר את מיץ הלימון ומחית הווניל ומבשלים עוד כרבע שעה. הסימן לכך שהריבה מוכנה: בשלב הרתיחה הסופי יש המון בועיות קטנטנות והרוטב נראה סמיך מאוד ומבריק אבל עדיין בכמות שעוטפת את הגזר.
- מכבים את הלהבה, מעקרים צנצנות ומעבירים אליהן את הריבה כשהיא עדיין חמה מאוד. שומרים את הריבה בארון כשהיא עומדת על הראש, כך היא נשמרת יותר זמן.
עוד כמה קטנות
- אם מעקרים את הצנצנת וסוגרים אותה הרמטי, הריבה נשמרת אפילו יותר משנה.
- איך מעקרים צנצנות: מרתיחים אותן 5 דקות בתוך סיר גדול עם מים.
היי יהודית, יש לי שקית מלאה מיני גזרים שליקטנו ישר מהאדמה. יש אפשרות להכין איתם את הריבה במקום הגזרים של סנפרוסט ? (אני מניחה שזה ידרוש יותר זמן בישול)
היי רחלי. אפשר בהחלט
את הלימון פשוט ככה לחתוך יחד עם הקליפה?
היי נינה. כן פשוט ככה
אם אין מחית וניל או מקל וניל אפשר תמצית וניל איכותית?
היי נטלי. אפשר בהחלט ואפשר גם לשים קינמון במקום וניל